Wees een Zátopek

Ewald Holzhaus over het WK Artistiek, waar enkele partijen volledig beslist leken… maar het in de praktijk toch niet bleken te zijn. Waaronder de kraker Jop de Jong – Michael Hammen!

20 juni 2024

In mijn jeugd bedacht mijn vader allerlei bijzondere namen voor onze huisdieren. De gebroederlijke goudvissen heetten Hans en Grietje, het hagelwitte konijn Dash, de poes noemden we Pokon, omdat hij altijd in de plantenbakken kakte. En we hadden een wandelende tak genaamd Zátopek.

Een van de allergrootste, zo niet de grootste afstandsloper ooit, was de Tsjechoslowaak Emil Zátopek. Zijn bijnaam was de Locomotief, omdat hij altijd onverstoorbaar doordenderde. In 1952 leverde die manier van lopen hem bij de Olympische Spelen in Helsinki gouden medailles op de 5.000 en 10.000 meter op. En als kers op de taart won hij daar ook de marathon, de eerste die hij ooit liep.

Kijken we even naar een andere sport: biljarten. In de hoogste regionen van het driebanden is het al jaren duidelijk dat een grote voorsprong in de partij allerminst zekerheid geeft op de overwinning. En als we het gisteren gestarte WK biljart artistiek beschouwen, zien we dat die discipline van biljart het driebanden achterna gaat. Er waren in de eerste speelronde van het WK een aantal partijen die op het oog niet verloren konden gaan, zo groot was het puntenverschil tussen beide spelers. Hector Cuadrado kroop echter in het laatste figuur voorbij Anthony Marin (121-112). Baris Cin deed datzelfde tegen Jean Reverchon (142-133). Bernd Singer keek tegen Thomas Ahrens tegen een grote achterstand op en wist uiteindelijk via een tie-break de winst binnen te slepen (129-122). En gisteravond laat, pas om half 11, startten Jop de Jong en Michael Hammen een enorm sterke partij. Jop had halverwege een op het oog comfortabele voorsprong van 23 punten, miste daarna wat van zijn, zoals hijzelf aangaf, favoriete tienpunters, had enkele matchpoints, maar werd uiteindelijk in het laatste figuur voorbijgestreefd door Hammen (156-152). De percentages logen er niet om: Jop de Jong 72,7 % en Michael 74,6 %. Jop gaf op Facebook aan ‘kapot’ te zijn, wat ik me goed kan voorstellen.

Mag ik je een ongevraagd advies vanaf de zijlijn geven, Jop? Vertrouw op je eigen kracht en kunde, laat je niet van de wijs brengen door een in je nek hijgende tegenstander. Invloed op wat hij doet heb je toch niet. Kortom, wees een Zátopek.

 

 

Alles over WK Artistiek (KNBB Agenda)

 

Tekst: Ewald Holzhaus
Archieffoto Jop de Jong (op een eerder kampioenschap) ©CEB

Artistiek Jong, Jop de WK
Volg ons online