Jaap Drukker-bokaal: Nomineer nu uw inclusieve, verbindende, begripverhogende of antidiscrimerende initiatief!

Kent u een speler, vrijwilliger, organisatie of vereniging binnen het Nederlandse biljart, pool of snooker die volgens u waardering verdient voor zijn of haar werk op gebieden als gelijkheid, antiracisme, gendergelijkheid of wegnemen van beperkingen?

Nomineer deze persoon of dit initiatief dan voor de allereerste uitreiking van de Jaap Drukker-bokaal!
 

18 januari 2024

Om een speler, vrijwilliger, organisatie of vereniging te nomineren voor de Jaap Drukker-bokaal, kunt u vanaf vandaag tot uiterlijk 8 maart 2024 uw kandidaat voordragen via info@knbb.nl o.v.v. “Nominatie Jaap Drukker-bokaal.” Laat vooral duidelijk weten waarom deze persoon of organisatie in het zonnetje gezet zou dienen te worden!

Een deskundige jury bestaande uit de geledingen van de KNBB en personen die nauw betrokken zijn bij onderwerpen als inclusie, verbinding, begrip, antidiscriminatie en antiracisme zullen uit de inzendingen een winnaar kiezen.

De winnaar van de allereerste uitreiking van de Jaap Drukker-bokaal zal worden bekendgemaakt op 8 april – en waarom die datum zoveel waarde heeft leest u in onderstaand stuk.

 
 

 

De Jaap Drukker-bokaal: voor inclusie, verbinding, begrip, antidiscriminatie en antiracisme

Nieuw initiatief van de KNBB gelanceerd op 8 april, de dag waarop toparbiter en driebanden ereklasser Jaap Drukker in 1881 werd geboren, en tevens de dag waarop hij in 1944 werd vermoord - om het simpele feit dat hij Joods was.

 

Een plek die voor iedereen welkom is, waar iedereen gelijk is. Waar het niet uitmaakt waar iemand vandaan komt, welke achtergrond iemand heeft, welke huidskleur of welke seksuele voorkeur.

Het zijn waarden die vaak vanzelfsprekend lijken, en die ook vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Voor eigenlijk iedere organisatie, ieder bedrijf, iedere club.

De historie leert dat deze waarden helaas niet zo vanzelfsprekend zijn. En sterker: in onze huidige tijd zijn het waarden die onder druk staan, zowel in Nederland als wereldwijd.

Om spelers, vrijwilligers, organisaties, lokaliteiten of verenigingen te belonen die zich verdienstelijk hebben ingezet op gebieden als inclusie, verbinding, antidiscriminatie, begrip, antiracisme etc. in relatie tot de biljartsport, lanceerde de KNBB op 8 april 2023 een nieuw initiatief: de Jaap Drukker-bokaal. De allereerste uitreiking van de Jaap Drukker-bokaal zal exact een jaar later plaatsvinden, op 8 april 2024.

Deze jaarlijkse wisselbokaal zal gaan naar de persoon, team, of organisatie die zich constructief heeft ingezet op één of meerdere van de genoemde aspecten.

 

Wie was Jaap Drukker?

Jaap Drukker was niet alleen Bonds- en internationaal toparbiter, hij staat ook als speler vermeld in de Encyclopedie van de Ereklasse. Jaap speelde 4 NK’s driebanden in de Ereklasse. Daarnaast was hij actief in allerlei functies ten behoeve van het biljarten, o.a. bestuurslid, commissaris en vice-voorzitter van zijn biljartclub K.R.A.S. 8 april is de geboortedag van Jaap en op 8 april 1944 werd hij in Auschwitz vermoord – om het simpele feit dat hij Joods was.

 

 

Waarom de Jaap Drukker-bokaal?

Onlangs werd de KNBB benaderd door Rob en Guus Drukker, kleinzonen van Jaap Drukker. Om Jaap te eren en tegelijkertijd een bescheiden bijdrage te leveren aan de edele biljartsport, dachten Rob en Guus eraan om de Jaap Drukker bokaal ter beschikking te stellen aan de KNBB.

Zoals Rob het omschreef: “Deze bokaal kan gebruikt worden om jaarlijks als wisseltrofee uit te reiken aan een persoon of organisatie (biljartclub, enz.) die zich heeft ingezet om inclusiviteit te bevorderen. De KNBB zou daarin (redelijk) uniek zijn. Maar hij kan ook uitgereikt worden aan de beste, leukste of meest talentrijke jeugdspeler, omdat de jeugd immers de toekomst vormt. Al met al, voor zowel de KNBB als het biljarten een goede manier om met iets moois onder de aandacht van het grote publiek te komen, en om goede initiatieven met maatschappelijke waarde te belonen, waar mogelijk ook het biljarten zelf weer van kan profiteren.”

De KNBB heeft deze suggesties van de kleinzonen van Jaap volledig onderschreven, en besloten de Jaap Drukker-bokaal te lanceren op 8 april 2023, exact 79 jaar na het overlijden van Jaap, en de allereerste uitreiking exact een jaar later op 8 april 2024, dus exact 80 jaar na het overlijden van Jaap.

 

Aanmeldingsprocedure voor de Jaap Drukker-bokaal

Om een speler, vrijwilliger, organisatie of vereniging te nomineren voor de Jaap Drukker-bokaal, kunt u vanaf vandaag tot uiterlijk 8 maart 2024 uw kandidaat voordragen via info@knbb.nl o.v.v. “Nominatie Jaap Drukker-bokaal.” Laat vooral duidelijk weten waarom deze persoon of organisatie in het zonnetje gezet zou dienen te worden! Het Bondsbestuur van de KNBB zal in de tussentijd een kundige jury formeren, en in het begin van 2024 alle inzendingen beoordelen.

Op 8 april 2024, 80 jaar na het overlijden van Jaap Drukker, wordt dan de eerste Jaap Drukker-bokaal uitgereikt.

 

 

Tekst & foto's: KNBB
Pagina Jaap Drukker: Encyclopedie van de Ereklasse

Inclusie/Racisme/Discriminatie Initiatieven Mooi/bijzonder
Volg ons online