NK Bandstoten Klein Extra Klasse: Een terugblik

Winnaar Wilbert Gantvoort: “Ik ben blij en trots dat ik uiteindelijk ongeslagen kampioen ben geworden. Een kroon op een fantastisch en onvergetelijk weekend!”

25 maart 2022

Het was een toernooi dat een klein beetje overschaduwd werd door het in hetzelfde weekend gehouden Open NK Bandstoten Groot in Siebengewald, dat op zo knappe wijze werd gewonnen door Michel van Silfhout. Niettemin was het NK Bandstoten Klein Extra Klasse op 12 en 13 maart in Carambole Rumpt een prachtig schouwspel en vooral ook een prachtige strijd – omdat vooraf niet één overduidelijke favoriet was aan te wijzen.

Er waren dus veel kanshebbers, wat betekende dat iedere fout kostbaar kon zijn. Ofwel: al in de poulefase moest door de deelnemers alles worden gegeven om bij de beste twee te komen, en daarmee de kruisfinales te halen. Dat dit verre van eenvoudig was bleek uit poule A, waar de speler die richting het NK was gekomen met het hoogste moyenne (Henny Renskers met 5.867), de kruisfinale toch niet wist te halen.

Op basis van de poulefase leken Wilbert Gantvoort, Theo Zwarthoed, en Alexander van Zanten de favorieten voor de medailles – en zij zouden inderdaad het eremetaal binnenhalen.

In poule B was Gantvoort onbetwist de sterkste met een moyenne van 6.666, alle partijen gewonnen én bijna het dubbele moyenne van nummer twee Henry van Dijk.

In poule A lag het een stuk dichter bij elkaar: hier eindigde Theo Zwarthoed bovenaan met 7 matchpunten, vlak voor Alexander van Zanten en Marco Wolfs met beide 6 punten, en Van Zanten met een beduidend hoger moyenne dan nummer één Zwarthoed. Zwarthoed leverde een knappe prestatie door in de vijfde poulewedstrijd Van Zanten in een directe confrontatie te verslaan, waardoor hij beide concurrenten nipt voorbleef.

 

 

Na winst in de kruisfinales op respectievelijk Van Dijk en Van Zanten mochten beide poulewinnaars Zwarthoed en Gantvoort het in de finale tegen elkaar opnemen, waarin Gantvoort uiteindelijk met 100-83 (17) de sterkste bleek. Gantvoort won het toernooi derhalve met een moyenne van 5.882 en een hoogste serie van 32. Zeer degelijke cijfers, al werd hij op beide fronten wel afgetroefd door nummer 3 Van Zanten met een moyenne 7.100 en een hoogste serie van 57. Het maakte de titel van Gantvoort des te knapper!

Het commentaar van winnaar Wilbert Gantvoort na afloop: “Na de lockdown in november had ik niet meer verwacht dat de finale NK nog gespeeld zou worden, dus des te groter was de verrassing dat deze terug op de kalender was geplaatst. Zonder verwachtingen ben ik het NK ingegaan en heb van elk moment genoten.”

“Het was een mooi en gezellig toernooi, uitstekend verzorgd en begeleid en er waren mooie partijen. De poulefase was ik met een goed moyenne doorgekomen en een promotie lonkte zelfs, alleen dat kon ik in de finale niet vasthouden. Die finale zat vol spanning en strijd, en ik was enorm blij om in die partij de titel binnen te halen. Ik ben blij en trots dat ik uiteindelijk ongeslagen kampioen ben geworden. Een kroon op een fantastisch en onvergetelijk weekend!”

 

Alle uitslagen via website Carambole Rumpt
Informatiepagina NL Bandstoten Klein Extra Klasse (KNBB Vereniging Carambole)

 

 

Tekst: KNBB
Fotocollage: Erica Wark
Uitgelichte foto: Carambole Rumpt, via Theo Zwarthoed

 

Bandstoten NK
Volg ons online