Dames aan het biljart in historische Sociëteit de Harmonie

Een portret door Stida Vreede-ten Brink namens de Biljartcommissie en dames biljartclub Rode Bal, en als eerbetoon aan Trees Westerhof, de enstig zieke oprichtster van de Rode Bal.

27 februari 2024

Het is de sociëteit van KNBB-voorzitter Henk Vegter, de plek ook waar Hanneke Kappen speelt. (Hanneke zal binnenkort één of twee columns op onze website plaatsen over biljartervaringen vanuit vrouwelijk perspectief.) De plek waar soms prachtige events plaatsvinden. Het is de plek die onlangs al haar biljartende leden bij de KNBB heeft aangemeld, ongeacht man/vrouw, ongeacht competitiespelend of niet. En het is een sociëteit die al bestaat sinds… 1840!  

Een portret door Stida Vreede-ten Brink namens de Biljartcommissie en Rode Bal, en als eerbetoon aan Trees Westerhof, de ernstig zieke oprichtster van de Rode Bal.

 

 

De vereniging Sociëteit de Harmonie is opgericht in 1840. Het was een bolwerk van blanke mannen van middelbare leeftijd.

Helaas moesten ze het historische pand in de binnenstad verlaten en kwamen terecht in ons huidige onderkomen in 1967. Gelukkig nog steeds in de binnenstad van Groningen. Kreupelstraat 10.                                      

Het ledenaantal groeide gestaag en de laatste jaren gaat het snel. We hebben nu 600 leden die gebruik maken van ons pand. Allerlei activiteiten worden er georganiseerd. Voor en door de leden. Zoals: bridge, biljarten, kaartspelen met mahjong, klaverjassen en schaken. Daarnaast is ook de Kunst, cultuur en Literatuur commissie zeer actief. Met het organiseren van leeskring, filosofie tafel, koor, lezingen, proeverijen, landschapstafels met wandelingen en fietstochten.

 

 

Steeds meer dames veroverden de sociëteit en de belangstelling voor het biljarten wordt ook steeds groter bij de vrouwen. Daarom hebben Trees Westerhof en Ria  Kesselaar de “Rode Bal” opgericht. Een bijeenkomst met alleen vrouwen op de donderdagmorgen. Nu naar 3 a 4 jaar is de status omgezet naar officiële biljartclub binnen de Sociëteit. Dit ook om het vrouwenbiljart te promoten, vandaar ook onze opgave bij de KNBB.

De “Rode Bal” dames krijgen begeleiding van ervaren biljarters en zo proberen wij ons niveau te verbeteren. Tevens is de bijeenkomst bedoeld voor gezelligheid en daarom spelen we soms onderlinge wedstrijdjes, spelen Honderden of 10 over Rood.

 

 

De biljartcommissie heeft de trainerscursus B naar Groningen gehaald om op de toekomst voorbereid te zijn. Er is steeds meer belangstelling om te leren biljarten. Het is de bedoeling dit eenduidig en op een goede manier te begeleiden.

Het is mooi dat de KNBB hierin wil meewerken, zodat de cursus in onze sociëteit gegeven kan worden.

 

 

Was getekend namens de Biljartcommissie en Rode Bal.

Stida Vreede-ten Brink

 

 

Biljartzalen/clubs/lokaliteiten Dames
Volg ons online