BV Acquit voorbeeld voor jeugd – en volledig onderdeel van KNBB

Geweldige inspanningen van Woerdense biljartvereniging om jeugd in regio tussen IJsselstein en Gouda te enthousiasmeren niet zonder succes

 

19 maart 2020

Succesvolle biljartinitiatieven met jeugd – ze zijn weliswaar schaars, maar ze lijken in toenemende mate van de grond te komen.

Een tijd terug kwamen we in contact met Marnix de Kruijf, zelf biljarter op zeer behoorlijk niveau, die al enige tijd actief is om bij BV Acquit in Woerden met een kleine maar enthousiaste groep begeleiders jongeren in de omgeving enthousiast te maken voor biljarten.

Iets wat in de regionale media al was opgevallen, getuige het mooie artikel Biljartvereniging Acquit kijkt naar de toekomst.

 

 

Omdat wij de KNBB dit (kijken naar de toekomst) ook graag doen togen we op vrijdagavond 31 januari naar Woerden – om aan de prachtige locatie aan de Waardsedijk 33 inderdaad een flink aantal enthousiaste jonge carambole biljarters aan te treffen!

 


 

Begeleider De Kruijf: “Inmiddels hebben wij ongeveer 14 leden, verdeeld in twee groepen. Een groep van 7 tot 11 jaar en een van 12 tot 16 jaar. Een aantal van de kinderen zijn onze eigen kinderen, maar je ziet het: geleidelijk aan zijn er ook steeds meer ‘nieuwelingen’ bijgekomen. De sfeer is heel gezellig, en we zorgen dat temidden van het beter worden in het spel er ook genoeg ruimte is voor plezier.”

Toen wij aankwamen was de groep van 7 tot 11 jaar bezig, veelal leuk en serieus maar ook wel enigszins beduusd door de komst van de KNBB. Terwijl wij in gesprek waren met voorzitter Arjan van Leeuwen was het tijd voor de nieuwe groep 12- tot 16-jarigen – en zaten plotseling een aantal jonge pubers luid plezier te maken met elkaar terwijl ze een balletje aan het stoten waren. Een beetje dus zoals jonge poolspelers met elkaar een avond lol maken, maar dan aan de carambole tafel.

  

Van Leeuwen: “We hebben op dit moment 67 personen op de ledenlijst. Sommigen spelen in competitie, maar een relatief groot deel speelt recreatief en we hebben ook een aantal donateurs, deels mensen die niet meer in de competitie spelen, maar ook mensen die op deze manier ons als vereniging steunen. We hadden vorig seizoen zeven jeugdleden, en daar zijn er dit seizoen zes bijkomen die tot het eind van dit seizoen vrijblijvend mogen meedraaien.”

Tot voor kort had BV Acquit relatief veel leden die niet waren aangesloten bij de KNBB vanuit de gedachte ‘ja maar ze spelen geen competitie’. We kunnen trots melden dat inmiddels alle leden van BV Acquit onderdeel zijn van de KNBB, ook de niet-competitiespelende leden. Dit door gebruik te maken van het speciale 5 Euro lidmaatschap die speciaal voor dit type spelers is ingesteld, en waarmee wij de komende tijd hopen dat steeds meer verenigingen al hun leden gaan aanmelden omdat het zowel voor ons als KNBB als voor de clubs voordelen biedt.  De vraag die wij vaak terugkrijgen vanuit clubs: ok, dat is inderdaad geen hoog tarief – maar wat krijgen wij als club & de leden daar dan voor terug?

 

Algemene voordelen van het €5-lidmaatschap

  • Vereniging heeft met het lidmaatschap het recht op de extra goedkope bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  • Vereniging heeft het recht om per mail of telefonisch gedurende kantooruren contact op te nemen met de KNBB voor verenigingsondersteuning, bijv. bij problemen met de gemeente
  • Vereniging draagt hiermee bij aan betere gehandicaptensport in Nederland
  • Vereniging draagt hiermee bij aan promotie van jeugdbiljarten en talentontwikkeling in Nederland
  • Vereniging draagt hiermee bij aan algemene promotie van de biljartsport in Nederland, bijvoorbeeld van grote televisie-uitzendingen op Ziggo Sport en NOS Studio Sport, of de livestream uitzendingen op Kozoom
  • Vereniging zorgt met ieder lid dat binnen komt voor een extra subsidie vanuit NOC*NSF, waarin al het bovenstaande wordt bekostigd
  • Vereniging levert met deze kleine bijdrage per lid een grote bijdrage aan het collectief en aan de solidariteit binnen het biljarten, waarbij als doel geldt: elkaar helpen & gezamenlijk groeien.

 


 

Al met al was het een heel gezellige avond in Woerden vol enthousiasme en plannen. Zo was er het plan om de kids als speciale gasten te laten gaan naar het WK Driebanden voor Dames & Junioren in Heerhugowaard, een beetje zoals bij de door Ziggo Sport uitgezonden World Cup in Veghel waarin ook veel jeugdleden gratis het event konden bijwonen. Tevens is door ons gevraagd of de initiatiefnemers ook met enkele kinderen zouden willen komen naar de Jeugddag op de Simonis Biljartlakens Landsfinale 2020, waar succesvolle jeugdinitiatieven door het hele land zich presenteren aan de hopelijk vele aanwezige jeugdige biljartliefhebbers, om zo met elkaar hun best practices te kunnen delen.

Al was dat niet waar de jeugdige biljarters zich op deze avond mee bezig hielden: zij waren vooral lekker aan het spelen! Toen wij de beslagen glazen deuren achter ons dichttrokken, was één van de pubers nog bezig aan een mooie serie – tot hilariteit van de jonge aanwezigen, en tot tevredenheid van de begeleiders.

 


 

Wilt u zelf als vereniging ook gebruik maken van dit €5-lidmaatschap voor niet-competitiespelende leden? Mail dan naar info@knbb.nl o.v.v. Aanmelden €5-leden.

Wilt u mee informatie over BV Acquit of de jeugdavonden? Bezoek dan de website van BV Acquit, mail voorzitter Arjan van Leeuwen via voorzitter@bv-acquit.com of neem contact op via Facebook met Marnix de Kruijf.

 

Tekst & foto’s: KNBB, met permissie BV Acquit & ouders

Carambole/libre Initiatieven Jeugd
Volg ons online