Eric Vijverberg met goud gekroond in artistiek

Almelose gevangenbewaarder (51) toont zijn mentale kracht in twee thrillers: kruisfinale tegen Benny Smits (3-2), finale tegen René Dericks (3-2)

01 april 2018

BERLICUM - De Hitchcock finale in het Nederlands kampioenschap artistiek biljart eindigde zondagmiddag in een overwinning voor Erik Vijverberg. De 51-jarige gevangenbewaarder uit Almelo haalde in Berlicum de derde nationale titel uit zijn carrière. Het gevecht om het goud eindigde in een thriller. Erik Vijverberg en René Dericks gingen zij-aan-zij naar de finish tot 2-2 in sets. De beslissende bal was een fantastische picqué stoot, waarbij vier tot vijf keer dezelfde lange band moest worden geraakt voordat de bal caramboleerde. Vijverberg slaagde daar wel in, Dericks niet. De vijfde en beslissende set eindigde in 56-41.

 

 

,,Het was een geweldige ontknoping, die voor mij een mooie afloop kreeg'', zei Vijverberg in zijn nabeschouwing. ,,Ik heb eigenlijk twee finales gespeeld, want ook in de halve finale tegen Benny Smits was de laatste carambole, een kopstoot, beslissend. Wat heb ik moeten knokken voor deze titel, maar dat maakt het nog mooier om te winnen.'' De nu drievoudige nationale kampioen stelde na afloop vast dat het niveau in de breedte is gestegen. ,,Voorheen waren we met vier, hooguit vijf man, die dit toernooi konden winnen. Dat zijn er nu een paar meer geworden. Benny Smits is de laatste jaren veel sterker geworden en Patrick Haan heeft me verrast met zijn optreden. Dat maakt het voor de komende jaren alleen maar mooier.''

 

 

Het toernooi, zei de kampioen, was voortreffelijk georganiseerd. ,,We hebben ook voor veel publiek gespeeld.'' Vijverberg voelde zich in dit kampioenschap bevrijd van de blessures waarmee hij een paar jaar heeft gesukkeld. ,,Ik heb in 2013 een nieuwe knie gekregen en twee jaar later moest hij weer worden vernieuwd, omdat het niet zo lekker ging. Maar nu ben ik gelukkig weer helemaal blessurevrij. Ik was conditioneel goed genoeg en mijn hoofd was helemaal leeg.''

René Dericks werd onttroond als kampioen, Erik Vijverberg kreeg vier jaar na zijn laatste nationale titel het goud weer omgehangen in de speelarena van d'n Durpsherd in Berlicum. Daar streden de acht finalisten op vrijdag en zaterdag eerst in twee poules van vier en tenslotte in de kruisfinales. Erik Vijverberg had in die eerste finaleronde ook al een vlammend eindschot nodig om zich Benny Smits van het lijf te houden met 3-2 in sets. René Dericks schakelde in de andere halve eindstrijd Patrick de Haan uit met 3-1. De Haan en Smits waren de winnaars van de twee voorronde-poules.

Sander Jonen en Jop de Jong, twee kanshebbers voor het podium, werden al in het voortraject uitgeschakeld.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde

Artistiek NK
Volg ons online