Mooi weekend NK libre eerste klas in hoge noorden

Ludy de Veth komt, ziet en overwint in het mooie Turnlust, Den Helder

19 maart 2017

DEN HELDER – In het hoge noorden, op de biljarts van Turnlust in Den Helder, heeft Ludy de Veth de nationale titel veroverd in de eerste klasse vrij spel. De Maastrichtenaar bleef het hele veld voor in matchpunten en finishte met 12 punten, 6.13 gemiddeld en een hoogste serie van 41. De laatste partij was beslissend: daarin won de Limburger in een zenuwslopende partij van een eerdere koploper, Edwin Tahapary, met 120-102 in 24 beurten.

 

 

Fons van Brakel, de voornaamste concurrent, won ook, met 120-75 in 11 beurten van Cor Lingen. Dat was de beste partij in de slotronde, maar door de winst van De Veth was de koploper niet meer in te halen in matchpunten. Fons van Brakel had wel het beste moyenne (7.50) en de hoogste serie (59). Hij miste het kampioenschap door één verliespartij meer dan de winnaar.

Ludy de Veth vergaloppeerde zich alleen in de vierde ronde in de partij tegen Fons van Brakel met 120-88 in 14 beurten. In die ronde schitterde Tahapary nog met een winstpartij in negen beurten. Fons van Brakel verloor zijn kansen in de eerste ronde tegen Rick van Hassel (120-118) en verloor een ronde later van Tahapary met 120-107. Daarna liep hij haast fluitend door het toernooi.

Derde op het podium was Marcel Smit met 8 punten en een iets beter gemiddelde dan Edwin Tahapary, die uiteindelijk overal naast greep.

 

 

Eindstand:

  1. Ludy de Veth 12-6.31-41
  2. Fons van Brakel 10-7.50-59
  3. Marcel Smit 8-6.15-48
  4. Edwin Tahapary 8-593-48
  5. Cor Lingen 6-7.08-42
  6. Rick van Hassel 6-5.36-35
  7. Feitze van der Heide 4-6.47-47
  8. Marco Knoops 2-4.88-34.

 

Alles over het NK Libre Eerste Klasse

 

Van de organisatie kregen wij het volgende verslag binnen:

 

Dit kampioenschap werd gehouden bij B.V. Turnlust in Den Helder op 17, 18 en 19 maart 2017.

De deelnemers kwamen uit alle windstreken van Nederland en combineerde dit toernooi met een weekendverblijf in Den Helder; een stad die veel te bieden heeft om die tijd aangenaam door te brengen.

Het toernooi werd geopend door voorzitter Jan van Gestel op zijn kenmerkende, humoristische manier. In zijn toespraak memoreerde hij het 40-jarig bestaan van de club dat met veel activiteiten is gevierd en waarvan ook de organisatie van dit kampioenschap deel uitmaakt. Hij wenste de deelnemers veel succes en spelplezier toe en rekende op een sportieve strijd, respectvol naar elkaar en naar de arbiters.

Daarna kreeg Piet Pols het woord om namens de bond en het district de organisatie te bedanken voor hun inspanningen en iedereen een goed toernooi te wensen.

De eerste ronde waren er gelijk bloedstollende partijen. In het zicht van de haven waren er nogal wat missers waardoor de achtervolgers nog volop kans kregen om langszij te komen. In enkele gevallen was het verschil op het eind maar twee caramboles. Leider in de stand was Feitze v.d.Heide met een moyenne van 8.57.

Na de tweede ronde op vrijdagavond kwam er enige tekening in de strijd.. Er waren drie deelnemers met 4 punten, twee met twee en drie met nog geen punten. Curieus was dat alle 4-punters hetzelfde moyenne hadden (6.49) en er dus drie leiders waren: Ludy de Veth, Edwin Tahapary en Rick van Hassel.

In de derde ronde, gespeeld op zaterdagochtend 11.00 uur, hadden sommige deelnemers een wat mindere partij: Marcel Smit speelde een moyenne van 2.26 en Marco Knoops van 2.90. Van de drie leiders wist alleen Ludy de Veth te winnen zodat die aan de leiding ging met 6 punten, moyenne 6,315.  Fons van Brakel en Cor Lingen haalden hun eerste wedstrijdpunten en alleen Marcel Knoops, toch als zesde binnengekomen met een startmoyenne van 6.51, was nog puntloos.

Na de lunch, aangeboden door de organiserende vereniging, liet Edwin Tahapary in de vierde ronde zien dat hij wat recht wilde zetten nadat hij in de derde ronde verloren had. Hij ging uit in 9 beurten en meldde zich daarmee nadrukkelijk als titelkandidaat. Te meer omdat leider Ludy de Veth verloor van Fons van Brakel. Spannend was het: twee deelnemers met zes punten en liefst vijf met vier.

De vijfde ronde verdeelde de deelnemers in  vier kanshebbers en vier kanslozen voor de titel. De twee koplopers Edwin Tahapary en Ludy de Veth wonnen hun party en kwamen daarmee op 8 punten, van de achtervolgers wonnen Fons van Brakel en Marcel Smit en kwamen op zes punten.

Na weer een zinderende opening door de voorzitter op zondagmiddag werd gestart met de laatste twee partijen. De publieke belangstelling was groot, het was volle bak in de biljartzaal.

Het was een spannende ronde. De leider Edwin Tahapary was op grote achterstand gekomen en perste er nog een eindsprint uit maar het mocht niet baten. Ludy de Veth won wel en begon met 10 punten aan de laatste partij. Fons van Brakel die de eerste twee partijen verloren had boekte nu zijn vierde overwinning en kwam met acht punten en het hoogste moyenne op de tweede plaats. Theoretisch waren er nog vier kanshebbers maar het moest gek gaan wilde Ludy (bij winst) of Fons (bij winst van hemzelf en verlies van Ludy) geen kampioen zou worden.

En zo gebeurde het ook. Tijdens de zinderende laatste partij stond Edwin Tahapary lange tijd voor op Ludy de Veth maar met een uiterste krachtsinspanning wist Ludy toch nog te winnen en was daarmee de nationale kampioen. Door dit verlies zakte Edwin zelfs naar de vierde plaats vanwege een slechter moyenne dan Marcel Smit die de top drie binnen was geslopen met zeer verzorgd spel.

Fons van Brakel deed wat hij moest doen en werd fraai tweede met het hoogste moyenne van 7.50.

Ook het moyenne van Cor Lingen was hoger dan 7.00. Van de acht deelnemers waren er al drie gepromoveerd naar de hoofdklasse en daar kwamen er nu nog twee bij. Dit geeft wel aan hoe hoog het niveau van dit kampioenschap was!

De prijsuitreiking werd verricht door wedstrijdleider André van Tillo en bondsafgevaardigde Benny Beek. Tijdens de klanken van het Wilhelmus bedacht ik me wat een voorrecht het voor ons was dit mooie kampioenschap te mogen organiseren.

Daarna werd nog een presentje namens BV Turnlust aan de deelnemers en arbiters overhandigd en onder het genot van een glaasje champagne werd door de voorzitter dit in alle opzichten geslaagde toernooi afgesloten.

 

Tekst: Frits Bakker (Wedstrijdverslag organisatie: Jan van Gestel)

Foto ©Benny Beek

Carambole/libre NK
Volg ons online