Heerlijk biljartweekend met mooie NK's

Nederlandse kampioenschappen Ankerkader 47/2 Ereklasse en Biljart Artistiek Eerste Klasse

27 november 2019

Er is dit weekend heel wat te genieten voor de biljartliefhebber! Over de grenzen (danwel voor de buis) met de historische Mosconi Cup Poolbiljart in Vegas, of het WK Driebanden in Randers waar Dick Jaspers zijn titel verdedigt.

Maar ook binnen onze landsgrenzen valt er heel wat te genieten! Zo is in Haarlo het NK Ankerkader 47/2 Ereklasse, waar vorig jaar nog een 'podium van de toekomst' stond met drie jongen klassieke topbiljarters: Sam van Etten, Raymund Swertz en Gert-Jan Veldhuizen. Afferden, de locatie waar dit NK 47/2 vorig jaar werd gehouden, is ditmaal gastheer voor het NK Biljart Artistiek Eerste Klasse.

 

 

NK 47/2 zonder titelverdediger

Wat was het vorig jaar een spektakelstuk bij het NK 47/2 Ereklasse! Giganten Sam van Etten en Raymund Swertz gaven elkaar geen duimbreed toe, en leken niet te kunnen missen. 'Uit in één beurt' is op niet veel biljartspelers van toepassing, maar bij deze twee spelers lijkt het soms eerder regel dan uitzondering.

Voor iedereen die zich verheugde op een reprise van dit spektakelstuk: die gaat er dit jaar niet komen. Titelverdediger Sam van Etten is zich met succes (want: zijn moyennes vertonen een sterk stijgende lijn) aan het focusen op een internationale toekomst in het driebanden, en heeft besloten dat dit moeilijk verenigbaar is met tegelijk ook focus op de klassieke spelsoorten. Dat geldt feitelijk ook voor Raymund Swertz die zich eveneens steeds meer richt op driebanden, maar die dit vooralsnog doet met daarnaast ook alle klassieke evenementen. (De clash tussen Swertz en Van Etten in 2018 was overigens bepaald geen uitzondering; kijk hier integraal terug hun prachtige finale NK 47/2 uit 2016.)

Raymund is op basis van moyenne de absolute topfavoriet voor dit NK 47/2 Ereklasse: hij gaat deze finale in met een moyenne van liefst 96 (!). Naaste belagers Wiel van Gemert (moyenne van 37), Jos Bongers (34), Gert-Jan Veldhuizen (34) en Michel van Silfhout (32) volgen op gepaste afstand. Maar toch is de hoogste trede op het ereschavot voor de Limburger allerminst een vanzelfsprekendheid. Swertz: "Normaal gezien was ik de favoriet maar ik speel eigenlijk alleen maar driebanden momenteel. En daar ligt mijn focus ook. Natuurlijk kom ik getraind aan de start. Alleen mis ik wat wedstrijdritme. Ik vind dan ook dat ik momenteel niet de favoriet ben."

Het NK 47/2 wordt gespeeld op 30 november en 1 december bij HCR Prinsen in Haarlo.

Alle info: NK Ankerkader 47/2 Ereklasse

 

 

NK Biljart Artistiek Eerste Klasse met speler in topvorm

Liefhebbers van artistiek biljart kunnen dit weekend hun hart ophalen. In Afferden vindt, na drie Grand Prix Artistiek Eerste Klasse toernooien, nu het NK plaats. In deze drie Grand Prix toernooien was Jean-Marie Limbourg zeer sterk, en in de laatste ervan was Limbourg zelfs exceptioneel.

Doel van spelers is niet alleen de titel, maar ook: promotie naar de Ereklasse. Dit geldt ook voor Purmerender Fred Groen, die op zijn Facebook-pagina de reis naar het zuiden als volgt aankondigde: "Aankomend weekend ga ik het NK Artistiek spelen. Eens kijken of we kunnen promoveren naar de Ereklasse. Laten we hopen dat er een beetje vorm is! Het is gelukkig niet zo ver, Afferden in Limburg." :)

Het NK Artistiek wordt gespeeld op 30 november en 1 december in Gemeenschapshuis "Iedershuus" in Afferden.

Alle info: NK Biljart Artistiek Eerste Klasse

 

 

Even vast wat voorpret voor komend weekend? Kijk dan op ons KNBB YouTube kanaal naar de playlists met video's artistiek en video's libre/bandstoten/kader.

 

Tekst: KNBB
Foto podium 47/2 2018: Henry Thijssen
Foto Jean-Marie Limbourg & poster NK Artistiek via Biljart Artistiek

 

 

Artistiek Kader NK
Volg ons online