Meer diversiteit in biljart

Seminar gedurende World Cup Veghel met als doel: hoe kunnen clubs, spelers en bestuurders bijdragen aan een open cultuur waarin iedereen ongeacht nationaliteit, leeftijd, geslacht, beperking, religie of seksuele voorkeur zich welkom voelt en vrij.

Zeker ook bedoeld voor bestuurders van secties, districten of verenigingen!

21 oktober 2021

UPDATE: SEMINAR HELAAS AFGELAST

Zie: https://www.knbb.nl/nieuws/seminar-diversiteit-afgelast

---

Onderstaand vindt u alle informatie over het “Meer diversiteit in biljart” seminar in de CHV Noordkade op zondag 7 november 2021, de openingsdag van de World Cup Veghel.

Wij nodigen alle bestuurders van secties en districten graag uit hierbij aanwezig te zijn.

Tevens vragen wij u om deze informatie te delen met verenigingen binnen uw district, of met individuele personen, spelers of organisaties voor wie dit seminar mogelijk interessant zou kunnen zijn. Hoe groter de opkomst, des te beter!

 

Om erbij te zijn, kunt u een mail sturen naar info@knbb.nl o.v.v. “Diversiteit”. Deelname is gratis. Alle overige informatie vindt u in onderstaande tekst.

 

---

 

Van oudsher wordt biljarten voor een groot deel beoefend door witte mannen van veelal iets hogere leeftijd.

Hoewel dit lang niet voor alle clubs, lokaliteiten, regio’s of disciplines geldt, toch voldoen nog altijd best veel biljarters aan dit profiel. Maar afhankelijk van biljartdiscipline, regio en tal van andere factoren zijn steeds meer biljarters zichtbaar wiens profiel anders is dan het traditionele. Ze zijn dan bijvoorbeeld jong, vrouw, met een andere seksuele voorkeur, of van niet-Nederlandse nationaliteit.

 

 

In het seminar “Meer diversiteit in biljart” richten Bondsraadslid Driebanden Esmé Willems en secretaris van de KNBB Yvonne van Dam zich niet alleen op een beschrijving van dit proces, maar vooral ook de wenselijkheid van dit proces en hoe dit optimaal zou kunnen worden ingevuld.

Van Dam: “Uitgangspunt van het seminar is: samen met elkaar kijken hoe wij als clubs, spelers en bestuurders kunnen bijdragen aan een open cultuur waarin iedereen ongeacht nationaliteit, leeftijd, geslacht of seksuele voorkeur welkom is en zich thuis voelt.”

Willems: “Hoewel het officieel een ‘seminar’ is, is er zeker geen sprake van eenrichtingsverkeer of waarbij wij zouden uitleggen ‘hoe het allemaal zit’ en dat de aanwezigen slechts luisteren. Integendeel: het doel van deze meeting is dat we actief met elkaar brainstormen en elkaar enthousiasmeren, om zo over de gehele KNBB en over alle disciplines concrete stappen vooruit te kunnen maken op dit zo belangrijke onderwerp.”

Het seminar“ Meer diversiteit in biljart”  vindt plaats mede op initiatief van expert op gebied van inclusie en diversiteit Ine Klosters, en zal plaatsvinden op zondag 7 november 2021, de openingsdag van de World Cup Veghel, in de CHV Noodkade. Iedereen die maar wil (niet alleen dus clubs of bestuurders, maar ook individuele biljarters, poolers of snookeraars) is welkom vanaf 15:00 in één van de zalen van de CHV Noordkade. (Exacte locatie volgt nog.)

Initiatiefneemster Ine Klosters: “Diversiteit wordt soms gezien als een containerbegrip met een politieke lading. Maar hoe wij het zien is dat diversiteit vooral een geweldige kans is voor verenigingen, en voor biljarten in het algemeen. Hoeveel kansen biedt het wel niet om nieuwe leden aan je te binden, en hoeveel leuker kan het zijn op je club als er meer variëteit is in spelers: meer vrouwen, meer culturen, ruimte voor rolstoelers, etc. Dat is ook echt de insteek van dit seminar: hoe kunnen we met elkaar bijdragen aan een veilige en gezellige biljartomgeving waar mensen van allerhande nationaliteiten, geslacht, leeftijd of seksuele voorkeur zich goed voelen. En: wat kunnen we als clubs, spelers en bestuurders hierbij betekenen?

Nummer 1 van de wereld bij de dames Therese Klompenhouwer zou deze dag eigenlijk niet bij de World Cup zijn, maar geeft aan dat ze voor dit seminar graag naar Veghel komt. Klompenhouwer: “Voor mij is iedereen gelijk, ongeacht welke geaardheid, religie of gender. In sommige landen en sporten is homoseksualiteit nog steeds een taboe en dat betreur ik. Ikzelf maak het ook nog wel eens mee. Ik kreeg dit jaar tijdens een interview zelfs nog de vraag, waarom ik bij de damestoernooien meespeel. Toen ik vroeg: ‘Waarom vraagt u dat zo?’ Was het antwoord: omdat u op vrouwen valt, dus dan hoort u toch bij de heren thuis?’ Belachelijk gewoon. Acceptatie en tolerantie van homoseksualiteit, andere genders en religie is onwijs belangrijk, omdat iedereen zonder problemen en met volle acceptatie de sport moet kunnen beoefenen die hij of zij wil. In de samenleving als geheel en dus ook het biljart is het eigenlijk heel simpel: iedereen moet zichzelf kunnen zijn.”

 

Wilt u aanwezig zijn bij het seminar “Meer Diversiteit in Biljart”, zondag 7 november 2021 tussen 15:30 en 17:30 in CHV Noordkade, Verlengde Noordkade 10-12, 5462 EH Veghel?

Stuur een mail naar info@knbb.nl o.v.v. “Diversiteit”. Deelname is gratis. Aansluitend aan het seminar zijn er broodjes, en direct hierna zullen de deelnemers naar de schitterende tribunes in de CHV Noordkade worden geleid om gezamenlijk de kwalificaties van het hoofdtoernooi van de World Cup te kunnen bekijken.

Initiatieven KNBB
Volg ons online