Henry Thijssen in Rosmalen gekroond tot Bondsridder KNBB

Toparbiter doet na 40 dienstjaren om gezondheidsredenen een stap terug, en blikt terug in een uitgebreide afscheidsbrief.

“Wat een bijzonder afscheid van de kernploeg (Inter) Nationale arbiters van KNBB Carambole! Dat Janneke Horneman namens de KNBB mij afgelopen zaterdag letterlijk tot ridder sloeg, was hartverwarmend en onvergetelijk”

13 maart 2023

ROSMALEN - Een jaar geleden werd Henry Thijssen voor zijn vele vrijwilligerswerk benoemd tot Ridder in de Orde van Nassau.

Afgelopen weekend, op het Open NK Bandstoten Groot waar hij niet alleen actief was als arbiter maar ook weer prachtige foto’s maakte voor KNBB, KNBB Vereniging Carambole en KNBB District Oss, werd Henry bij zijn afscheid als arbiter beloond met het Bondsridderschap van de KNBB.

Henry sloot zijn tijd als arbiter op passende wijze af met een historische partij: de winst in de finale van Gert-Jan Veldhuizen tegen Raymund Swertz, 8-120 voor Gert-Jan in drie (!) beurten.

Op verzoek van de KNBB blikt Henry terug op zijn jaren als arbiter, en op zijn kroning tot Bondsridder.

 


 

“Wat een bijzonder afscheid van de kernploeg (Inter) Nationale arbiters van KNBB Carambole, om vereerd te worden met KNBB Bondsridder. Het werd een afscheid waar ik met warme maar ook emotionele gevoelens op mag terugzien.”

“Wat heet uniek: Een jaar geleden was de verrassing groot toen burgemeester Moorman van gemeente Bernheze mij decoreerde als ridder in de orde van van Oranje Nassau voor het vele vrijwilligerswerk in meer dan veertig jaar. En nu dan Bondsridder, ditmaal voor mijn verdiensten als arbiter en promoties voor de mooie biljartsport die me zo dierbaar is.”

 

“Wat een bijzonder afscheid van de kernploeg (Inter) Nationale arbiters van KNBB Carambole, om vereerd te worden met KNBB Bondridder. Het werd een afscheid waar ik met warme maar ook emotionele gevoelens op mag terugzien”

“Mijn eerste KNBB jaren waren vooral ambitieus met verbeteren van het biljartspel. In de arbitrage promoties maken met opleidingen en veel ervaring opdoen en doorgroeien naar Nationaal niveau. Ruim vijfentwintig jaar geleden zette een vervelende ziekte mijn leven flink op zijn kop. Na een lange revalidatie werd het halen van het biljartniveau steeds moeilijker met zelfs stoppen tot gevolg.”

“Als de biljartsport eenmaal in je bloed zit en de opgebouwde sociale contacten vast wil houden, zijn er tal van mogelijkheden. Ontelbare vrijwilligersfuncties passeren de revue. Vooral de arbitrage komt steeds meer op de voorgrond. Een extra stimulans kwam eind vorige eeuw door de opmerking van de legendarische bondtrainer Tonnie Schrauwen: “waarom ik nog steeds geen CEB badge had”. Tonnie was zeer gecharmeerd van mijn opstellingen en aanpassingsvermogen. Mijn vermoeden is nog altijd dat hij invloed heeft gehad op mijn promotie tot Internationaal arbiter in 2001.”

 

“Als de biljartsport eenmaal in je bloed zit en de opgebouwde sociale contacten vast wil houden, zijn er tal van mogelijkheden. Ontelbare vrijwilligersfuncties passeren de revue"

“Wat heb ik genoten van de talrijke Nationale- en Europese kampioenschappen! Met genoegen denk ik terug aan het Duitse Brandenburg aan de Havel. De European ladies, Grand Prix en World cups zijn onvergetelijk.”

“Vooral ook de vele Grand Dutches/ Biljartvijfkampen waar ik op één na, bij aanwezig mocht zijn. Het “prinselijk genieten” in Haarlo zijn voor mij blijvende hoogtepunten. Voor de ervaren arbiter die actief met het spel van de klassieke spelsoorten mee kan denken is er niets mooiers. De topteams, in het voor mij dierbare Hazelaar, mogen zeker op me blijven rekenen.”

 

“Vooral ook de vele Grand Dutches/ Biljartvijfkampen waar ik op één na, bij aanwezig mocht zijn. Het “prinselijk genieten” in Haarlo zijn voor mij blijvende hoogtepunten"

 

 

“Als je in je eigen district PR, informatie, webbeheer en communicatie beheert en vindt dat de publiciteit voor de klassieke spelsoorten veel meer promotie verdient, is de stap dit ook op landelijk niveau toe te passen snel gezet. Als je als hobbyfotograaf toch als arbiter aanwezig bent, worden de foto’s voor de Biljart Ballen Krant, KNBB en voorheen Biljart Totaal, met plezier gemaakt.”

 

"Als je als hobbyfotograaf toch als arbiter aanwezig bent, worden de foto’s voor de Biljart Ballen Krant, KNBB en voorheen Biljart Totaal, met plezier gemaakt”

“Dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond, nu ik vanwege gezondheidsredenen een stap terug wil doen, me heeft gewaardeerd met KNBB Bondsridder was voor mij een onverwachte verrassing. Het is bijzonder als eerste Internationaal Arbiter met meer dan veertig dienstjaren achter de rug te hebben. Dat Janneke Horneman namens de KNBB mij afgelopen zaterdag letterlijk tot ridder sloeg, was hartverwarmend en onvergetelijk.”

 


 

“Indien je meer dan veertig jaar in de biljartwereld verkeert, zijn er tal van anekdotes en belevenissen te vertellen. Kort geleden dook uit mijn archief weer de uitnodiging en foto’s op van het Nederlands kampioenschap extra klasse libre uit 1989, waarop ik naast eerst geplaatste speler (23,82) ook als arbiter gepubliceerd stond. Ook dit moet beslist uniek zijn.”

 

"Kort geleden dook uit mijn archief weer de uitnodiging en foto’s op van het Nederlands kampioenschap extra klasse libre uit 1989, waarop ik naast eerst geplaatste speler (23,82) ook als arbiter gepubliceerd stond. Ook dit moet beslist uniek zijn”

“Dankbaar dat ik me zoveel jaren voor mij zo geliefde biljartsport, dienstbaar heb kunnen en mogen maken.”

“Bij deze wil ik alle arbiters van KNBB Carambole, KNBB Sectie Driebanden en de Belgische collega-arbiters hartelijk danken voor de collegialiteit en jarenlange fijne samenwerking.”

“Tot slot een speciale dank aan mijn vrouw Ans, dat ze me het heeft gegund dat ik zoveel tijd in mijn passie heb mogen steken.”

 

 

“Bij deze wil ik alle arbiters van KNBB Carambole, KNBB Sectie Driebanden en de Belgische Biljartbond,  hartelijk danken voor de collegialiteit en jarenlange fijne samenwerking”

Tekst intro: KNBB
Tekst afscheidsbrief: Henry Thijssen
Foto’s kroning Bondsridder: Jan Rosmulder
Foto Henry fotograaf NK Bandstoten Groot: KNBB

 

Arbiters Huldiging KNBB
Volg ons online