Bizarre inhaalrace Jop de Jong brengt hem GP titel én Masters kwalificatie

Het was vooraf het verhaal: gaat Jop de Jong zich in de laatste Grand Prix Artistiek plaatsen voor de Masters, of niet? Het antwoord was: ja – maar wat was het close

25 maart 2024

Immers, vooraf was bekend gemaakt: zelfs al zou Jop de Jong deze vierde Grand Prix Artistiek in Tegelen winnen, dan nog is hij afhankelijk van de resultaten van anderen. Dit omdat Jop een eerdere Grand Prix had gemist. Dus was de verwachting: Jop zou vast en zeker een vliegende start gaan maken.

Maar hoe anders bleek de realiteit! Na 30 van de 70 figuren stond Jop slechts achtste van de 20 spelers met 51.11%, en met een gapend gat naar René Dericks op plek 1 met 67.31%. Kortom, nauwelijks nog kans op een podiumplek deze Grand Prix, laat staan kwalificatie voor de Masters.

 


 

Voor Jop de Jong gelden echter andere wetten. Vastbesloten begon hij aan een geweldige inhaalrace. Na 50 figuren stond Jop op plek 4, kort van het podium, en zelf met 59.46% tegen 66.93% voor nummer 1 René Dericks. De achterstand was gehalveerd met nog 20 figuren te gaan. Het zou toch niet?...

Maar het zou wel! Na 60 figuren stond Jop op plek twee met 60% tegen 62.88% voor nummer 1 René Dericks. En in het allerlaatste (!) figuur, figuur 70 van de 70 dus, passeerde Jop de nummer 1. Na 69 figuren was de tussenstand 333-325 in het voordeel van René. De laatste tienpunter gaf de doorslag: 333-335!

Hiermee verzekerde Jop zijn winst in deze vierde Grand Prix, en haalde hij met zijn hakken over de sloot kwalificatie voor de Masters, als achtste dus van de acht gekwalificeerden.

Jop de Jong heeft vaker huzarenstukjes uitgehaald – maar deze zondag 24 maart 2024 was er wel eentje van de buitencategorie.

 
 

 

Sander Jonen derde kort achter Jop; Erik Vijverberg als nummer 1 naar Masters; debuut voor Fred Driessen

Eervolle vermelding deze Grand Prix voor Sander Jonen, die de gehele Grand Prix kort achter René Dericks zat, en als nummer drie uiteindelijk vrijwel eenzelfde percentage (63.23%) had als winnaar Jop de Jong (63.80%).

Nummer vier was Erik Vijverberg, en daarmee verzekerde hij zich van de eerste plek op de ranking na vier Grand Prix toernooien, en hij gaat dus als nummer 1 naar de Masters.

Nog een leuk nieuwtje: Fred Driessen debuteert in de Masters Biljart Artistiek, want hij is 7e geworden in de ranking.

 

 

Over de Masters Artistiek

Over ongeveer 4 weken, van 19 tot en met 21 april 2024, zal de Masters Biljart Artistiek (ereklasse kampioenschap) weer worden gehouden, ditmaal in Sittard.

Er zijn acht deelnemers bij deze Masters Biljart Artistiek, waar een nieuw spelsysteem gehanteerd gaat worden. Er gaan partijen gespeeld worden met een lengte van 35 figuren, uit het wedstrijdsysteem van 98 figuren (dat systeem bestaat uit 14 sets van 7 figuren). Dit systeem wordt ook bij EK en WK artistiek gehanteerd.

 

Alle info & uitslagen vierde Grand Prix Artistiek

 

Tekst: KNBB
Tekst Masters: Ewald Holzhaus/Biljart Artistiek
Schema's/uitslagen: Ewald Holzhaus/Biljart Artistiek
Archieffoto's Jop de Jong: Ton Smilde

Artistiek Grand Prix Jong, Jop de
Volg ons online