Raymund Swertz ontsnapt en speelt finale 47/2

Nederlander grijpt onverwachte kans en speelt voor goud tegen Eddy Leppens

03 mei 2017

BRANDENBURG – Met een wonderbaarlijke ontsnapping in de halve finale van het kader 47/2, hebben Raymund Swertz en Eddy Leppens zich geplaatst voor de strijd om het goud op het Europees kampioenschap. De Nederlander kroop door het oog van de naald tegen Xavier Grétillat, de titelhouder uit Zwitserland. Eddy Leppens won met een prachtige slotserie van de Spanjaard Raul Cuenca.

 

 

Raymund Swertz kreeg een onverwachte kans in de partij tegen Xavier Grétillat, nadat hij de acquit had gemist en de Zwitser op weg leek naar een finish in één beurt. Maar op twaalf caramboles van het einde maakte Grétillat een onbegrijpelijke fout. Op een vastliggende bal zocht hij de oplossing in een kleine losse band.

,,Ik had naar de andere kant van het biljart moeten lopen om de positie te bekijken’’, zei hij later met een treurig gezicht. Maar of het nou door vermoeidheid of verlies van concentratie kwam: Grétillat speelde de losse band over tien centimeter faliekant mis. Zijn verklaring? ,,Een stomme fout.’’

Nadat Swertz vervolgens vanuit een ideale vertrekpositie de 250 punten in één beurt bij elkaar had getikt, mocht Grétillat nog aanleggen voor zijn laatste 12 punten om gelijk te maken. Hij miste jammerlijk, omdat de afstoot te zacht was. De eindscore: 250-238 in 3 beurten.

Raul Cuenca leek in eenzelfde positie te verkeren als Xavier Grétillat. De Spanjaard keek na twee beurten tegen een achterstand van 89-1 aan, maar kreeg in de derde beurt controle over de ballen en ging spelenderwijs naar de 100 en 150 caramboles. Maar ook hij miste op een onverwacht moment na 165 punten. En op 166-89 greep Leppens zijn kans. Hij finishte met 161, een voltreffer die hem een plaats in de finale verschafte.

16.00 uur: finale
Swertz-Leppens
Rechtstreeks op Kozoom.

 

 

Swertz was in de halve finale gekomen na winst in de kwartfinale tegen landgenoot Michel van Silfhout.

In een Nederlandse clash tussen Raymund Swertz en Michel van Silfhout, op de tafels van het Europees kampioenschap in Brandenburg, ging de winst in de kwartfinales van het kader 47/2 naar Swertz. De Limburger versloeg zijn teamgenoot met een slotserie van 225. Van Silfhout miste in de nabeurt na 161 caramboles. De eindstand: 250-177 in 3 beurten.

 

 

Beide Nederlanders hadden zich geplaatst voor de kwartfinales: Raymund Swertz met 100.00 gemiddeld, Michel van Silfhout met 26.66 gemiddeld. De beste in de voorronden was de Spanjaard Raul Cuenca met 133.33 gemiddeld.

Patrick Niessen, bondscoach van de Nederlandse jeugd, werd uitgeschakeld in de kwartfinales door de Zwitserse titelhouder Xavier Gretillat, die in één beurt uitspeelde: 250-47.

Tekst: Frits Bakker
Foto's Swertz, Leppens en Van Silfhout ©Ton Smilde/Kozoom

EK Kader Swertz, Raymund
Volg ons online