Vanuit een rolstoel naar prestaties

Rolstoelbiljarter Tonny Schrauwen bewijst wederom zijn ongekende klasse, en wint NK Driebanden Groot Hoofdklasse. “Ik verbaas mijzelf keer op keer.”

28 mei 2024

Het podium van het NK Driebanden Groot Hoofdklasse in Harwig den Ham was een feest der herkenning:

  1. Tonny Schrauwen
  2. Mark Janssen
  3. Jan Gieskens

Drie bekende namen in het biljart! Eentje (Mark Janssen) vanwege zijn kunde in biljart artistiek én driebanden, eentje (Jan Gieskens) een matchplayer bij uitstek in de traditie van zijn vader Aart, en eentje een speler die verbluffende moyennes laat zien in driebanden klein en driebanden groot ondanks een toch behoorlijke handicap: zijn rolstoel. 

 

 

Tonny Schrauwen, dus! (Niet te verwarren met de fameuze, en inmiddels helaas overleden Tony Schrauwen.)

We feliciteren Tonny met zijn titel, en leggen hem een aantal vragen voor.

 

 

Tonny, je bent ongeslagen naar de titel gegaan, alleen de laatste partij toen je al kampioen was eindigde in een gelijkspel. En dat terwijl het veld toch ongekend sterk was. Kun je iets vertellen over hoe het is gegaan?

“Ik ben zonder druk of verwachtingen naar het NK Driebanden Groot in Den Ham gegaan, omdat het vier dagen voor het NK nog niet zeker was dat ik deel kon nemen wegens een chronische peesontsteking aan mijn schouder. Maar ik wilde dit laatste pk niet missen, dus de dokter heeft een spuit en medicijnen gegeven.”

“De eerste drie partijen waren zeer zwaar met moeilijk spel, maar door de rust en concentratie te behouden knokte ik mezelf naar de winst. Toen ik terugkeek naar de derde partij zag ik dat mijn moyenne goed was. Zonder druk heb ik partij na partij gespeeld en rustig gebleven want ik ben ook een beetje afhankelijk wat er blijft liggen op het biljart. Ik moet vaak andere oplossingen spelen omdat ik er niet bij kan, maar ik heb toch een aardige techniek en dankzij Frans van Kuijk een beetje kennis van het diamondsysteem waardoor ik ondanks mijn beperking dit niveau behaal. In alle eerlijkheid: ik verbaas mijzelf keer op keer.”

 

"Ik heb toch een aardige techniek en dankzij Frans van Kuijk een beetje kennis van het diamondsysteem waardoor ik ondanks mijn beperking dit niveau behaal. In alle eerlijkheid: ik verbaas mijzelf keer op keer”

 

Je speelde als rolstoelbiljarter in een event met allemaal biljarters zonder handicap. Hoe is dit voor jou? En hoe reageren je medespelers gewoonlijk?

Ik als rolstoelbiljarter sta [zit] er eigenlijk niet bij stil dat ik tegen staande biljarters speel, ik ben niet anders gewend in competitie. Alle spelers waren zeer aan elkaar gewaagd, bijna alle partijen waren zeer close. Ongekend dat ik tussen deze goede gewaardeerde spelers 6x winst en 1 remise behaalde en ook alle waardering voor mijn spel en techniek kreeg van spelers, publiek en ORGANISATIE BC HARWIG die geweldig was.”

 

Jij haalt moyennes waar veel niet-gehandicapte driebanders alleen maar van kunnen dromen. Hoe doe je dit? Is het bijvoorbeeld niet ongekend moeilijk om vanuit een rolstoel een super precieze/delicate bal te spelen, of om op kracht danwel techniek de bal twee keer rond te laten gaan?

“Ik zie heel veel wereldtoppers spelen omdat ik vaak met Frans van Kuijk speel die in België met onder meer Eddy Merckx en Dave Christiani. Ik steek veel op van wat deze toppers op tafel laten zien.”

“Ik hoor vaak dat ik een mooie techniek heb en goede afstoot heb, ik kan ook een bal goed aanspelen en ook snelheid geven. En, heel belangrijk: ik heb leren omgaan met andere patronen moeten spelen omdat ik er vaak niet bij kan. Dit komt nog meer voor op de matchtafel waar we nu op speelden, dus het diamondsysteem komt dan vaak goed van pas.”

 

“Ben ook enorm trots dat ik als ROLSTOELBILJARTER op deze manier onze sport zo positief op de kaart heb gezet en aandacht krijg met mijn prestaties”

 

Via Ad Klijn hoorden wij dat om te kunnen deelnemen aan een kampioenschap je de dagen erna vaak heel veel rust nodig hebt, en eigenlijk ook de tijd ervoor. Kun je iets vertellen over wat je moet doen en laten om zo’n meerdaags event te kunnen spelen?

“Wegens mijn rug- en schouderklachten lig ik in de middag dagelijks een paar uur in bed. Voor zo`n weekend moet ik maar hopen dat ik daar doorheen kom en is het vaak afzien en wordt het ook erg zwaar. Nadat ik in december in Lewedorp Hoofdklasse Driebanden Klein had gespeeld en zo gigantisch had afgezien (maar ook 0.938 gemiddeld speelde!) heb ik besloten dat dit mijn laatste jaar was met PK`s. Voortaan dus alleen nog events met de rolstoelbiljarters en toernooitjes voor de gezelligheid. Maar dat ik dit nu als afsluiter mag meemaken als Nederlands Kampioen moet nog beetje indalen, zoveel felicitaties en waardering uit heel het land is geweldig! Soms komen de emoties weer even naar boven terwijl ik dit nu deel.”

“Ben ook enorm trots dat ik als ROLSTOELBILJARTER op deze manier onze sport zo positief op de kaart heb gezet en aandacht krijg met mijn prestaties.”

 

Willem Siebelink: “Diep respect voor de meer dan terechte kampioen Tonny Schrauwen! Zelden zo'n afstraffing gehad!”

 

NK Driebanden Groot alle info & uitslagen:
www.knbb.nl/agenda/driebanden-groot-hoofdklasse 


 

De KNBB/KNBB Vereniging Carambole organiseren ook kampioenschappen met andere rolstoelbiljarters, vanuit de gedachte van inclusiviteit: rolstoelbiljarters moeten én eigen events hebben, én vrij kunnen deelnemen aan ‘normale’ events.

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Harwig den Ham/Martin van Beusichem


 

Driebanden NK Rolstoelbiljart
Volg ons online