Biljartliefde: Jeffrey Jorissen & Kim Bongers

Gisteren won hij nog soeverein de Grand Prix Driebanden in Doetinchem. Het mag duidelijk zijn: “Haagsche Tovenaar” Jeffrey Jorissen is gelukkig in het spel én in de liefde.

Een portret van zijn relatie met Kim Bongers – inderdaad, de dochter van Jos Bongers.

17 december 2023

 


 

In de serie “Biljartliefde” praten geliefden over hun liefde voor het biljart, pool of snooker, en over hun liefde voor elkaar.

Deze serie ging van start met het bijzondere verhaal van driebanders Glenn Hofman & Andrea Hofman, die onlangs hun tienjarig samenzijn vierden. In deel 2 een portret van snookergeliefden Sebas Kan & Debbie Anthonissen, wier liefde zeker niet zonder hindernissen ging. Dat gold evenmin voor de poolgeliefden uit deel 3: Rene Peeters & Tamara Rademakers.

Vandaag het biljartkoppel Jeffrey Jorissen en Kim Bongers.

  

Kim & Jeffrey, kunnen jullie beschrijven hoe jullie elkaar hebben ontmoet? En, was het liefde op het eerste gezicht?

Kim: Het was in december 2007. Ieder jaar vond in het Nijmeegse café de Kaketoe een biljarttoernooi (de Cup van Nijmegen) plaats. Mijn vader deed daar ieder jaar aan mee en tussendoor reed ik er nog weleens heen om even te gaan kijken. Ik kwam ‘s avonds binnen en daar stond een jongen aan de bar met een nogal duidelijk accent. Ik weet nog goed dat ik als eerste dacht: “Poe wat is dat voor een praatjesmaker”, haha. Maar na een praatje dacht ik: dat is toch wel een leuke gozer.

Na het toernooi was er via MSN en Hyves contact en in januari was er een date in Den Haag. Maar ja we waren jong en er was natuurlijk een afstand (Nijmegen-Den Haag). Dus uiteindelijk ieder onze eigen weg gegaan. Wel altijd via Facebook zo nu en dan eens contact gehouden.

Januari 2019 ben ik met mijn vader meegegaan naar de Masters in Berlicum. En wie stond daar voor m’n neus. Die Haagse tovenaar! Vanaf dat moment werd het contact via app en telefoongesprekken steeds meer…

Die zomer ben ik met de kids een dagje naar Scheveningen gegaan. Lekker het strand op. Jeff kwam er met zijn zoontje heen. Het was een gezellig middagje. Jeff en ik spraken samen af om op 25 augustus lekker met z’n twee een dagje naar Scheveningen te gaan.

 

"Ik weet nog goed dat ik als eerste dacht: Poe wat is dat voor een praatjesmaker”
Kim Bongers

 

In juni ging Jeff een paar dagen met Wilco van Wijk naar Dublin. In een gesprek met Wilco via Messenger kwam 24 augustus ter sprake, de dag dus voor onze geplande date. Jeff organiseerde die dag bij hun in het café een biljarttoernooi. Na even twijfelen besloot ik mee te gaan maar Jeff wist van niks. Samen met Wilco, Paul Bruijstens en Marcel Persoons ging ik die bewuste 24 augustus mee naar Den Haag. Kom ik daar binnen, zie hem zitten en hij lachte al: “Haha nou dat is een verrassing.” Super leuke dag gehad!

De volgende dag stond natuurlijk ons dagje Scheveningen gepland. ‘s Avonds laat thuis en vervolgens weer vroeg de auto in terug naar Den Haag. Toch wel met vlinders in m’n buik... 

Die vlinders bleken al snel wederzijds en we gingen ervoor. De afstand Nijmegen-Den Haag was geen probleem. Het begon met latten en toen corona kwam zagen we elkaar steeds meer en uiteindelijk zowat iedere dag. Na twee jaar gingen we samenwonen in Ewijk (waar ik mijn huisje met de jongens had) en een paar maanden later kochten we ons huis in Beuningen.

 

 

Jeffrey: In  december 2007 deed ik mee met een toernooi in Nijmegen bij Café de Kaketoe. Kim kwam hier even kijken en na een praatje hielden we contact. Leuke date gehad in Den Haag hierna maar hier hielden we het bij in die tijd. In 2019 kwamen wij elkaar weer tegen bij de Masters, was gezellig en hadden hierna gewoon vriendschappelijk app-contact. In Augustus gingen we een keer gezellig met de kids naar het strand in Scheveningen en begon er langzaam wat op te bloeien. Kim kwam onverwachts kijken bij de “Henk Jorissen Bokaal” welke ik jaarlijks organiseerde en dat vond ik toch wel heel leuk. Volgende dag naar Scheveningen met zen tweetjes en zo is het balletje gaan rollen om maar in biljarttermen te blijven haha.

 

 

Jullie levens zijn op een mooie manier met biljarten verweven, niet alleen nu maar ook vanuit de historie. Kim als dochter van Jos Bongers, die daarmee Jeffrey’s schoonvader is. En dan Jeffrey ook nog via het beroemde biljartcafé in Den Haag. Hoe het was in jullie jonge jaren om op te groeien in zo’n echte biljartomgeving?

Kim: Tja, je groeit er mee op, dus eigenlijk weet je niet beter. Ik weet dat ik momenten heb gehad dat we mee moesten, (te jong om alleen thuis te blijven) en dat ik wel eens dacht: wat is dat voor iets saais, joh! Toen was er altijd stilte in het publiek dat is nu gelukkig wel anders.

 

"Ik weet dat ik momenten heb gehad dat we mee moesten, (te jong om alleen thuis te blijven) en dat ik wel eens dacht: wat is dat voor iets saais, joh! Toen was er altijd stilte in het publiek dat is nu gelukkig wel anders."
Kim Bongers

 

Mijn vader reisde vaak met opa en Max Coppes naar de kampioenschappen en wij waren dan met mama thuis. Maar ging dan de telefoon en hoorde we dat Papa kampioen was, dan was het feest en wat was ik dan trots op hem! Zeker in 1995 toen ‘s avonds de telefoon ging en we hoorde dat papa in Carvin wereldkampioen was geworden. De volgende dag op school was dit het gesprek van de dag want niet iedereen kon even zeggen: mijn vader is wereldkampioen. Zoals het bij ons thuis ging (mama die voor de kids zorgde terwijl papa ging biljarten) is een voorbeeld voor mij geweest in hoe Jeff en ik het in het hedendaagse doen.

 

 

Jeffrey: Mijn opa is het biljartcafé in Den Haag begonnen in 1976 en omdat ook mijn vader werkzaam was in het café kwam ik hier als kleine jongen uiteraard regelmatig. Was een fantastische tijd want het café en de horeca in het algemeen floreerde. Alle biljarttafels waren eigenlijk vanaf opening tot sluit bezet en biljartfinales werden druk bezocht. Toen mijn ouders in 1999 de zaak overnamen veranderde er veel,  i.p.v. dat ik af en toe op de zaak kwam was ik er nu zowat elke dag en begon ikzelf ook meer te biljarten.

 

"Jorissen… een begrip voor gezelligheid was onze slogan voor het café - en ik denk dat iedereen die er ooit eens is geweest dat kan beamen"
Jeffrey Jorissen

 

Hoewel het natuurlijk al een bestaande zaak was hebben mijn ouders met ziel en zaligheid er echt een eigen twist aangegeven en hebben we fantastische tijden beleefd! Jorissen… een begrip voor gezelligheid was onze slogan voor het café en ik denk dat iedereen die er ooit eens is geweest dat kan beamen.  Heb er zelf ook 20 jaar achter de bar gestaan dus je kan wel zeggen dat het café echt een heel groot deel van mijn leven is geweest.

 


 

Jullie hadden onlangs allebei een grote rol bij het erelidmaatschap van de KNBB van Jos Bongers, wat echt een fantastische happening was. Kunnen jullie nog iets zeggen over deze dag?

Kim: Klopt ik kwam in contact met Piet de Jongh van de bond. En samen wisten we er een mooie avond van te maken. Mijn vader die vaak overal achter komt, voor wie je bijna niks als verrassing kan doen, had tot het laatste moment niks door, geweldig toch. Een super avond met zoveel biljarters, familie en vrienden. Het was echt geweldig en meer dan verdiend! Ik kan alleen maar zeggen: ik ben trots op die man. 

 

"Mijn vader die vaak overal achter komt, voor wie je bijna niks als verrassing kan doen, had tot het laatste moment niks door, geweldig toch"
Kim Bongers

 

Jeffrey: De meeste credits gaan hier echt naar Kim. Ik heb met (oud-)spelers en kennissen contact gelegd en ook wat ideeën aangedragen , maar Kim was de grote regelneef in dit “geheime” project haha. Was wel fantastisch om te doen want Jos verdiende dit natuurlijk volkomen. Een ware sportman en top ambassadeur voor de biljartsport!

 

 

Niet alleen zijn jullie geliefden, jullie delen ook de liefde voor het biljarten, eigenlijk verschillende disciplines. In het kort: wat er zo mooi is aan biljarten?

Kim: Het lijkt zo simpel, maar ik blijf het knap vinden.

 

 

Jeffrey: Biljarten is iets oneindigs… er zijn zoveel mogelijkheden en uitgeleerd raak je echt nooit! Er zit zoveel in dit mooie spelletje waardoor het altijd blijft boeien.

 

 

Jullie vormen inmiddels een prachtig samengesteld gezin. Hoe doen jullie dit in de praktijk, en hoe combineren jullie biljarten, privé en opvoeding?

Kim: Ja het is altijd druk in huize Jorissen… 

En dan zijn Jeff en ik zelf ook niet de meest rustige, haha. Ik zeg wel eens lachend: naar de sportschool hoef ik niet, het is goed zo. Ik ben fulltime huisvrouw en mama en echtgenoot, soms inderdaad pittig, maar ik doe het met liefde en plezier! Mijn zoons (uit een vorige relatie) wonen bij ons. Gaan om de zes dagen drie dagen naar hun vader, Justin (Jeff’s zoon) is om het weekend een weekend bij ons. Zo hebben we een vol huis met z’n zessen en zo zijn we alleen met onze Zoë. Het is altijd genieten!

 

"Nadat mijn schoonouders het café verkochten en wij gingen samenwonen, hebben we samen besloten om van hobby beroep te maken. Jeff ging zich volledig op het biljarten richten en ik steun hem in alles"
Kim Bongers

 

Nadat mijn schoonouders het café verkochten en wij gingen samenwonen, hebben we samen besloten om van hobby beroep te maken. Jeff ging zich volledig op het biljarten richten en ik steun hem in alles. Naast het spelen en trainen is hij ook veel thuis en zorgen we samen voor de kids. Maar is hij naar een Worldcup dan is het soms wel pittig, zeker als alle kids er zijn.

 


 

Jeffrey: In de praktijk is het vrij druk….met vier kids is het natuurlijk niet gauw rustig, haha. We zijn niet altijd met zen zessen want mijn zoontje (uit een eerder huwelijk) is er in het algemeen om het weekend en soms wat meer omdat hij niet leerplichtig is, en de twee zonen van Kim zijn om de paar dagen bij hun vader dus soms heeft onze kleine prinses Zoë ons helemaal voor haarzelf, haha. Kim is fulltime huisvrouw dus als ik moet spelen is zij altijd bij de kids wat ze fantastisch doet!

Hoewel ik met regelmaat weg ben vanwege het biljarten ben ik als ik thuis ben natuurlijk ook veel met de kids bezig waar ik veel van geniet.

Uiteraard pakken we ook onze tijd samen want quality time met z’n tweetjes is zeker niet onbelangrijk! Begin december is Kim mee geweest naar de Worldcup in Egypte. Hoewel het biljartresultaat niet naar wens was hebben we wel even van elkaar kunnen genieten.

 

 

Waar zijn jullie het meest trots op wat betreft jullie relatie? En. Wat betreft het biljarten?

Kim: Ik ben trots op wat we bereikt hebben samen. Ik ben trots op de kids. Hoe snel die een klik hadden met elkaar. Trots op Jeff hoe hij er altijd voor mijn jongens is. En trots op de kroon van onze liefde, onze Zoë! Trots op ons als man en vrouw, maar ook op ons als team.

 

"Ik ben trots op wat we bereikt hebben samen. Ik ben trots op de kids. Hoe snel die een klik hadden met elkaar. Trots op Jeff hoe hij er altijd voor mijn jongens is. En trots op de kroon van onze liefde, onze Zoë! Trots op ons als man en vrouw, maar ook op ons als team"
Kim Bongers

 

Wat betreft biljarten, natuurlijk apetrots! Iedere keer staat ‘ie er weer en doet ‘ie z’n best. Ik ga niet meer zo vaak mee omdat ik thuis bij de kinderen blijf. Maar voor Veghel en Berlicum is er altijd op tijd oppas geregeld. Daar gaan we samen heen. Begin december ben ik  voor het eerst mee geweest naar een Worldcup in het buitenland (Egypte). Helaas kwam Jeff niet ver, maar samen hebben we onwijs genoten.

Gelukkig zijn de Worldcups thuis altijd via de tv te volgen, al vind het ik het wel altijd even klote wanneer hij er uit ligt dat de afstand dan groot is en je niet even een arm om hem heen kan slaan en hem even moed in te praten.

 

 

Jeffrey: We hebben een mooi huisje, vier fantastische kinderen, we zijn gezond en hoewel het soms wat hectisch is hebben we plezier. En plezier hebben is in mijn optiek fundamenteel voor een mooi leven! Op biljartgebied ben ik trots op de titels die ik behaald heb maar ook op de progressie die ik nog steeds boek door er hard voor te werken, en op de steun die ik daarbij krijg van mijn gezin en familie en vrienden.

  

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst – op persoonlijk en relationeel vlak, en in het biljarten?

Kim: Relationeel: heel oud en gelukkig worden samen en nog veel leuke dingen doen met de kids. Veel genieten samen!

Qua biljarten: Jeff blijven steunen en hopen op het moment dat hij op het podium staat als kampioen. Op naar de top! 

 

 

Jeffrey: Op relationeel vlak is het eigenlijk heel makkelijk. Samen met Kim en de kids heel oud worden in goede gezondheid. Op biljartgebied probeer ik nog grote stappen te maken in mijn progressie wat dan hopelijk leidt tot mooie resultaten.

Mijn schoonvader levert tegenwoordig ook een belangrijke bijdrage in mijn biljartleven. Hij kijkt al mijn wedstrijden en geeft tips en tricks.. want kennis heeft de man natuurlijk wel en daar maak ik dankbaar gebruik van. Ook stimuleert hij mij om fysiek fit te zijn, iets wat echt wel belangrijk is in biljarten en onderschat wordt.

  

Nog iets wat we zijn vergeten te vragen?

Kim: Ik zou het niet weten...

Jeffrey:  Graag wil ik nog vertellen dat ik al een paar weken druk bezig ben met mijn nieuwe eigen biljartruimte! Henk van Baal, een vriend van Jos en mij heeft een bedrijfsunit in Wijchen. Op de bovenste verdieping wordt er op dit moment een schitterende biljartzaal voor Jos en mij gerealiseerd waar wij kunnen trainen en ook les kunnen gaan geven. Ook zullen wij daar trainingswedstrijden gaan streamen maar daarover later meer. Henk maakt er echt iets moois van en daar zijn we hem zeer dankbaar voor.

 

"Al een paar weken ben ik druk bezig ben met mijn nieuwe eigen biljartruimte! Henk van Baal, een vriend van Jos en mij heeft een bedrijfsunit in Wijchen. Op de bovenste verdieping wordt er op dit moment een schitterende biljartzaal voor Jos en mij gerealiseerd waar wij kunnen trainen en ook les kunnen gaan geven"
Jeffrey Jorissen

 

Ook wil ik mijn sponsoren bedanken want zonder hen zou ik niet zoveel met biljarten bezig kunnen zijn.

Stichting B.E.N.
Eureka Billard
ABRO-AIR
Van Rossum Tegelwerken
Neycko

 

 

Tekst: KNBB
Biljartfoto’s: Ton Smilde & Jan Rosmulder
Foto na winst GP Doetinchem: Paul Brekelmans
Foto’s privé: via Kim & Jeffrey
Uitgelichte foto: YW Fotografie


 

Biljartspelers KNBB Liefde
Volg ons online