Eerste Elfdorpentoernooi een ongekend succes

In gesprek met organisator Dirk Snip

 

12 juli 2020

In de kop van Noord-Holland is biljarten ongekend populair, zowel op prestatief als recreatief niveau. In vrijwel ieder stad of dorp is biljarten populair bij jong en oud. En, met Dirk Snip heeft men de beschikking over iemand met de ideeën en expertise om mooie evenementen te organiseren!

 

 

Eén van deze bijzondere gloednieuwe evenementen: het Elfdorpentoernooi. Elf dorpen doen mee: Broek op Langedijk, Dirkshorn, Koedijk, De Noord, Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Sint-Pancras, Tuitjenhorn, Waarland, Warmenhuizen en Zuid-Scharwoude. De spetterende finale was gisteravond in Oudkarspel. We blikken terug met Dirk Snip.

 

 

Dirk, hoe is dit Elfdorpentoernooi ooit ontstaan?

"Medio december 2019 kreeg ik een berichtje van Gudy Zegers. Zij is een goede bekende van mij, maar ook de nieuwe eigenaar van De Heerlijkheid in Oudkarspel. Gudy zwaait de scepter met haar man, en haar zoon Roy is de man van de dagelijkse invulling.

Gudy vroeg mij om een keer een bakkie koffie te komen drinken. Ik was nog niet geweest sinds de overname. Ik heb toen gereageerd met: Voel ik een leuk biljarttoernooitje aankomen? Want als ik op deze manier wordt benaderd, dan weet ik eigenlijk de achterliggende gedachte al."

 

"Ik heb toen gereageerd met: Voel ik een leuk biljarttoernooitje aankomen? Want als ik op deze manier wordt benaderd, dan weet ik eigenlijk de achterliggende gedachte al"

 

 

 

Hoe heb je het Elfdorpentoernooi precies opgezet?

“Samen met Mirella (mijn vrouw) ben ik een bakkie gaan doen en kwam tot de conclusie dat de tent totaal verbouwd was en van het oubollige van voorheen, niets meer terug te vinden was. Een mooie trendy tent met een flinke (ook mooie) zaal.

Dan gaan bij mij de radartjes draaien en komen de ideeën. Eigenlijk ter plekke noemde ik al de term "Dorpentoernooi" en dat gaat in bed borrelen. Zo is het idee van Elfdorpentoernooi ontstaan, met een duidelijke knipoog naar de Friesche Elfstedentocht.

11 dorpen met allen een team van acht spelers: 6 libre en 2 driebanders. Alle teams in zwarte outfit (polo) met logo van toernooi op borst en plaatsnaambordje op rug. Je speelt tenslotte voor je dorp..."

 

"11 dorpen met allen een team van acht spelers: 6 libre en 2 driebanders. Alle teams in zwarte outfit (polo) met logo van toernooi op borst en plaatsnaambordje op rug. Je speelt tenslotte voor je dorp..."

 

 

 

"Waar ik al snel achter kwam: met 11 teams is geen schema te maken, dus heb besloten dat jaarlijks 10 teams in actie komen. Het team dat laatste wordt mag het jaar erop niet deelnemen.

De winnaars krijgen 1.000 euro, wat geschonken moet worden aan een vooraf gekozen (dorpsgebonden) goed doel."

 

 

"De intentie is aanwezig om in de deelnemende dorpen ook toernooitjes te organiseren voor de samenstelling van de teams, zodat ook "eigen" horeca profiteert. Want het toernooi blijf bij De Heerlijkheid in Oudkarspel.

Kortom: de formule slaat enorm aan, en wordt zeer enthousiast ontvangen.”

 

"Eigenlijk ter plekke noemde ik al de term "Dorpentoernooi" en dat gaat in bed borrelen. Zo is het idee van Elfdorpentoernooi ontstaan, met een duidelijke knipoog naar de Friesche Elfstedentocht"

 

 



 

Dit jaar was wel extra bijzonder en ook lastig, vanwege de coronatijd? Heeft dit nog invloed gehad?

“Het was de derde datum die gepland was, maar het wachten werd beloond. Conform de RIVM regels en KNBB protocollen bleek dit prima te doen. Na elke sessie werden de ballen en de banden gepoetst, na elke sessie: 7 x 5 biljarts, elk dagdeel. Geen handen schudden en waar mogelijk 1,5 meter.

Normaal, waar mogelijk en bijzonder, waar nodig. Ging allemaal prima!”

 

 

Kun je iets zeggen over de finale en het winnende team?

“De finale was een mooi schouwspel tussen Waarland en Broek op Langedijk, met een heel close finish in het voordeel van Broek op Langedijk. Het goede doel Museum Broekerveiling nam via directeur Ron Karels (op foto uiterst rechts) de cheque van € 1.000 in ontvangst. 

De Noord is 10e geworden en is dus volgend jaar uitgesloten van deelname.”

 

“De finale was een mooi schouwspel tussen Waarland en Broek op Langedijk, met een heel close finish in het voordeel van Broek op Langedijk. Het goede doel Museum Broekerveiling nam via directeur Ron Karels de cheque van € 1.000 in ontvangst"

 

Tekst: KNBB
Foto's & video: Dirk Snip
Artikel: Noord-Hollandsch Dagblad

 

Initiatieven Lokaal/regionaal
Volg ons online