In gesprek met... Biljartinstructeur Vincent Postma

Vincent Postma over zijn ervaringen op de Biljartinstructeur B cursus:

"Les bij een gecertificeerd biljartinstructeur van de KNBB spreekt aan"

19 februari 2018

In de komende tijd spreken we enkele voormalig Biljartinstructeur cursisten. Hoe gaat zo'n cursus in de praktijk, vonden de cursisten het leuk, was het moeilijk - en wat kun je eigenlijk met zo'n Biljartinstructeur diploma?

In deel 1 van deze serie één van de jongste en meest actieve Biljartinstructeurs B, Vincent Postma.
 

 

Vincent, jij bent één van de geslaagden van de laatste lichting (april 2017). Wat heb je er eigenlijk aan, aan zo’n officieel certificaat? Hoe gebruik je jouw licentie in de praktijk? 

"Met een officieel certificaat van de KNBB worden de meeste mensen sneller getriggerd om eens een les te komen nemen. Les bij een gecertificeerd biljartinstructeur van de KNBB spreekt dus aan! Ik geef les op een vaste biljartlocatie en kom ook weleens bij mensen thuis die zelf over een biljart beschikken. Het leren staat voorop, het maakt dus niet uit waar je de lessen geeft, als de mensen die les nemen zich maar comfortabel voelen."

 

Wat vond je het leukste aan de opleiding?

"Het allerleukste aan de opleiding vond ik, dat je anders moet gaan denken. Denk niet als speler, maar denk als een trainer die iemand op weg kan helpen. Wat voor "jou" als speler vanzelfsprekend is, hoeft dat lang niet altijd ook te zijn voor degene die les komt nemen. Door middel van het stellen van de juiste vragen, kan de leraar de kennis van de leerling toetsen en zodoende kan men een beeld vormen van de leerling. Elke leerling is uniek en verdient daarom weer een andere aanpak, je moet een leerling leren kennen."

 

"Het allerleukste aan de opleiding vond ik, dat je anders moet gaan denken. Denk niet als speler, maar denk als een trainer die iemand op weg kan helpen"

 

Lang niet iedere goede biljarter of goede begeleider is ook een goede student. Is zo’n cursus niet te veel theorie, te veel leesstof, of is het juist ook veel tijd aan de biljarttafel?

"Het is een plezierige afwisseling van theorie en praktijk met veel interactie tussen de leerlingen en docent. Iedereen mag en kan zijn visie uitdragen tijdens de lessen. Ook geeft cursusleider Lion de Leeuw iedere leerling persoonlijke tips om zijn of haar spel te verbeteren."

 

Kun je iets zeggen over degene die de cursus geeft? Hoe helpt hij jou als het moeilijk is?

"Lion de Leeuw is een zeer kundige biljartinstructeur die alle theorie uit het boek duidelijk kan onderbouwen met praktijkvoorbeelden. Tevens komen er geregeld tips en anekdotes voorbij uit zijn actieve biljartloopbaan die je helpen om een beeldvorming te maken van bepaalde situaties of momenten tijdens het biljarten en het lesgeven."

 

"Iemand met een laag moyenne, maar met een goed evaluerend oog en theoretische kennis kan een enorm goede trainer worden!"

 

Deze cursus heeft een moyenne-eis van slechts 2.50 bij libre. Dat is een stuk lager dan de minimum eis bij Biljartinstructeur A (11.00) en betekent dat deelname voor velen van ons mogelijk is. Wat is de gedachte hierachter, volgens jou? 

"Het moyenne zegt vaak niet altijd alles. Het gaat erom dat je een theoretische ondergrond meekrijgt en dat je leert hoe je dit op een juiste manier in de praktijk kunt begeleiden. Iemand met een laag moyenne, maar met een goed evaluerend oog en theoretische kennis kan een enorm goede trainer worden!"

 

Nog iets dat je verder kwijt wilt? Een leuke anekdote over de opleiding of als gevolg van de opleiding, misschien? Of een boodschap/oproep richting mogelijk toekomstige deelnemers?

"Ik haal enorm veel plezier uit het lesgeven en merk dat de leerlingen graag terug komen. Als ik zie dat mensen door mijn aanwijzingen en begeleiding beter gaan biljarten, dan haal ik daar enorm veel voldoening uit. 

Tevens ben ik zelf ook beter gaan spelen, doordat je veel beter gaat begrijpen wat de mogelijkheden zijn tijdens het biljarten. Mijn eerste jaar persoonlijke kampioenschappen eindigden op het NK in Woubrugge!"

 

 

Meer informatie over Biljartinstructeur B

De cursus Biljartinstructeur B leidt op tot trainer op verenigingsniveau. De B-instructeurs vormen het fundament van de biljartopleiding binnen de KNBB. De vaardigheden die nodig zijn om de beginnende en iets-gevorderde biljarter te enthousiasmeren voor de sport en een verantwoorde technische ondergrond mee te geven komen in deze cursus aan bod.

Verder is er aandacht voor het creëren van een veilige leeromgeving, de structuur van de biljartsport in Nederland en de voorbeeldfunctie die een trainer vervult.

 

Relevante links

Een overzicht van alle opleidingen is beschikbaar op de website KNBB Opleidingen.

Hier vindt u tevens een overzicht van alle gelicenseerde Biljartinstructeurs A & B.

 

Tekst: Rolf Slotboom
Foto's ©Vincent Postma

KNBB Opleiding
Volg ons online