Nieuwe Biljartinstructeurs!

Op 11 november 2023 zwaaide een nieuwe groep Biljartinstructeurs af, na met succes de opleiding te hebben doorlopen.

Een beeld van de instructeurs, plus enkele recensies van deelnemers

18 december 2023

 


De geslaagden van links naar rechts:  Koeno Thoma, Max Coppes, Marcel van Distel, Johannes van der West, Jules Fikkers, Mathieu Vlam en Ronald van Veenendaal. (Niet op de groepsfoto: John Erkemeij; hij heeft de week ervoor al examen gedaan omdat hij op de laatste dag verhinderd was.)

 

NIEUWEGEIN - We hebben weer een aantal nieuwe officieel gelicenseerde Biljartinstructeurs! Koeno Thoma, Max Coppes, Marcel van Distel, Johannes van der West, Jules Fikkers, Mathieu Vlam, Ronald van Veenendaal en John Erkemeij rondden vorige maand met succes de opleiding af.

Zowel Piet Verschure, Portefeuillehouder Breedtesport KVC, als Lion de Leeuw, de beide docenten, waren erg enthousiast over deze opnieuw succesvol afgeronde opleiding. Maar dat gold gelukkig ook voor de deelnemers!

 


Lion de Leeuw en John Erkemeij

 

Marcel van Distel:

“In eerste instantie zag ik er beetje tegen op om 7 weken de zaterdag te moeten ‘inleveren’ voor de cursus. Maar de weken zijn voorbijgevlogen en ik ben met plezier elke zaterdag ochtend richting Nieuwegein gegaan.”

“Je wordt bewust gemaakt om als instructeur/trainer te gaan denken door het dynamische duo Piet & Lion. Zelf steek je er ook veel van op, tips & tricks om je eigen spel te verbeteren van ex-ereklasser Lion de Leeuw.”

“Ook de mentale training en de trainingsmethodiek in het algemeen vond ik zeer interessant.”

“Al bij al een koopje voor de kosten die er aan verbonden zijn en dat alles inclusief een goed verzorgde lunch.”

 


Jules Fikkers

Jules Fikkers (B-instructeur) schreef het volgende stuk getiteld “Wat weet jij ervan?”:

 

Wat weet jij ervan?

Nou gewoon helemaal niks!

Waar heb ik het eigenlijk over? Wel, twee zeer enthousiaste leden van mijn vereniging en ik geven elke week enkele clubleden biljarttraining. We hebben ons in januari 2023 ingeschreven bij de KNBB voor het volgen van een trainersopleiding in de hoop dat we daardoor betere trainers zouden worden.

Eind september startte de cursus die zeven volle zaterdagen lang duurde. En nu we net als de vier andere medecursisten geslaagd zijn, kan ik wel zeggen dat het een opleiding is die iedere enthousiaste biljarter met trainersambities en met een beetje niveau, moyenne van 2,5 bij libre moet je wel hebben om toegelaten te worden, zou moeten volgen.

De intensieve cursus duurt zeven volle dagen van pakweg 10.00 tot 15.30 waarin je enorm geniet en waarin je bijzonder veel opsteekt om een nog betere trainer te worden. Het heeft allemaal te maken met het lesgevende duo, Piet en Leon. Dit paar apart is te vergelijken met andere illustere tweetallen als Koot en De Bie, Peppie en Kokkie, Johnny en Rijk of Theo en Thea.

Piet is de serieuze bondsbestuurder terwijl Leon de grappenmaker is. Beiden vullen elkaar perfect aan. Maar misschien nog wel belangrijker, ze zorgen ervoor dat je niet meer als speler gaat denken, maar als trainer en dat alleen al is een enorme opgave om dit voor elkaar te boksen.

Alle onderdelen om een goede trainer te worden komen aan de orde:

Lichaamshouding, op dikte spelen, tempo bepalen, het juiste gevoel krijgen in de afstoot, op de juiste dikte al twee raken, de voorbewegingen,  effect, doorschieten, trekken, looplijnen.

Ook als speler steek je er enorm van op doordat je kunt oefenen, doordat vooral Leon de Leeuw je laat genieten van zijn balgoochelkunsten en omdat je veel praktische tips krijgt.

Uitgeknepen word je op deze cursus maar de wijze waarop dat gebeurt door beide mannen geeft een wel zo bevredigend gevoel.

Als jij nou trainer wilt worden, stel jezelf dan ook eens de vraag: “Wat weet ik eigenlijk van het lesgeven af?” En is het antwoord nee, meld je dan meteen bij de KNBB om deze geweldige cursus te volgen.

 


Het oog van de meester

 

Biljartinstructeur A
De cursus Biljartinstructeur A leidt op tot trainer op districtsniveau. De A-instructeurs vormen het fundament van de biljartopleiding binnen de KNBB. De vaardigheden die nodig zijn om de gevorderde biljarter te enthousiasmeren voor de sport en een verantwoorde technische ondergrond mee te geven komen in deze cursus aan bod. Verder is er aandacht voor het creëren van een veilige leeromgeving, de structuur van de biljartsport in Nederland en de voorbeeldfunctie die een trainer vervult.

 

Biljartinstructeur B
De cursus Biljartinstructeur B leidt op tot trainer op verenigingsniveau. De B-instructeurs vormen het fundament van de biljartopleiding binnen de KNBB. De vaardigheden die nodig zijn om de beginnende en iets-gevorderde biljarter te enthousiasmeren voor de sport en een verantwoorde technische ondergrond mee te geven komen in deze cursus aan bod. Verder is er aandacht voor het creëren van een veilige leeromgeving, de structuur van de biljartsport in Nederland en de voorbeeldfunctie die een trainer vervult.

 


Examendag

 

Alle recensies over de Biljartopleidingen cursus op een rij

Biljart algemeen KVC Opleiding
Volg ons online