Nederland grote winnaar op EK met vijf keer goud

Het oranjeteam, met op de slotdag van het EK nog goud voor Therese Klompenhouwer, trotse aanvoerder van de medaillestand

05 mei 2019

BRANDENBURG - Het Belgische koningskoppel Frédéric Caudron/Eddy Merckx heeft het Europees kampioenschap biljarten afgesloten met de teamwinst in het landentoernooi. De veelvoudige wereldkampioenen op het WK voor landen in Viersen toonden zich op het EK de besten in het Scotch Double systeem. In de finale werden de Spanjaarden Dani Sánchez en Ruben Legazpi verslagen met 40-20 in 12 beurten, 3.333 voor de winnaars. Het gouden duo won in de finale van Frankrijk met 40-32 in 21 (1.904) en in de kwartfinales van Denemarken met 40-7 in 11 (3.636).

 

 

Het medailleklassement aan het eind van het elf dagen durende mega-evenement werd na afloop aangevoerd door Nederland met 5 gouden medaillewinnaars, 3 zilveren en 5 bronzen winnaars, een totaal van 13 medailles. Tweede werd Italië met 4 keer goud, derde Frankrijk met 3 keer goud, vierde België met 3 keer goud en vijfde Turkije met 1 keer goud. De leiders van de Nederlandse equipe, die ook bestond uit een groot aantal arbiters, spraken van een zeer succesvol evenement voor Nederland. De hoogtepunten waren de overwinningen van Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer in het driebanden, maar ook Erik Vijverberg, Raymund Swertz en Dave Christiani behoorden tot de kopstukken van dit Europees kampioenschap.

 

 

De landenteams speelden op de slotdag eerst de voorronden, waarin het tot de finaleronden kwam op zondag. Daarin wonnen de Belgen in de halve finales van Frankrijk met 40-32 in 21, de Spanjaarden maakten een sterke indruk tegen Turkije (40-20 in 16), Nederland, één van de favorieten, werd in de eindsprint afgetroefd door Duitsland en Denemarken 1 won van Denemarken 2.

Het Spaanse team had een bliksemstart in de halve finale tegen Denemarken (7 en 10) en overklaste de Denen met een riante overwinning: 40-7 in 11. Caudron en Merckx plaatsten zich voor de finale door het gastland Duitsland te verslaan met 40-22 in 20. De finale leverde het derde goud op voor de Belgen: Jelle Billiet in het vrij spel onder 17, De Goeie Queue in het driebanden op de kleine tafel voor clubteams en het Belgisch team in de nationale team-finale.

De Turk Ömer Karakurt toonde zich een meester op de kleine tafel. Hij schitterde met hoge series en prachtige gemiddeldes, werd met zijn club tweede achter De Goeie Queue en stond zondagavond verdiend ook op het hoogste podium na het individueel kampioenschap driebanden klein biljart. Daarin versloeg hij in de finale de Belg Steven van Acker met 40-17 in 9 beurten en een hoogste serie van 15.

De twee finalisten, echte specialisten op klein biljart, waren uitblinkers in het hele voortraject. Steven van Acker won in de kwartfinale een partij tegen Serdar Bas meet 40-22 in 8 beurten (gemiddeld 5.000). Ömer Karakurt schitterde tegen de Fransman Grégory Le Deventec in de halve finale: 40-15 in 19.
 

 

Twee Nederlandse en twee Belgische rolstoelbiljarters waren uitgenodigd om op de slotdag een demonstratie te verzorgen. De vier spelers troffen elkaar in een toernooi: Jan Vos uit Nederland was de beste voor Johan Grimon en Stefan Neyens uit België en Frans van Buel uit België. Het commentaar van de spelers na afloop: ,,We hopen dat het rolstoelbiljarten niet alleen tot Nederland en België beperkt blijft, maar dat ook andere landen enthousiast zijn gemaakt.'' De uiteindelijke winnaar: Jan Vos.

 

 

Het was de afsluiting van een voor Nederland perfect verlopen EK, met gouden medailles door Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer in het driebanden, Dave Christiani in het bandstoten, Raymund Swertz in het 71/2, en Erik Vijverberg in het Artistiek. Een lijst om trots op te zijn!

 

Alle uitslagen/toernooien op een rij (CEB, scroll naar april/mei 2019)
Uitslagen Driebanden Heren
Uitslagen Driebanden Dames
Uitslagen Bandstoten
Uitslagen 71/2
Uitslagen Artistiek

Tekst: Frits Bakker/KNBB
Banner foto's: ©Ton Smilde
Foto vier rolstoelers: ©Ton Smilde

 

 

Driebanden EK
Volg ons online