Het WK Artistiek in Ankara: een vooruitblik

Met namens TeamNL Sander Jonen, Jop de Jong en René Dericks.

Tweevoudig wereldkampioen Sander Jonen blikt vooruit
 

18 september 2023

Na het WK Driebanden Heren, het WK Driebanden Dames en het WK Driebanden Jeugd is Ankara tussen 20 en 23 september het toneel van het WK Artistiek. Volgens voormalig wereldkampioen Sander Jonen “het mooiste en meest rijkvolle WK”.

Samen met Jop de Jong en René Dericks zal Jonen TeamNL vertegenwoordigen. We blikken vooruit met de meester zelf.

 

 

Sander, op social media beschreef je dit WK Artistiek als “het mooiste en meest rijkvolle WK”. Ook Jop de Jong gaf op RTV Oost een mooie voortuitblik. Kun je uitleggen wat er zo mooi aan is?
“Niets ten nadele van alle vorige WK’s hoor, want er zijn drie prachtige toernooien gespeeld. Alle drie de toernooien zijn gewonnen door Aziaten. Dat zal bij ons niet gebeuren in het artistiek denk ik, daar zijn we nog te sterk voor in Europa. Als het artistiek op hoog niveau gespeeld wordt kunnen dat gewoon supermooie wedstrijden opleveren, met echte gevechten aan tafel en veel spektakel.”

 

"Niets ten nadele van alle vorige WK’s hoor, want er zijn drie prachtige toernooien gespeeld. Alle drie de toernooien zijn gewonnen door Aziaten. Dat zal bij ons niet gebeuren in het artistiek denk ik, daar zijn we nog te sterk voor in Europa"

 

Waar kijk je het meest naar uit?
“Het spelen van een EK of WK is natuurlijk het mooiste wat er is. de extra spanning en druk die er op zo'n toernooi ligt vind ik geweldig.”

“Ik heb een hele zware poule met de sterkste Fransman Michael Hammen en de Duits Kampioen Marvin Heinrich en nog een Mexicaan die ik niet ken. Sowieso dus twee toppers die ik ook trof op het EK in Gandia, Spanje. (Waar Nederland met dezelfde drie spelers was vertegenwoordigd en alle drie de laatste 16 haalden, zie dit artikel.) Dat worden beladen wedstrijden maar dat is altijd mooi dit soort uitdagingen.”

 

 

Zowel jij als Jop de Jong, de laatste jaren vaak verwikkeld in spannende Grand Prix finales, was de eerste GP van 2023-2024 een teleurstelling. Wat zegt dat bij artistiek biljarters. Is er bij artistiek zoiets als vorm?
“Natuurlijk is er iets van vorm, maar we spelen een heel ander format in Nederland – en het format hier op dit WK ligt mij veel meer. Het moet gewoon tijdens de wedstrijden op een groot toernooi goed tussen de oren zitten op het juiste moment. We spelen op een voor iedereen nieuw soort lakens, en dat is voor artistiek een mega grote aanpassing. Gelukkig geldt dat voor iedereen zo.”

 

 

Je bent tweevoudig wereldkampioen in artistiek. Je eerste titel behaalde je in 2006 (zie hier de Studio Sport uitzending), je tweede in 2011 (zie hier de Eurosport live uitzending). Wat vond je de mooiste?
"De mooiste was natuurlijk de eerste: in eigen huis in Amsterdam met een bomvolle zaal."

 

Mijn mooiste wereldtitel was natuurlijk de eerste: in eigen huis in Amsterdam met een bomvolle zaal"

 

Hoe schaal je jouw huidige spelniveau in ten opzichte van toen?
"Ik heb al jaren niet het niveau meer zoals voor mijn ziekteperiode, daar zit echt wel een behoorlijk verschil in. Maar zoals ik al eerder aangaf: opeens kan het goed in je hoofd zitten, en kom je weer in die flow."

 


 

Samen met Jop de Jong en René Dericks vorm je de Nederlandse afvaardiging namens TeamNL. Wat is volgens jou de kracht van iedere speler? En, kunnen jullie het ook met elkaar een beetje vinden?
“Ik kan het met beide goed vinden hoor. Vandaag vertrek ik naar René voor nog een laatste training samen en morgenochtend vertrekken we samen naar Ankara.”

“Jop is een straatvechter die kan zich echt in elke bal bijten en blijven scoren. Helaas al vaak genoeg zelf meegemaakt in de finales aflopen jaren.” (Die vaak eindigden in 3-2 voor Jop, zie dit artikel waar de ‘titanenstrijden’ tussen Sander en Jop uitgebreid worden benoemd.)

René is de meest technische speler die ik ken. Als het bij hem loopt dan lijkt het wel of alles zo makkelijk is.”

“Ik verwacht dan ook heel veel van ze, ook al is het voor hun het eerste WK.”

 

“Jop is een straatvechter die kan zich echt in elke bal bijten en blijven scoren. Helaas al vaak genoeg zelf meegemaakt in de finales aflopen jaren”

 

Tot slot: Hoe verhouden jullie je tot de internationale concurrentie? Met andere woorden: wat zijn jullie kansen op eremetaal?
"Ik verwacht een zwaar maar spannend WK met twee grote favorieten: Michael Hammen uit Frankrijk en Haci Arap Yaman uit Turkije." (De huidig Europees kampioen)

"Maar wij kunnen ons er als TeamNL zomaar tussen wringen. We weten alle drie wat we kunnen - en hoe mooi zou het zijn een Nederlands podium?"

 

Alles over het WK Artistiek 2023

 

Tekst: KNBB
Archieffoto’s Sander Jonen en Jop de Jong ©Ton Smilde
Archieffoto's Artistiek Sfeer en René Dericks ©Jan Rosmulder


 

 

Artistiek WK
Volg ons online