Dick en Therese met Europese teams in halve finales

Dick Jaspers met zijn team van Europa B en Therese Klompenhouwer met het team van Europa A staan in de halve finales van het WCBS kampioenschap met de beste spelers uit de wereld in vier disciplines van biljarten. De twee Europese teams spelen zondagmorgen om 11.00 uur (10.00 uur West Europese tijd) tegen elkaar voor een plaats in de finale tegen de winnaar van Azië A tegen Azië B. De winnaar van het toernooi wordt beloond met 40.000 euro, te verdelen over de acht spelers in het winnende team. Dick Jaspers reageert na de laatste kwalificatiedag in een interview in dit artikel.

22 juli 2023

ANKARA – De twee Aziatische teams voeren na de kwalificaties in het WCBS kampioenschap in de vier disciplines van het biljarten de ranglijsten aan voor de twee Europese teams. De wedstrijden in de halve finales gaan tussen Azië A en Azië B (13.00 uur Turkse tijd) en tussen Europa A en Europa B (11.00 Turkse tijd). De teams van Afrika/Rest van de wereld en Amerika zijn uitgeschakeld. De Aziaten van het A-team hadden na vijf wedstrijden in het Round Robin format een kleine voorsprong op het B team van dat continent (93 tegen 90). Europa A finishte met 85 punten als derde voor Europa B met 82 punten.

Dick Jaspers schitterde op de laatste dag van de kwalificaties met wereldpartijen tegen Haeng Jik Kim (40-15 in 8 beurten met een serie van 20. De Nederlander won later op de dag ook van Quyet Chien Tran met 40-22 in 10 (serie 12) en was daarmee veruit de beste speler in het driebanden. De nummer 1 van de wereld speelde 4.444 gemiddeld op de laatste kwalificatiedag en 2.086 algemeen met overwinningen tegen Tran, Kim, Horn en Gonzalez en alleen verlies tegen Sidhom.

De Aziaten van het A team met Quyet Chien Tran (driebanden mannen), Chae Won Heo (driebanden vrouwen), Lim Kok Leong (snooker mannen), Waratthanun Sukritthanes (snooker vrouwen), Robbie Capito (pool mannen), Annita Kan Jaya (pool vrouwen), Zhao Ruliang (heyball mannen) en Narantuya Bayarsaikhan (heyball vrouwen) dankten de kopposities aan twee partijen met 22 en 21 punten tegen Amerika en tegen Afrika. De twee Europese teams scoorden allebei het hoogst tegen Amerika (21 en 20 punten) en hadden de mindere partijen tegen Azië A en Azië B.

De maximale vijf winstpartijen werden in het heyball bij de mannen behaald door Zhao Ruliang uit China en bij de vrouwen door Shi TianbQi, ook uit China. Silvana Lu uit Indonesië bleef ongeslagen in het pool bij de vrouwen met 4 winstpartijen en een remise. Dat deden in het snooker bij de vrouwen ook de Belgische Wendy Jans en de Thaise Waratthanun Sukritthanes.

Dick Jaspers keek aan het eind van een gedenkwaardige dag met veel voldoening terug op de eerste twee dagen van het WCBS kampioenschap. ,,Het is een heel bijzonder toernooi met al die nationaliteiten en die verschillende disciplines. Ik geniet er enorm van om met andere spelers te praten en hun partijen te bekijken. Het Chinese pool, heyball, is bijvoorbeeld voor mij helemaal nieuw en zal ook op de World Games worden geïntroduceerd, omdat het een enorm populaire discipline is met heel veel beoefenaars.’’ Dick Jaspers vindt zijn team (Europa B), dat als vierde eindigde, zeker geen favoriet voor de titel. ,,We zijn met 8 spelers in een team, je moet alleen zorgen dat je zelf goed bent, voor de rest ben je afhankelijk van je teamgenoten. In mijn team is Charlotte Sörensen heel sterk en de 17-jarige snooker speler Liam Davies uit Wales speelt bijzonder goed.’’

,,We hebben ons niet zonder moeite geplaatst’’, stelt Jaspers vast. ,,Morgen, zondag, starten we opnieuw en treffen we gelijk Europa A. Dat wordt een zware missie voor ons team, ook in het driebanden, waar ik tegen Martin Horn speel en Charlotte Sörensen tegen Therese Klompenhouwer. We mogen niemand onderschatten.’’ Zo’n dag als vandaag, met twee wereldpartijen op rij, maak je als speler niet vaak mee, signaleert Jaspers nuchter. ,,Ik maak tegen Kim die serie van 20 toen ik met 12-8 achter stond en ga even later uit met zeven. En tegen Tran sprong ik gelijk heel snel weg met 30 in 6 beurten.’’

,,De biljarts zijn bij vlagen best wel moeilijk’’, zegt Jaspers. ,,Ik vind de lakens, waar we nog nooit op hebben gespeeld, traag, maar wel betrouwbaar en de lijnen lopen fantastisch. Bij veel verdedigen is het lastig. De banden zijn wat stugger, de botsing met de ballen is af en toe zwaar. Ik zat er in het begin mee te worstelen, maar op de tweede dag liep alles prachtig voor mij.’’

De beste spelers per discipline waren over vijf wedstrijden:

Snooker mannen:

1 Amir Sarkhosh (Azië B, Iran) 12 punten

1 Liam Davis (Europa B, Wales) 12

3 Lim Kok Leong (Azië A, Maleisië) 11

Snooker vrouwen:

1 Waratthanun Sukritthanes (Azië A, Thailand) 14

1 Wendy Jans (Europa A, België) 14

3 Vidya Pillai (Azië B, India) 11

Driebanden mannen:

1 Dick Jaspers (Europa B, Nederland) 13

1 Quyet Chien Tran (Azië A, Vietnam) 13

3 Sameh Sidhom (RvdW, Egypte) 12

Driebanden vrouwen:

1 Therese Klompenhouwer (Europa A, Nederland) 13

2 Gülsen Degener (Afrika/RvdW, Turkije) 11

2 Charlotte Sörensen (Europa B, Denemarken) 11

Pool mannen:

1 Konrad Juszczyszyn (Europa B, Polen) 11

2 Robbie Capito (Hong Kong), Mario He (Oostenrijk), Clark Sullivan (Nieuw Zeeland), Bader Alawadhi (Koeweit) 10

Pool vrouwen:

1 Silvana Lu (Azië B, Indonesië) 14

2 Meng-Hsia Hung (Afrika/RvdW, Australië) 12

Heyball mannen:

1 Zhao Ruliang (Azië A, China) 15

2 Moh Keen Hoo (Azië B, Maleisië) 313

Heyball vrouwen:

1 Shi TianQi (Azië B, China) 15

2 Kelly Fisher (Europa A, Engeland) 13.

De halve finales zijn:

11.00 uur Turkse tijd: Europa A-Europa B

13.00 Turkse tijd: Azië A-Azië B

15.00: Wedstrijd om 3e en 4e plaats

17.00: Finale

De eindstand na de kwalificaties (totale punten en punten per wedstrijd):

1 Azië A 93 (22-19-21-14-17)

2 Azië B 90 (20-18-15-18-19)

3 Europa A 85 (20-13-18-17-17)

4 Europa B 82 (21-15-15-18-13)

5 Afrika/RvdW) 73 (20-11-14-14-14)

6 Amerika 57 (10-12-12-12-11)

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers tegen Haeng Jik Kim (Touch Magazine)

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online