Het Open 5-Ball kampioenschap van Dalfsen: een verslag

Winnaar uit 2016 Ton Ennik wint ook de (wederom vlekkeloze) 2018 editie van het Open Kampioenschap 5-Ball in de Trefkoele

Incl. korte uitleg: wat is 5-Ball precies?

01 januari 2019

DALFSEN – Dinsdagmiddag opende de voorzitter van de biljartclub “De Trefkoele” het voor de vijfde keer georganiseerde open 5-Ball kampioenschap van Dalfsen. Iets minder deelnemers dan vorig jaar maar zij die er wel waren zorgden er voor dat het een sportief, spannend en vooral ook gezellig toernooi is geworden. Ook nu bestonden de deelnemers uiteraard uit leden van de club zelf maar ook leden van een biljartclub uit Zwolle en een zeer enthousiaste groep deelnemers uit Dalfsen die regelmatig de keu ter hand nemen maar dan in een andere spelsoort.

 

 

Bij 5-Ball gaat het er om wie als eerste 51 punten heeft gemaakt. Om te kunnen scoren moeten er na afstoot tenminste twee ballen worden geraakt. De kleur van de bal bepaald de waarde. Twee ballen (de witte en gele speelbal) hebben een waarde van 4, de rode 2, de groene 1 en de blauwe speelbal heeft 6 punten. Het is dan ook scherp opletten op hoeveel punten je staat om precies op 51 punten uit te kunnen komen. Dat laatste is dikwijls de handicap om winnend af te sluiten. En vooral niet te vergeten: welke speelbal - wit of geel- je hebt.

Dinsdagmiddag en woensdagmiddag en- avond werden in 6 poules de voorrondes afgewerkt en afgelopen vrijdagmiddag zijn onder belangstelling van bijna alle deelnemers en veel supporters de finalewedstrijden gespeeld. En het werden nagenoeg allemaal spannende partijen. Veel daarvan waren 3 setters. De nummers 1 en 2 uit de poulewedstrijden gingen in 4 poules van drie, door naar de finale. Voor plek drie en vier streden Albert Holsappel en Klaas Mussche in de kleine finale om het brons. In twee sets was het Klaas Mussche die met de derde plaats ging strijken. Vooral de finale werd een prachtige en spannende partij tussen Ton Ennik uit Zwolle – ook al eens winnaar in 2016- en Henk Wind uit Nieuwleusen. De finale werd vanaf de tribune ademloos gevolgd en soms enthousiast meebeleefd. Zowel Wind als Ennik stonden in de derde partij op winst om precies op 51 punten uit te kunnen komen maar het was Ennik die met een fraaie stoot als eerste de 51 op het scorebord had staan.

 

 

Terugblikkend op het toernooi constateerde Smit, nadat hij de winnaars had gefeliciteerd en de verdiende  trofee  had uitgereikt, dat naast de gebruikelijke spelsoorten, libre en driebanden, ook het 5-Ball voor mooie en spannende sport kan zorgen. Ook biljarters die niet direct uitblinken in die andere spelsoorten hebben bij het 5-Ball zeker ook kans om kampioen te kunnen worden. Winnaar Ennik bedankte voor het vlekkeloze verloop van het toernooi - waarvoor wederom Evert Hulleman en Eric Analbers hadden gezorgd - en zegde nu al toe ook volgend jaar weer van de partij te willen zijn.

 

Tekst & foto's met dank aan Evert Hulleman

5-Ball Initiatieven Lokaal/regionaal
Volg ons online