2018: Een prachtig biljartjaar!

Alle hoogtepunten op een rij

20 december 2018

Wat een jaar was 2018. Nog een paar dagen en dan stappen we in het jaar 2019, maar niet voordat we nog even mogen terugblikken op een heel succesvol jaar vol van innovatie en sportieve successen waaraan ook jij (als speler, trainer, vrijwilliger of toeschouwer) een bijdrage hebt gegeven.

 

 

Het jaar ging van start met een bomvolle Masters Driebanden, in het voorjaar de eerste NK Vijfkamp in samenwerking met Stichting BEN en tijdens de warme zomer het Europees Kampioenschap Pool in Veldhoven met maar liefst 60 biljarts. Maar naast de grotere evenementen hadden we ook weer tientallen prachtige NK’s in alle spelsoorten waarop vele leden hebben mogen strijden om de medailles in hun spelsoort en klasse.

 

 

In 2018 vond de lancering van een aantal succesvolle projecten plaats. Zo wisten we innovatiesubsidies te verkrijgen voor Kantinebaas (samen met NTTB en NDB)  en Competitieveiling.nl (met NDB). Beide projecten zijn inmiddels in de ontwikkelfase en worden in 2019 gelanceerd. In januari lukte het ons om de licentie Chinese Pool binnen te halen. Het eerste NK, waaraan zo’n 80 spelers meededen had met Pandasia wel een heel bijzondere start.

 

 

Het eerste KNBB Holland House in Veldhoven, waarmee we mogelijk een nieuwe internationale trend hebben neergezet en de start van het project SmartPool waarbinnen inmiddels al 15 scholen een pooltafel op school hebben ontvangen en zo’n 2000 kinderen kennis hebben gemaakt met de KNBB en biljartsport.

 

 

En op de valreep van 2018 vond in Bordeaux de eerste editie van de Ceulemans Cup plaats, welk idee door de KNBB is aangedragen. We mogen dan ook terugkijken op een zeer innovatief jaar.

 

 

Er werden op allerlei niveaus door vele leden mooie prestaties behaald. Teveel om hier allemaal uit te lichten, maar toch gaan we er een paar noemen. Wat te denken van de eerste deelname van een Rolstoelpooler op een EK, het binnenhalen van het organisatierecht World Cup Driebanden, WK jeugd en WK Dames door de Sectie Driebanden, Joris Maas die zich plaatst voor het WK Snooker Senioren, Dick Jaspers op de shortlist van Sportman van het jaar, wederom Dick met zijn magische wereldrecord.

 

 

Of, Therese Klompenhouwer en Dick Jaspers die beide de Wereldtitel driebanden wonnen en ook de nummer 1 positie op de wereldranking. En, de diverse EK titels in meerdere disciplines en de deelname van Nederlandse spelers in Team Europe van zowel de Mosconi Cup alsook de Ceulemans Cup.

 

 

Promotioneel wisten we deze bijzondere momenten en prestaties ook maximaal te benutten. In 2018 was de media-aandacht en waarde enorm toegenomen. Meer TV waaronder uitzendingen bij Z@ppsport, NOS, NOS Jeugdjournaal, Nieuwsuur, Live op Ziggosport, Eurosport en diverse lokale omroepen. Meer kranten waaronder NRC, Telegraaf, AD en lokale kranten. Meer andere media zoals China Times, Pythagoras, Alles over Sport en meer online media waaronder ook vele live streams.

 

 

En dan waren er nog alle vernieuwende driebanden toernooien met grote prijzenpotten, drie jonge mannen op het podium van het NK 47/2 Ereklasse, en de campagne om biljarten Olympisch te krijgen.

 

 

Met bovenstaand (beknopt) overzicht komt het besef dat we best met trots op 2018 mogen terugkijken. Laten we dit positivisme doortrekken naar 2019, en niet vergeten dat we samen een hele mooie bond en sport vormen. 

 

Tekst: KNBB
Foto's resp. Stefan Osnabrug (uitgelicht), EPBF, Kozoom, Markus Schonhoff, KNBB

Biljart algemeen Mooi/bijzonder
Volg ons online