Artistieke toppers op Texel

Grote belangen bij derde Grand Prix Artistiek voor Jop de Jong, Sander Jonen en René Dericks.

Een (ook reis-)verslag, door Ewald Holzhaus

28 januari 2024

Na een barre overtocht vol schuimkoppen over het Marsdiep, waarbij er bijna schipbreuk werd geleden op de Razende Bol,  is het artistiek gezelschap neergestreken in de veilige haven van de biljartacademie Texel in De Koog. Alle aangemelde spelers zijn daar veilig aangemeerd. En het gaat ook wel over iets, bij deze 3e Grand Prix Biljart Artistiek: in de eerste plaats willen de spelers door hier (en ook bij de 4e GP) goed te presteren, stappen zetten om hun plaatsing voor de Masters Biljart Artistiek en het NK Artistiek 1e klasse veilig te stellen. Dat geldt in het bijzonder voor de huidige Nederlands kampioen Jop de Jong: bij de eerste GP werd hij slechts 8e en hij miste de 2e GP wegens een demonstratietoernooi in Lausanne.

 

 

Jop heeft dus een enorme achterstand in te halen voor plaatsing bij de Masters en hij is daarbij bovendien nog afhankelijk van de prestaties van de andere spelers. Verder maakt Sander Jonen nog een kleine kans om naast Jop de Jong afgevaardigd te worden naar het EK biljart artistiek in maart in Ankara. Daarvoor moet hij deze GP buitengewoon goed presteren én zijn rivaal voor die afvaardiging René Dericks zou dan een stuk zwakker moeten spelen. Komt het dus zien dit weekend (Boodtlaan 8, De Koog).

 

 

Een bliksemstart was er voor Remy Sleijpen, die 43 punten over de eerste 10 figuren wist te scoren. Na 40 figuren was het Jop de Jong die het belang van deze Grand Prix duidelijk door had: hij leidt met grote voorsprong op de rest van het veld, en ruim voor de knappe nummer twee Mark Janssen. De eerder genoemde Sander Jonen en René Dericks stellen vooralsnog allebei iets teleur – maar er zijn nog heel wat figuren over om toch nog een toppositie te bewerkstelligen.

Zondag het vervolg!

 

 

Alle info over de derde Grand Prix Artistiek op Texel

 

 

Tekst: Ewald Holzhaus
Bewerking: KNBB
Poster: Biljart Artistiek
Poster 2: Biljartacademie Texel
Foto Jop de Jong onder toeziend oog Jaspers & Blomdahl: René Dericks

Artistiek Grand Prix
Volg ons online