Wat doet de KNBB?

Wat de KNBB/secties voor haar leden doet, is een regelmatig gestelde vraag. In deze folder (PDF, vouwbaar) het complete antwoord, in dit artikel ook volledig uitgeschreven, en hier de infographic.

31 maart 2023

 

NIEUWEGEIN -

Leden – van belang voor iedereen!

Zo veel mogelijk leden is voor de KNBB van groot belang. Ieder lid levert geld op om dingen mee te kunnen doen waar onze leden direct van profiteren (bijvoorbeeld contributies laag houden), of om biljarten, pool en snooker landelijk te kunnen promoten richting biljartliefhebbers en potentiële spelers. (Bijvoorbeeld, met live uitzendingen op tv en online.)

Ieder lid levert tevens subsidie op die wij goed kunnen gebruiken in het belang van al onze leden. Hoe meer leden, des te sterker wij ook staan in lobby’s richting politiek, beleid of binnen NOC*NSF, (soms) resulterend in tegemoetkomingen voor biljartzalen of speciale regelgeving voor biljartgerelateerde horeca. Kortom: hoe meer leden, hoe sterker het biljarten zijn stem kan laten horen, en hoe beter spelvoorwaarden voor spelers zullen zijn: leukere competities, lagere kosten etc.

Daarom is het voor ons zo belangrijk dat clubs al hun leden aanmelden! Niet alleen degenen die competities bij de KNBB spelen, maar óók de iets meer recreatieve spelers. Ook dus de wat wij noemen ‘clubleden’: spelers die soms wel op clubavonden aanwezig zijn, maar eigenlijk nooit meedoen aan PK’s of teamcompetities. Voor hen bestaat sinds kort een speciaal KNBB Clublidmaatschap van momenteel slechts €5 per jaar! (Afsluiten kan iedere biljarter zelf doen via de “Lid Worden” knop bovenaan KNBB.nl; clubs kunnen dit met een simpel mailtje naar info@knbb.nl o.v.v. “Clubleden aanmelden”.) Qua kosten nog niet eens twee koppen koffie per jaar – maar de steun voor het biljarten, het belang voor de spelers én de waarde voor ons als KNBB is enorm.

Ondanks al het bovenstaande stellen biljarters en clubs toch nog vaak de vraag: wat doet de KNBB eigenlijk voor ons? In deze tekst (die momenteel wordt verwerkt tot een mooie folder) een overzicht van onze activiteiten – en waarom deze activiteiten zo belangrijk zijn.

 

 

 1. Bijdragen aan meer (live) biljarten op tv

Was er altijd al veel live snooker op Eurosport, sinds een aantal jaar is er tevens volop live driebanden, pool en snooker op o.a. Ziggo Sport en Viaplay. De KNBB maakt het mede mogelijk dat deze wedstrijden worden uitgezonden op Nederlandse tv! En biljarten kijken - dat leidt als vanzelf ook tot (weer) zelf willen spelen bij clubs en cafés.

 

 1. Bijdragen aan meer media-aandacht: online & kranten

Persberichten, contacten met journalisten, nieuwswaardige primeurs geven: het zijn enkele van de zaken waardoor online en in regionale/landelijke media er steeds meer stukken staan over biljarten – en bovendien met een stuk positievere toon dan vroeger! Ook spelen we een actieve rol om steeds meer events te voorzien van gratis livestreams op online platformen als Kozoom, Eyecons en YouTube. Hoe meer zichtbaarheid, des te meer kans op nieuwe aanwas!

 

 1. Bijdragen aan een beter imago

Nog niet zolang geleden stond biljarten nog synoniem voor ‘stoffig’ or zelfs ‘uitstervend’. Dat is allang niet meer het geval – mede door onze inspanningen om hert mooie van onze sport te zien en te waarderen. Dit verbeterde imago is zowel goed voor de bestaande spelers (versterkt hun idee dat ze iets leuks doen) als voor potentiële nieuwe spelers (“hey, dat biljarten, pool en snooker is ook best cool eigenlijk!”).

 

 

“Biljarten is allang niet meer saai of stoffig”

 Mede dankzij de KNBB is het imago van biljarten, pool en snooker flink verbeterd

 

 

 1. Promotie + informeren via websites, social media & mail

Met vijf websites (knbb.nl, poolbiljarten.nl, snooker.nl, carambole.nl en driebanden.nl) en zo’n 20 social media-kanalen/pagina’s voor speciale doelgroepen die allemaal goed worden bijgehouden, en met volop mails richting spelers, teamleiders, verenigingen, districten, gewesten en pers, is er een constante stroom van relevante (en positieve) informatie richting betrokkenen. Hiermee blijft het biljarten volop onder de aandacht en in het nieuws.

 

 1. Ledenadministratie

Elke aangesloten vereniging ontvangt toegang tot haar eigen online ledenadministratie. Tevens ontvangen de leden toegang tot mijnknbb.nl, waar ze allerlei informatie over zichzelf kunnen zien en aanpassen.

 

 1. Verenigings- en lokaliteitenondersteuning

Elke aangesloten vereniging en accommodatie kan op allerlei terreinen kosteloos een beroep doen op de expertise van de KNBB via de afdeling Verenigingsondersteuning Bondsbureau. Denk aan vragen en ondersteuning over contracten, gemeenten, subsidies, verbouwingen, wetgeving, spelregels etc. Dit is een grote service – want er zijn zo’n 1000 biljartverenigingen aangesloten bij de KNBB!

 

 

    “Door ondersteuning en advies van de KNBB kan onze vereniging zich nog beter op de leden richten”

    Mede dankzij de KNBB kunnen biljartclubs doen waar ze voor zijn: zorgen voor leuke events voor hun biljarters

 

 

 1. Bereikbaarheid Bondsbureau/Vraagbaak

Vier dagen per week kunt u het Bondsbureau bellen of mailen voor vragen. Gratis! De KNBB biedt alle leden maximale bereikbaarheid voor vragen en ondersteuning via een professioneel Bondsbureau van vriendelijke en gemotiveerde werknemers. Jaarlijks zijn er meer dan 70.000 contactmomenten!

 

 1. Gratis eerstelijns juridische hulp voor verenigingen/bestuurdersverzekering

Elke aangesloten vereniging kan gratis gebruik maken van de DAS-helpdesk! En kan via de KNBB voor slechts €35,- per jaar een bestuudersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Tevens kunnen tegen flinke korting statuten worden aangepast conform de WBTR door juristen en notaris.

 

 1. Spelregels & reglementering

Zonder (spel)regels en reglementen kan er geen sport georganiseerd worden. De KNBB verzorgt dit en publiceert deze op haar websites zodat ze door alle verenigingen, clubs en lokaliteiten gratis te gebruiken zijn.
 

 1. Competities & nationale kampioenschappen

De KNBB en haar secties organiseren honderden verschillende team- en individuele competities en nationale kampioenschappen voor alle niveaus en binnen alle spelsoorten. En met jaarlijks een grootse Landsfinale, hét breedtesport event van het jaar waar nationale finales worden gespeeld. Voor vrijwel alle clubspelers een droom: om ooit een NK op de Landsfinale te mogen spelen.

 

 1. Wedstrijdsoftware

De KNBB faciliteert, investeert en ontwikkelt voor de leden van de secties pool, snooker, driebanden en de vereniging carambole en haar onderdelen de wedstrijdsoftware voor de landelijke team- en individuele competities. Zeer gewaardeerde programma’s zoals Cuescore, Biljartpoint en KNBB Livescore (nieuwe software voor PK's) met gedigitaliseerd alle informatie over jou, jouw wedstrijden en jouw competities.
 

 1. Talentontwikkeling & Jeugdbeleid

De KNBB heeft in diverse spelsoorten talentontwikkelingsprogramma's en faciliteert het technisch kader binnen het jeugdbeleid. Dit met als doel om ook in de toekomst topspelers te kunnen leveren – die op hun beurt ook weer een promotionele bijdrage doen voor niet alleen de topsport, maar ook de breedtesport. Jeugd in de breedste zin dus!
 

 1. Promotie van damesbiljart

Dames mogen bij de heren meespelen (inclusiviteit), maar hebben ook hun eigen toernooien en kampioenschappen, o.a. op de Landsfinale.

 

 1. Promotie van gehandicaptensport

De KNBB speelt een actieve rol in de ontwikkeling en integratie van G-sport. Wij ondersteunen de organisatie van de NK’s voor VG-teams,  PK’s voor verstandelijk gehandicapten en het NK Rolstoelbiljarten. Daarnaast ontwikkelt de KNBB nieuw beleid, o.a. via de commissie VG biljarten.

 

 

    "Dankzij de KNBB kunnen ook biljarters met een beperking om de nationale titel spelen"

    De KNBB ondersteunt met middelen en werkgroepen de organisatie van events voor kwetsbare groepen

 

 

 1. Topsport

De KNBB zendt en begeleidt de topsporters vanuit de verschillende disciplines naar EK's, WK's en kwalificatietoernooien. Het zijn de topspelers die de meeste media-aandacht genereren, en zo onze sport in het nieuws houden.

 

 1. Opleidingen

De KNBB ontwikkelt diverse opleidingen zoals instructeursopleidingen en arbitersopleidingen. Niet alleen meerdaagse opleidingen voor de hoogste niveaus, maar ook korte (veelal gratis) cursussen die zijn gericht op recreatie en promotie, bijvoorbeeld tot zaaltrainer of aanvoerder van één van onze projecten.
 

 1. Events voor recreatieve/niet-competitiespelers

Van de KNBB wordt soms gedacht dat wij alleen maar competities op hoge niveaus of voor de betere spelers zouden geven. Maar competities zijn er ook voor de lagere niveaus. Plus, er is speciale aandacht voor recreatieve of gezelligheidsevents zoals de voormalige provinciale kampioenschappen voor tweetallen, de promotie van het laagdrempelige 5-ball en ook honderden, en de projecten zoals Tijd voor Krijt en Smartpool die zich richten op recreatieve of beginnende spelers. Aandacht dus voor de basis – en niet alleen voor de top van de piramide!

 

 

“Gewoon gezellig biljarten met mijn vrienden”

Mede dankzij de inspanningen van de KNBB kunnen biljarters doen wat ze leuk vinden: biljarten!

 

 

 1. Lobbyen voor beter beleid & betere voorwaarden

De KNBB zet zich altijd en overal in voor de belangen van alle biljarters en verenigingen. Zo heeft de KNBB zitting in Nederland Sport, het Platform Commerciële Sportaanbieders, NOC*NSF en heeft de KNBB overleg met VSG en VWS. In coronatijd heeft de KNBB middels haar protocol enorm veel biljart-, pool- en snookerlocaties kunnen helpen.

 

 1. Vertegenwoordiging belangen van biljarters

De KNBB vertegenwoordigt de belangen van alle biljarters binnen de belangrijke instanties en organen zoals NOC*NSF, VWS, EPBF, ICEA, CEB, EBSA en POS.

 

 1. Voorlichting aan spelers en coaches

Over belangrijke zaken als dopingpreventie, correct medicijngebruik en tegengaan van matchfixing lichten wij onze spelers en coaches in om te voorkomen dat zij fouten zouden begaan. Soms ook via speciale actiewebsites (schoneafstoot.nl), of live en online sessies met hulp van Dopingautoriteit of NOC*NSF.

 

 1. Maatschappelijke projecten / projecten voor doelgroepen

De KNBB bedenkt en onderhoudt projecten met maatschappelijke waarde, zoals Tijd voor Krijt (eenzaamheid bij ouderen tegengaan), Kantinebaas (stimuleren van vitaliteit op de werkvloer), I-pool (stimuleren van innovatie/digitalisering) en Smartpool/Smartcue (via pool en snooker op scholen wiskunde leuker en begrijpelijker maken). Al deze projecten hebben naast maatschappelijke waarde ook een lage-instap voor speciale doelgroepen (ouderen, jongeren), om hen te stimuleren recreatief te gaan spelen – waarmee de basis wordt gelegd voor toekomstige clubspelers (verenigingen) of vaste klanten (horeca).

 

 1. Promotiecampagnes en promotiepakketten

Promotiecampagnes voor de horeca (“We mogen weer”) en jaarlijkse videocampagnes aan het begin van het competitieseizoen zijn erop gericht zoveel mogelijk mensen te activeren om een potje te gaan spelen in één van de vele pool-, snooker- en biljartzalen. Clubs en zalen kunnen gratis promotiemateriaal aanvragen, o.a. voor open dagen, en voor scholieren zijn gratis spreekbeurtpakketten beschikbaar.

 

 1. Onderdeel van TeamNL

Sinds kort zijn, mede door de inspanningen van de KNBB, onze top biljarters, poolspelers en snookeraars onderdeel geworden van TeamNL, dit als één van de in totaal slechts 28 sportbonden. Hierdoor is meer geld beschikbaar voor de biljartsport, en wordt de zichtbaarheid vergroot tot ver buiten het biljarten – waardoor niet alleen de top van de piramide maar juist ook de breedtesport en de opleidingen zullen profiteren.

 

 1. Solidariteit

Eigenlijk alles wat wij doen valt samen te vatten met slechts één woord: solidariteit. We willen elkaar helpen, om samen biljarten in Nederland op een hoger plan te krijgen. Met elkaar dus – en dit tegen zo laag mogelijke kosten voor clubs, zalen en spelers.

 

 

 

 

Deze tekst is verschenen als onderdeel van de folder “Wat Doet de KNBB?” De PDF van deze folder kunt u hier downloaden, en hier de infographic.

 

Tekst & infographic: KNBB

KNBB Leden/Lidmaatschap
Volg ons online