Biljarten, Werk & Privé: Sam van Etten

"Een bepaalde macht over de ballen is vrij verslavend"

10 oktober 2018

In de nieuwe serie "Biljarten, Werk & Privé" praten we met biljarters over hun werk, hun privé-leven, en hoe ze deze drie met elkaar kunnen combineren.

Vorige week de aftrap met klassiek topper Raymund Swertz. Vandaag: één van Nederlands grootste (ook klassieke) biljarttalenten, Sam van Etten.

 

 

Sam, ook topspelers zoals jij kunnen niet altijd leven van het biljarten, en hebben vaak werk ernaast. Hoe zit dat met jou?

"Het klopt dat ik niet kan leven van het biljarten. In de eerste plaats volg ik daarom naast het biljarten een studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in de logistieke richting. Omdat studie en biljarten veel tijd vergen, heb ik weinig tijd om daarnaast ook nog te werken. Maar als ik tijd heb, zoals in vakanties en op een zeldzame vrije zaterdag, werk ik bij mijn bijbaan bij Voergoed Fourage, een bedrijf die voer voor allerlei dieren verkoopt, maar met name paardenvoer. Ik bezorg dan vaak de bestellingen bij de klanten en maneges. Het is dus niet het moeilijkste werk, maar omdat het lekker buiten is en ik met mijn handen bezig ben, wel heerlijk om als bijbaan te hebben!"

 

"Biljarten combineren met studie is tot nu toe altijd goed gegaan. Ik heb het geluk dat ik al van jongs af aan een biljart thuis heb staan, waardoor ik op ieder moment van de dag kan trainen."

 

Hoe combineer jij biljarten met werk, studie en met privé?

"Biljarten combineren met studie is tot nu toe altijd goed gegaan. Ik heb het geluk dat ik al van jongs af aan een biljart thuis heb staan, waardoor ik op ieder moment van de dag kan trainen. Aangezien studeren aan de universiteit inhoudt dat je veel thuis moet doen, kan ik mijzelf dus op beide vlakken veelal thuis redden. Even studeren afwisselen met trainen en andersom maakt dat dit voor mij goed te combineren is, alhoewel een beetje discipline hiervoor natuurlijk wel nodig is. Maar dat is dan ook weer een voorwaarde voor een topsporter. ;) Ook heb ik geluk met mijn bijbaan, waar ik kan aangeven wanneer ik tijd heb om te werken en er dan ook altijd wel werk voor mij is, waardoor ik ook dit goed kan inpassen in mijn planning."

 

 

"De combinatie met privé is nog weleens lastig. Doordat studie en trainingen doordeweeks veel tijd innemen en ik bijna ieder weekend gedurende het seizoen wel een wedstrijd heb, ben ik hieraan veel tijd kwijt. Ik mag mijzelf alleen gelukkig prijzen met mijn omgeving, met name vrienden en familie, die dit begrijpen en mij hierin eigenlijk alleen maar steunen. Dus als ik tijd heb (in de zomer en vrije weekenden) probeer ik mijn tijd zoveel mogelijk met hen te spenderen, maar een betere balans zou voor mijzelf zeker nog mogelijk zijn. Daar ben/ga ik zeker naar op zoek!"

 

 

Sam, je studeert Transport and Supply Chain Management  aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Recentelijk heb je stage gelopen bij Heineken. Wat houdt deze studie/stage precies in, wat kun je ermee bereiken?

"De studie houdt eigenlijk in dat je leert op welke manieren je iets (bijvoorbeeld een product) zo goed mogelijk van A naar B kunt brengen, waarbij de wiskundige kant vrij belangrijk is. Een product gaat van het moment van productie totdat het in de winkel ligt langs vele schakels en onder andere dit zo goed mogelijk op elkaar afstemmen kan veel winst opleveren voor de betrokken bedrijven."

 

 

"Bij Heineken heb ik kunnen zien hoe dit in de praktijk werkt. Ik zat op de afdeling waar de planning van de productie van de brouwerij werd gemaakt, waarbij rekening moet worden gehouden met bijvoorbeeld leveranciers om een planning te maken die mogelijk is en waarbij de producten op tijd bij de klant komen. Het is dus al met al een breed onderwerp. Met name de wiskundige achtergrond levert op dat ik waarschijnlijk in het bedrijfsleven terecht zou kunnen komen op een logistieke afdeling, maar hierbinnen ook nog veel kanten op zou kunnen."

 

"Met name de wiskundige achtergrond levert op dat ik waarschijnlijk in het bedrijfsleven terecht zou kunnen komen op een logistieke afdeling"

 

Wat vind je het leukste aan je werk of je studie? En, wat vind je het leukste aan biljarten?

"Het leukste aan mijn werk vind ik het met mijn handen en buiten bezig zijn, tussen de mensen. Aangezien studie en biljarten binnen is, is dit werk een mooie uitlaatklep. Studeren vind ik met name leuk doordat je op een specifiek onderwerp je kennis kunt verbreden, en je je ergens in kunt onderscheiden qua kennis. Bij biljarten denk ik snel aan het behalen van bepaalde doelen. Ik ben een vrij doelgedreven persoon, in bijna alles wat ik doe. Ook bij het biljarten zet ik bepaalde, realistische, doelen en wanneer dit tot uiting komt is dat een prachtig gevoel. Afgelopen jaar was bijvoorbeeld de Nederlandse titel in het 47/2 met een moyenne boven de 100 een mooi moment."

 

"Ook bij het biljarten zet ik bepaalde, realistische, doelen en wanneer dit tot uiting komt is dat een prachtig gevoel"

 

"Daarnaast is een bepaalde mate van macht over de ballen vrij verslavend. Een balletje over 5 à 6 meter op een paar millimeter precies neer kunnen leggen, geeft een heerlijk gevoel. Helaas gebeurt dit niet zo heel vaak, maar door training zal het steeds vaker gebeuren en dat zijn heerlijke momenten!"

 

 

Je bent een absolute topper in de klassieke spelsoorten, maar speelt ook op een langzamerhand steeds hoger niveau driebanden. In het driebanden zijn de prijzengelden recentelijk omhoog geschoten. In hoeverre is dit voor jou een motivatie je extra of uitsluitend te focussen op driebanden?

"Persoonlijk ben ik iemand die heeft meegekregen dat “als je iets doet, doe het dan goed”. Dit neem ik in veel dingen mee. Voor mijn gevoel ben ik momenteel nog niet “klaar” in de klassieke spelsoorten, ik wil graag nog een stuk beter worden. Ik besef mij alleen ook dat de toekomst in het driebanden er momenteel wat rooskleuriger uitziet en met name (de uitstraling van) de toernooien geeft een enorme motivatie om mij hier meer op toe te leggen. Mocht blijken dat progressie in het driebanden (wat zal leiden tot deelname aan mooie toernooien) niet meer te combineren is met de klassieke spelsoorten, zal de kans zeker aanwezig zijn dat ik mij volledig ga focussen op het driebanden. Ook het driebanden wil ik namelijk zeker niet half oppakken, dat heeft geen zin. Maar voorlopig vind ik de klassieke spelsoorten nog iets te mooi om niet meer te spelen en heb ik hierin nog doelen, dus zal ik dit nog geen gedag zeggen."

 

"Ik ben iemand die heeft meegekregen dat “als je iets doet, doe het dan goed”

 

Stel dat er een mogelijkheid is om full-prof te worden, zou je dit dan willen – en zo ja, hoe zie je dit voor je?

"Leven van mijn grootste hobby en iets wat ik uren kan doen per dag zonder verveling, zou fantastisch zijn. Of dit voor mij mogelijk is, zal nog moeten blijken en dat is nog een lange weg, maar willen… Dat zeker! Ik zie voor mij dat het heel veel reizen is, weinig thuis en veel wedstrijden overal over de wereld. Aangezien ik nu nog geen vriendin, vrouw, huis, kinderen etc. heb, zou dat reizen voor mij nu geen probleem zijn en dat zou ik er zelfs heel graag voor over hebben. Of ik er over tien of twintig jaar nog steeds zo in zou staan dat weet/denk ik niet, aangezien ik het gevoel van thuis zijn ook heerlijk vind. Maar voor nu zou ik tekenen voor een leven als full-prof en zou ik daar veel voor over hebben."

 

 

Tenslotte: waar wil je op biljartgebied staan over tien jaar? Wat wil je hebben bereikt?

"Dat vind ik een erg moeilijke vraag. Ik ben iemand van realistische doelen en kijk niet al te ver vooruit, omdat er in de tussentijd veel kan veranderen. Daarnaast weet ik met name in het driebanden nog totaal niet waartoe ik in staat zou kunnen zijn. Ik zal eerst in Nederland aan de top moeten zien te komen, voor ik hogere doelen na kan streven. Door alle onzekerheid ga ik er daarom altijd voor om er het meeste uit te halen wat erin zit, dat is iets wat ik wel in mijn macht heb. Als ik over tien jaar kan zeggen dat ik er alles heb uitgehaald wat er voor mij in heeft gezeten, moet ik wel tevreden zijn. Waar dat in zal resulteren zullen we de aankomende tien jaar zien! ;) Onthoud wel; als ik iets doe, wil ik het goed doen." (Sorry voor een saai antwoord, maar zo sta ik er echt in)

 

"Als ik over tien jaar kan zeggen dat ik er alles heb uitgehaald wat er voor mij in heeft gezeten, moet ik wel tevreden zijn"

 

Tekst: KNBB
Foto's Sam privé/stage via Sam van Etten
Foto's Sam aan tafel resp. ©Arnoud, Henry Thijssen & Ton Smilde

 

Biljartspelers Etten, Sam van
Volg ons online