Huldiging Picardie voor Topteam Titel

Terechte waardering in Afferden voor geweldig seizoen Picardie in Eredivisie Topteams

18 maart 2018

AFFERDEN - Het klassieke team van De Picardie uit Afferden is zaterdag gehuldigd in eigen huis na het behalen van de titel bij de topteams. Het kampioenschap was na de vorige ronde al zeker. Zaterdag speelde het team met Sam van Etten, Micha van Bochem en Jos Bongers de dubbel tegen Benelux Biljarts: de scores waren gelijk: 4-2 en 2-4. De acht teams in de topteamcompetitie spelen de laatste ronde op zaterdag 14 april. Sam van Etten en Raymund Swertz waren zaterdag de uitblinkers in de wedstrijd tussen De Picardie en Benelux Biljarts Snellen Horeca Service. Sam van Etten speelde de 200 caramboles in het 47/2 tegen Guido Kauffeld in één beurt uit (200-25), Raymund Swertz ging in het 71/2 in één beurt naar de finish tegen Micha van Bochem (150-4). Michel van Silfhout en Jos Bongers etaleerden een hoog niveau in het bandstoten: Van Silfhout won met 100-70 in 4 beurten. Bongers won in de tweede omloop met 100-92 in 22.

De topteamcompetitie heeft in De Picardie een nieuwe kampioen. Het team met Sam van Etten, Micha van Bochem en Jos Bongers speelde voorheen in Ottersum onder de naam 't Ottertje. Dennis Timmers was de nieuweling in het team van De Picardie, genoemd naar een snackbar in Venlo die hoofdsponsor is van het team. Sam van Etten: ,,We hebben gerouleerd met zijn vieren en hebben alle vier een sterk seizoen gedraaid.'' Raymund Swertz van tegenstander Benelux Biljarts: ,,Over de hele competitie was De Picardie het sterkste team. Wij hebben onze kansen verspeeld waar zij de regelmatigste waren.''

 

Foto: officiële presentatie van de trofee/schaal van het NK Biljartvijfkamp

 

Met nog één ronde te spelen staan de beste partijen op naam van Sam van Etten en Guido Kauffeld (47/2 in 1 beurt), Raymund Swertz (twee keer), Dave Christiani, Martijn Egbers, Marek Faus en Dennis Timmers (71/2 in één beurt) en van Jean Paul de Bruijn, Dick Jaspers en Jos Bongers (bandstoten in 2 beurten). In de top vijf van spelers die de meeste matchpunten voor hun team in percentage hebben gehaald staan Patrick Niessen (6 partijen), Jean Paul de Bruijn (16 partijen) en Fabian Blondeel (20 partijen), Marek Faus (16) en Sam van Etten (18).

De top drie van de ranglijst bestaat vooralsnog uit De Picardie, The City/Dibo (Roij van Raaij, Arnd Riedl, Wiel van Gemert, in de opstelling van zaterdag) en BIOS Barneveld (Ferry Jong, Dave Christiani, Dick Jaspers, zoals het team zaterdag speelde). Het voormalige kampioensteam van De Hazelaar/Etikon staat op een opvallend lage plaats (zevende van de acht). Dat is in principe een degradatieplaats, maar met nog twee partijen te gaan kan het team zich nog veilig spelen. De reden voor de lage klassering is dat Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn vaak ontbraken in de opstelling.

Sam van Etten en Jos Bongers haalden de 4-2 zege voor De Picardie zaterdag binnen tegen Benelux Biljarts. Voor Benelux scoorden Raymund Swertz en Michel van Silfhout in de eerste rondgang. Sam van Etten en Raymund Swertz bleven als enige twee spelers ongeslagen.

Bij Bios Barneveld-The City Dibo, de wedstrijd waarin het ging om de plaatsen twee en drie achter De Picardie, was Dick Jaspers de opvallendste speler. Hij versloeg Wiel van Gemert in het bandstoten met 100-6 in twee beurten met een serie van 82. In de eerste partij moest Jaspers zich gewonnen geven met 100-75 in 17 beurten. Roij van Raaij versloeg in het 47/2 in de eerste partij Ferry Jong met 200-47 in 2, de tweede ontmoeting eindigde in remise: 200-200 in 9. Dave Christiani boekte twee overwinningen op Arnd Riedl in het 71/2: 150 punten in 9 en in 4 beurten (serie 87).

De Hazelaar/Etikon won in zijn sterkste opstelling twee keer van Egbersbeek. Gert-Jan Veldhuizen was de enige die een punt liet liggen tegen Christian Poether in het 47/2 (200-200 in 5). Frédéric Caudron won het 71/2 in 5 en 6 beurten, Jean Paul de Bruijn heet bandstoten in 3 (serie 88) en 10 beurten.

Wennekes.nl won de twee ontmoetingen tegen De Vlaamse Molen met 4-2 en 6-0. Patrick Niessen won het 47/2 in 3 en 4 beurten.

De stand met nog twee partijen te gaan:
1 De Picardie 26-41
2 The City/Dibo 26-33
3 BIOS Barneveld 26-30
4 Benelux Biljarts 26-27
5 Wennekes.nl 26-22
6 Egbersbeek.nl 26-20
7 De Hazelaar/Etikon 26-18
8 De Vlaamse Molen 26-17

Tekst: Frits Bakker

Carambole/libre Competitie Eredivisie/Topklasse
Volg ons online