Michel van Silfhout wint zijn tweede NK van dit seizoen

Een verslag van het Open NK Bandstoten Groot in Siebengewald door Benny Beek, met foto's van Sven Nabuurs.

Plus een uitgebreid interview met winnaar Michel van Silfhout: "Een prachtig toernooi met veel spannende partijen en veel enthousiaste toeschouwers!"

14 maart 2022

Na de prachtige overwinning op het NK Ankerkader 71/2, wist de ervaren klassieke specialist Michel van Silfhout nu ook het Open NK Bandstoten Groot op zijn naam te schrijven. Geen geringe prestatie in een evenement met zoveel toppers, bijvoorbeeld Raymund Swertz, Gert-Jan Verldhuizen, Micha van Bochem, Jos Bongers en altijd-favoriet-in-bandstoten Jean Paul de Bruijn.

 


Michel van Silfhout kampioen na ijzersterke finale tegen Raymund Swertz

 

Michel van Silfhout bereikte de kwartfinale na winst in de barrage tegen Martijn Egbers, en vervolgens de halve finale door winst op Leo Koomen (100-66 in 16 brt). Leo Koomen was ondanks zijn verlies dik tevreden met het behalen van een plek bij de laatste acht.  

Jos Bongers moest in de kwartfinales het onderspit delven tegen Gert-Jan Veldhuizen. In 11 beurten had Gert-Jan zijn 100 caramboles bij elkaar terwijl Jos in het zicht van de haven strandde op 93 punten.

Harrie van den Boogaard kwam eveneens niet verder dan 93 caramboles tegen Raymund Swertz die de 100 caramboles in 9 beurten bij elkaar had.

Micha van Bochem leverde een topprestatie tegen Jean Paul de Bruijn. Na 8 beurten was het remise en volgde een barrage naar 20 caramboles. Van acquit maakte Micha twee caramboles en leek de winst naar Jean Paul te gaan. Leek, want Micha bereikte toch als eerste de benodigde 20 caramboles. In de gelijkmakende beurt scoorde Jean Paul goed en er leek weer een remise in de lucht te hangen. Een ogenschijnlijk makkelijke driehoek, zeker voor een driebandenspecialist, ging echter net mis, 20-19.

 


De vier halve finalisten: Michel van Silfhout, Raymund Swertz, Micha van Bochem, Gert-Jan Veldhuizen

 

De halve finale tussen Raymund en Micha eindigde in 100-37 in 10 beurten terwijl Michel Gert-Jan aan de kant zette in 9 beurten, ook 100-37.

Micha en Gert-Jan speelden vervolgens voor de plaatsen 3 en 4. Micha nam afstand maar Gert-Jan vocht zich terug tot 50-51. In de tiende beurt trok Micha de winst naar zich toe en bereikte het bekende schavotje, Gert-Jan met legen handen achter latend met 68 caramboles.

De finalepartij tussen Michel en Raymund was een "schietje", in 5 beurten bereikte Michel de benodigde 100 caramboles met onder meer een serie van 69. Raymund had kennelijk in de halve finale al zijn kruit verschoten want hij kwam niet verder dan 28 caramboles en een hoogste serie van 18.

Met een zeer goede publieke belangstelling, er was geen stoel mee vrij, kon organiserende vereniging ABC 't Töpke terugzien op een geweldig geslaagd weekend. Het Open Simonis NK Bandstoten Groot 2021-2022 zat erop.

 


Een mooi podium!

 

Winnaar Michel van Silfhout na afloop: "Afgelopen vrijdagmiddag kwam ik voor het eerst op de nieuwe locatie van ABC 't Töpke en in de loop van de middag zat de zaal helemaal vol. Dat is eigenlijk het hele weekend zo gebleven, dus op dat vlak was het sowieso voor iedereen een zeer geslaagd toernooi."

"Zelf kwam ik goed door de poulewedstrijden en moest ik in de 8e finale tegen mijn teamgenoot Martijn Egbers. Martijn speelde een zeer sterke partij en bracht me op de rand van uitschakeling. De partij eindigde na 9 beurten in een 100-100 stand en dat betekende verlengen. In de zenuwslopende verlenging van 20 punten kon ik net winnen. Daarna speelde ik een lastige partij tegen Leo Koomen. De spelpatronen waren voortdurend moeilijk en we kwamen beide niet in ons spel. Ik kon gelukkig met een serie van 30 de partij beslissen. In de halve finale tegen Gert-Jan speelde ik sloridg maar wat gelukkig. Waar tegen Leo alles moeilijk bleef liepen de ballen nu gunstiger. Ik kon in 9 beurten winnen."

"De finale tegen Raymund was bijzonder. We kennen elkaar heel goed en dat is speciaal in zo'n finale. Ik kon de partij in de derde beurt met een serie van 69 naar mijn hand zetten, hoewel je het bij Raymund nooit weet. Hij kan in razend tempo grote series maken, dus daar houd je dan altijd nog rekening mee. Dit keer lukte hem dat niet en kon ik in 5 beurten winnen."

"Al met al een prachtig toernooi met veel spannende partijen en veel enthousiaste toeschouwers!"

 


 

Alle info over het NK Bandstoten Groot:
https://www.knbb.nl/agenda/simonis-biljartlakens-nk-bandstoten-groot

 

Tekst: Benny Beek
Intro + outro: KNBB
Foto's: Sven Nabuurs
Foto's uitslag + medaillewinnaars: ABC 't Töpke
Foto overwinning Michel van Silfhout: Pelikaan 1

 

Bandstoten NK
Volg ons online