De Jaap Drukker-bokaal: voor inclusie, verbinding, begrip, antidiscriminatie en antiracisme

Nieuw initiatief van de KNBB gelanceerd op 8 april, de dag waarop toparbiter en driebanden ereklasser Jaap Drukker in 1881 werd geboren, en tevens de dag waarop hij in 1944 werd vermoord - om het simpele feit dat hij Joods was

08 april 2023

Een plek die voor iedereen welkom is, waar iedereen gelijk is. Waar het niet uitmaakt waar iemand vandaan komt, welke achtergrond iemand heeft, welke huidskleur of welke seksuele voorkeur.

Het zijn waarden die vaak vanzelfsprekend lijken, en die ook vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Voor eigenlijk iedere organisatie, ieder bedrijf, iedere club.

De historie leert dat deze waarden helaas niet zo vanzelfsprekend zijn. En sterker: in onze huidige tijd zijn het waarden die onder druk staan, zowel in Nederland als wereldwijd.

Om spelers, vrijwilligers, organisaties, lokaliteiten of verenigingen te belonen die zich verdienstelijk hebben ingezet op gebieden als inclusie, verbinding, antidiscriminatie, begrip, antiracisme etc. in relatie tot de biljartsport, lanceert de KNBB op 8 april 2023 een nieuw initiatief: de Jaap Drukker bokaal.

Deze jaarlijkse wisselbokaal zal gaan naar de persoon, team, of organisatie die zich constructief heeft ingezet op één of meerdere van de genoemde aspecten.

  

Wie was Jaap Drukker?

Jaap Drukker was niet alleen Bonds- en internationaal toparbiter, hij staat ook als speler vermeld in de Encyclopedie van de Ereklasse. Jaap speelde 4 NK’s driebanden in de Ereklasse. Daarnaast was hij actief in allerlei functies ten behoeve van het biljarten, o.a. bestuurslid, commissaris en vice-voorzitter van zijn biljartclub K.R.A.S. 8 april is de geboortedag van Jaap en op 8 april 1944 werd hij in Auschwitz vermoord – om het simpele feit dat hij Joods was.

 

 

Waarom de Jaap Drukker-bokaal?

Onlangs werd de KNBB benaderd door Rob en Guus Drukker, kleinzonen van Jaap Drukker. Om Jaap te eren en tegelijkertijd een bescheiden bijdrage te leveren aan de edele biljartsport, dachten Rob en Guus eraan om de Jaap Drukker bokaal ter beschikking te stellen aan de KNBB.

Zoals Rob het omschreef: “Deze bokaal kan gebruikt worden om jaarlijks als wisseltrofee uit te reiken aan een persoon of organisatie (biljartclub, enz.) die zich heeft ingezet om inclusiviteit te bevorderen. De KNBB zou daarin (redelijk) uniek zijn. Maar hij kan ook uitgereikt worden aan de beste, leukste of meest talentrijke jeugdspeler, omdat de jeugd immers de toekomst vormt. Al met al, voor zowel de KNBB als het biljarten een goede manier om met iets moois onder de aandacht van het grote publiek te komen, en om goede initiatieven met maatschappelijke waarde te belonen, waar mogelijk ook het biljarten zelf weer van kan profiteren.”

De KNBB heeft deze suggesties van de kleinzonen van Jaap volledig onderschreven, en besloten de Jaap Drukker-bokaal te lanceren op 8 april 2023, exact 79 jaar na het overlijden van Jaap.

 

 

Aanmeldingsprocedure voor de Jaap Drukker-bokaal

Om een speler, vrijwilliger, organisatie of verenging te nomineren voor de Jaap Drukker-bokaal, kunt u vanaf vandaag tot uiterlijk 31 december 2023 uw kandidaat voordragen via info@knbb.nl o.v.v. “Nominatie Jaap Drukker-bokaal.” Laat vooral duidelijk weten waarom deze persoon of organisatie in het zonnetje gezet zou dienen te worden! Het Bondsbestuur van de KNBB zal in de tussentijd een kundige jury formeren, en in het begin van 2024 alle inzendingen beoordelen.

Op 8 april 2024, 80 jaar na het overlijden van Jaap Drukker, wordt dan de eerste Jaap Drukker-bokaal uitgereikt.

 

Tekst & foto's: KNBB
Pagina Jaap Drukker: Encyclopedie van de Ereklasse

Inclusie/Racisme/Discriminatie Initiatieven Mooi/bijzonder
Volg ons online