Harry Onderdijk wint Open 5-Ball Kampioenschap van Dalfsen

In prachtige en spannende finalepartij delft Ton Ennik, winnaar in 2016 en in 2018, onderspit tegen Harry Onderdijk, speler van het eerste team van organiserende biljartvereniging De Trefkoele.

Een verslag van Evert Hulleman

05 januari 2020

DALFSEN -  5 Ball denkt u, wat is dat? Bij 5-Ball gaat het er om wie als eerste 51 punten heeft gemaakt. Om te kunnen scoren moeten er na afstoot tenminste twee ballen worden geraakt. De kleur van de bal bepaald de waarde. Twee ballen (de witte en gele speelbal) hebben een waarde van 4, de rode 2, de groene 1 en de blauwe speelbal heeft 6 punten. Het is dan ook scherp opletten op hoeveel punten je staat om precies op 51 punten uit te kunnen komen. Dat laatste is dikwijls de handicap om winnend af te sluiten. En vooral niet te vergeten: welke speelbal - wit of geel- je hebt. Wat telling betreft: een beetje te vergelijken met Darts, maar dan andersom.

 

 

Dit kampioenschap werd voor de 6e keer georganiseerd door de Biljartclub “De Trefkoele”. Dinsdag en woensdagmiddag en avond zijn in 5 poules de voorrondes afgewerkt en afgelopen vrijdagavond  zijn onder belangstelling van bijna alle deelnemers en supporters de finalewedstrijden gespeeld. En het werden nagenoeg allemaal spannende partijen. Veel daarvan waren 3 setters. De nummers 1 en 2 uit de poulewedstrijden gingen in 4 poules door naar de finale. Voor plek drie en vier streden Albert Holsappel en Luciën Koning in de kleine finale om het brons. Na drie sets kwam Luciën Koning als winnaar van het brons uit de bus.

 

 

Vooral de finale werd een prachtige en spannende partij tussen Ton Ennik, speler van het eerste team van de biljartclub De Pol uit Zwolle –ook al winnaar in 2016 en in 2018- en Harry Onderdijk, speler van het eerste team van de biljartvereniging De Trefkoele. De finale werd vanaf de tribune ademloos gevolgd en soms enthousiast meebeleefd. De eerste set ging met minimale winst naar Onderdijk. In de tweede set stonden beiden op 45 punten. Maar toen Ennik miste, was het Onderdijk die met een fraaie  eindstoot de laatste 6 punten liet noteren en daardoor op de beoogde 51 punten kwam.

 

 

Terugblikkend op het toernooi constateerde Smit, nadat hij de winnaars had gefeliciteerd en de verdiende  trofee met KNBB logo had uitgereikt, dat naast de gebruikelijke spelsoorten zoals libre en driebanden ook het 5-Ball voor mooie en spannende sport kan zorgen. Ook biljarters die niet direct uitblinken in die andere spelsoorten hebben bij het 5-Ball zeker ook kans om kampioen te kunnen worden. Ennik,  winnaar van het zilver, bedankte voor het vlekkeloze verloop van het toernooi -waarvoor wederom Evert Hulleman en Eric Analbers hadden gezorgd- en zegde nu al toe ook volgend jaar weer van de partij te willen zijn.

 

 

Tekst & foto's: Evert Hulleman
Archieffoto 5-ball sleutelhangers: Sylvia van Mourik

 

5-Ball Lokaal/regionaal Toernooien
Volg ons online