Mooi NK Libre Klein Tweede Klasse in Losser: een sfeerverslag

Eelco Romme van B.V. Kralingen uit Rotterdam de sterkste in door B.V. Pomerans 1928 goed geleide finale

19 februari 2020

In het weekend 14,15 en 16 februari vond bij Café Heijdemann, te Losser het NK libre 2e klas libre plaats. De organisatie was in handen van de Biljartvereniging Pomerans die regelmatig finales van dit niveau weet te presenteren. Met wedstrijden op vrijdag, zaterdag, en zondag en deelnemers uit alle windstreken van Nederland, was dit een goed podium voor dit mooie NK.

 

 

Bij de start op de vrijdag is er voor de aanwezigen altijd een eerste waarneming: hoe gaan de verhoudingen op dit NK liggen? Spelers worden bekeken van: "Oh, die is goed van band", "hij komt graag in de serie", etc. Dit zijn allemaal mooie gedachtes en is ook mooi. Maar de echte realiteit kan toch anders zijn.

Het wedstrijdverloop kende in het begin van deze finale dan ook vele wisselingen aan de top van de ranglijst. Opmerkelijk waren de vele gelijke spelen op deze eerste dag.

Paul Vaessen en Eelco Romme waren goed gestart met twee overwinningen. Bij de start op zaterdag, was het Johannes van der West die opviel met zijn goede spel tegen Eelco Romme en Johan Jansink en zijn bonus van 4 punten. Voor Johannes van der West was het nu zaak om bij te sluiten. En dat gebeurde ook met de winst op Toon Michielse en een gelijkspel tegen Michael Jasperse.

 

 

Ook voor Hans Warmers was het nu zaak om niet achterop te raken, want met zijn notering (op dat moment) op plaats 3 waren er nog volop mogelijkheden. Voor Gert-Jan Fritz en Toon Michielse was ondanks hun verwoede pogingen en goed spel aansluiting met de subtop geen item meer. Ook voor Johan Jansink was het over. Hij deed zijn uiterste best om zijn spel nog om te zetten maar als het dan niet lukt, dan maar erin berusten.

Voor de zondag op het slot van deze dag was de vraag: wie wordt de Kampioen van dit NK? Eelco Romme, op dat moment aan de leiding met 8 punten en nog 2 partijen te gaan tegen Toon Michielse en Paul Vaessen, slaagde hierin cum laude, want hij behaalde 4 punten en verzekerde zich daarmee van de titel.

De winst van Johannes van der West was voldoende om plaats 2 veilig te stellen voor Paul Vaessen die met zijn algemeen resultaat en goede afsluiting eindigde als derde.

 

 

Met deze gegevens was het Eelco Romme van B.V. Kralingen uit Rotterdam die bewees dat hij de sterkste was en daarmee de terechte kampioen werd van dit NK. Johannes van der West (Bv. Dost) uit Harderwijk eindigde uiteindelijk met een prima prestatie als tweede, voor Paul Vaessen (BC Keer) uit Cadier en Keer een fraaie derde plaats.

Met het slot van dit NK op de zondag werden de finalisten gehuldigd door voorzitter Wilco Hagemeier van het District Twente en omringd met de gouden, zilver en bronzen medaille, en als herinnering een blijvende oorkonde.

Voor de overige deelnemers aan deze NK werd als herinnering een plaquette en oorkonde overhandigd en voor de arbiters was er nog een leuke attentie.

Als B.V. Pomerans 1928 kunnen we terugzien op een zeer geslaagd verlopen Nederlands Kampioenschap, met een goede promotie voor de biljartsport!

 

 

Tekst & foto's: BV Pomerans 1928
Bewerking: KNBB

Carambole/libre NK
Volg ons online