Biljartmekka Oosterhout krijgt prachtig weekend

KNBB Jumbo Bekerfinale met acht sterkste teams, interland en biljartbeurs; kampioenengala in Brabantse enclave

30 mei 2017

OOSTERHOUT – De beste driebandenteams van Nederland maken zich op voor het sluitstuk van het biljartseizoen. Het vroeger zo gerenommeerde biljartbolwerk De Bussel in Oosterhout is terug van weggeweest en opent deze week zijn deuren voor de nationale bekerfinale voor teams. De landskampioen Eureka Billard, Buffalo.nl, Dallinga.com en Medisch Centrum Breda zijn de favorieten in het deelnemersveld van acht teams. Behalve de KNBB Jumbo Bekerfinale draagt de organisatie nog zorg voor een drietal activiteiten: een biljartbeurs, een interland Nederland-België en een drielandentoernooi kegelbiljarten.

De KNBB Jumbo Bekerfinale krijgt zijn ontknoping na een lang voortraject van wedstrijden door het hele land, waarin de acht finalisten zich hebben geplaatst voor de eindronde. Veel nationale toppers, zoals Jean van Erp, Raimond Burgman, Jean Paul de Bruijn, Dave Christiani, Glenn Hofman en Therese Klompenhouwer doen een gooi naar de teambeker. Ook een aantal buitenlandse spelers, actief in de Nederlandse competitie, komt in actie: Frédéric Caudron, Murat Naci Coklu, Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Martin Spoormans en Richard Bitalis zijn de bekendsten.

 

 

Theater De Bussel staat van 31 tot en met 4 juni bol van de biljartactiviteiten. Van 1 tot en met 4 juni is er in de foyer van het theater doorlopend een biljartbeurs met alles wat op biljartgebied te verkrijgen en te zien is. Op deze beursvloer presenteert de Vereniging Carambole van 2 tot en met 4 juni een promotioneel vierlandentoernooi 5 pins (kegelbiljart) met deelname van tweetallen uit Italië, België, Nederland en Duitsland. Het is de bedoeling om het Nederlandse biljartpubliek kennis te laten maken met deze in ons land nog vrij onbekende discipline.

Voor de bekerfinale, die begint op woensdag en eindigt op zaterdag, staan vier Eureka matchtafels opgesteld in de speelzaal, voorzien van Simonis 300 Rapide biljartlakens. De theaterzaal heeft 400 zitplaatsen.

Als afsluiting van het lange weekend wordt zondag 4 juni in de grote theaterzaal een interland Nederland-België gespeeld. Driebandentoppers uit beide landen, in speciaal gevormde teams van zes, komen in actie, onder meer met Dick Jaspers, Dave Christiani, Raimond Burgman en Jean van Erp voor Nederland. Frédéric Caudron, Eddy Merckx, Roland Forthomme en Eddy Leppens spelen voor België. In beide teams worden ook een jeugdspeler en een dame opgesteld: voor Nederland Joey de Kok en Therese Klompenhouwer, voor België Jaimie Buelens en Dylan Parent.

 

 

Bennie Deegens, voorzitter van de Sectie driebanden, staat helemaal achter het initiatief van de Stichting BEN (Biljart Evenementen Nederland): ,,Veel biljartliefhebbers kennen De Bussel nog van de World Cups die daar werden gespeeld. Na het prachtige evenement van de Masters in Berlicum, is de bekerfinale een nieuwe uitdaging voor het bestuur en de organiserende stichting.”

Ad Smout en Harry Mathijssen van de Stichting BEN: ,,Dit toernooi geeft ons na de Masters nog meer inspiratie om het driebanden in Nederland een zo professioneel mogelijke uitstraling te geven. Het biljartmekka van weleer, in Oosterhout, zal weer opleven. En om geen drempel op te werpen, is de toegang alle dagen gratis.’’

 

Alles over de KNBB Jumbo Bekerfinale

Vooruitblik met Ad Smout (Stichting BEN)

 

Teams KNBB Jumbo Bekerfinale:
 

Poule A:
Eureka Billard (Dave Christiani, Raimond Burgman, John Tijssens, Henk Habraken)
Buffalo.nl (Glenn Hofman, Jean van Erp, Jeffrey Jorissen, Herman van Daalen)
TOVV/Royal Pro (Birol Uymas, Martin Spoormans, Frans van Schaik, Richard Bitalis, Danny Molier)
BC Arnhem (Murat Gökmen, Ramazan Durdu, Karel Brand, Rudy Gerritsen, Martijn Egberts).

Poule B:
Medisch Centrum Breda (Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Barry van Beers, Raymon Groot)
Dallinga.com (Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn, Steven van Acker, Bart Ceulemans, Patrick Vasseur)
Bousema Lochem (Murat Naci Coklu, Stefan Galla, Markus Galla, Harrie van de Ven, Therese Klompenhouwer)
’t Hartje van Wanrooy (Davy van Havere, Ad Koorevaar, Frank Martens, Ad Broeders, Wim van Cromvoirt).

 

Speeltijden:

Woensdag van 13.00-22.00
Donderdag 13.00-22.00
Vrijdag 13.00-22.00
Zaterdag 10.30-19.00

 

5-Pins:

Het toernooi kegelbiljarten, onder meer met twee Italiaanse broers, begint vrijdag en zaterdag om 11.00 uur en zondag om 10.30 uur. De finales zijn om 13.00 en 14.00 uur op zondag.

 

Arbiters:

De arbiters zijn Paul Brekelmans, Erik van Woerkom, Ad van de Brand, Willem Hofman, Ton Mangelaars, Samantha Stout, Wil Kanen, Wim Berendsen en Christel van Reekum.
 

Tekst: Frits Bakker
Foto: De Bussel

Posters Bekerfinale & Biljartinterland vrij te gebruiken

5-Pins Bekerfinale Driebanden
Volg ons online