Bekerfinale Kadercompetitie Nederland 2016-2017

Vier teams, één titel!

Een sfeerimpressie vanuit Woerden, plus interviews met Cor van de Groep (van het winnende team de Poedel) en Guido Kauffeld (VOP de Witte Hoeve).

24 mei 2017

Op 14 mei 2017 vond in Biljartcentrum Padoc, Woerden de Bekerfinale Kadercompetitie Nederland 2016-2017 plaats.

Deelnemende teams: De Poedel (Nijkerk), VOP de Witte Hoeve (Venray), BC Concordia (Brummen), BBG Kaderteam (Haarsteeg).

De uiteindelijke winnaars: De Poedel uit Nijkerk, na geweldig spel in vooral de laatste twee wedstrijden.

 

 

Onderstaand het wedstrijdverslag door Cor van de Groep, teamleider en speler van de Poedel.

 

Biljartvereniging De Poedel Nederlands kampioen Bekercompetitie kader

Afgelopen week werd het kaderteam van De Poedel uit Nijkerk Nederlands Kampioen in de bekercompetitie kader. In een schitterend omgeturnde biljartarena bij  Padoc in Woerden werd door de 4 overgebleven teams voor iedere centimeter van het biljartlaken gestreden. De spanningen liepen tot grote hoogte op en menig supporter moest vroegtijdig even een luchtje gaan scheppen omdat het ze teveel werd. Na een zinderende finale kon om half zeven de vlag in top en schalde het Wilhelmus voor de mannen van De Poedel door de zaal.

Vier overgebleven teams, Concordia uit Brummen, De Witte Hoeve uit Venray met Guido Kaufeld in de gelederen, het ervaren BBG Kaderteam uit Haarsteeg, dat de afgelopen jaren op menig NK een rol van betekenis speelde en het team van De Poedel uit Nijkerk  moesten het na de loting in een halve finale tegen elkaar op gaan nemen. Het team bestaande uit Arie Veer, Geurt Veer, Eep Veer, Cor van de Groep en reserve Harry Smink moest het opnemen tegen het team van BV Concordia uit Brummen,onder andere bestaande uit Monique van Exter meervoudig kampioen bij de dames en pitbull Willem Dullemond, kon worden bestempeld als een gevaarlijke outsider.

Eep en Arie Veer moesten het in de 1e ronde opnemen tegen Willem Dullemond en Hans Berendsen. Eep liet er geen onduidelijkheid over bestaan en had Willem Dullemond al zeer snel op de pijnbank liggen. Met een mooie serie van 86 was de toon gezet en in de 7e beurt maakte Eep zijn partij(210, moy 30.00) uit en gaf zodoende Willem het nakijken. Arie had beduidend meer moeite met Hans, beide spelers leken stijf te staan van de zenuwen. Arie wist de partij toch nog uit het vuur te slepen en won in 20 beurten zijn partij te winnen.

Wie dacht dat met een 4-0 tussenstand de wedstrijd al beslist zou zijn, kwam bedrogen uit. Cor van de Groep verloor zijn partij in 10 beurten van Tom Hagenus. Geurt Veer moest en titanenstrijd uitvechten met Monique van Exter en speelde uiteindelijk gelijk in 16 beurten, zodoende stond er toen de kruitdampen waren opgetrokken een 5-3 eindstand op de borden in het voordeel van De Poedel. In de andere halve finale liet het team van de Witte Hoeve geen spaan heel van Kaderteam BBG en won met 7-1. 

De teams van BV Concordia en BBG kaderteam waren op deze wijze veroordeeld tot de troostfinale om de 3e en 4e plaats. Daarin stelde het team van Marco Kivits, Frank Vermeulen, Henk van der Wiel en Richard van de Sande orde op zaken en gingen er met de 3e plaats vandoor.

 

 

De Finale werd er een om van te smullen. In de eerste ronde moesten wederom Eep en Arie Veer aantreden. Eep kon zijn zeer goede halve finale partij geen vervolg geven en werd in 8 beurten door Jan Brueren over de knie gelegd. Arie Veer daarintegen speelde een solide wedstrijd en wist in 14 brt (120 moy 9.28) te winnen van Jan Zanders. Dit bracht na de 1e ronde een 2-2 tussenstand op de borden, waarbij De Witte Hoeve flink in het voordeel was qua percentage. Dus restte de opdracht voor De Poedel dat er minimaal 3 wedstrijdpunten uit de laatste twee partijen gehaald moesten worden. Geurt Veer moest aantreden tegen Guido Kaufeld, die eerder sterk voor de dag kwam in de halve finale, en zat er gelijk bovenop, met een serie van 132 (!) en 68 stond hij met 2 beurten op 200, in slechts 5 omgangen wist hij zijn 300 caramboles (moy 60.00) bij elkaar te spelen. Een klasse prestatie.

De druk kwam op deze wijze volledig op de partij te liggen van Cor van de Groep tegen Piet van Rengs. Waar er bij Cor wat zand in de motor leek te zitten reeg Piet zijn caramboles netjes aaneen inclusief serie van 38 en in de 8e beurt (pauze) was de tussenstand 86 voor Piet (120) en Cor stond op 132. Met nog 34 caramboles te gaan leek Piet op rozen te zitten, maar nadat uit een moeilijk patroon de ballen door Cor onder controle werden gebracht maakte hij geen fout meer en maakte zijn laatste 98 caramboles (230 moy 25.55). Het dak ging eraf!

Nadat door bondsvertegenwoordiger Hans de Jager de prijzen waren uitgereikt, kon de organisatie terugzien op een zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap Bekercompetitie kader.

 

Tekst: Rolf Slotboom
Wedstrijdverslag: Cor van de Groep
Video: Gwyneth van der Sommen/Rolf Slotboom
Foto's ©Rolf Slotboom/KNBB

 

Kader NK
Volg ons online