Jaspers twee keer winst, Therese slecht geslapen

Het WCBS toernooi, waarin de vier bekendste biljartdisciplines vanuit de hele wereld zich verzamelen in Ankara, is van start gegaan met de twee Europese teams in een leidende positie. Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer komen voor Europa uit in het A en B team. Dick Jaspers bleef ongeslagen, Therese Klompenhouwer had een uitstekende start tegen Charlotte Sörensen, maar verloor haar tweede partij tegen Gülsen Degener.

21 juli 2023

ANKARA – De twee Europese teams in het WCBS kampioenschap in Ankara, waar de vier bekendste biljartdisciplines elkaar ontmoeten op hoog niveau, gaan aan kop na de eerste dag van het toernooi. Het Europese B team, onder andere met Dick Jaspers en Charlotte Sörensen, leidt na twee wedstrijden met 36 partijpunten voor Europa A (Martin Horn, Therese Klompenhouwer) met 35 en het team van Afrika/Rest van de wereld (Sameh Sidhom, Gülsen Degener) met 34 punten. In het driebanden, één van de vier spelsoorten, bleven Dick Jaspers en Sameh Sidhom, Gülsen Degener (2 overwinningen uit 2 partijen) en Haeng Jik Kim (1 gespeeld, 1 gewonnen) nog ongeslagen.

Dick Jaspers won zijn twee partijen en toonde zich een uitstekend kopman voor zijn team. Therese Klompenhouwer had een formidabele start met winst tegen Charlotte Sörensen in slechts 11 beurten (25-7), maar verloor haar tweede partij van een eeuwige rivale: Gülsen Degener. De wereldkampioene voelt zich in een voortreffelijk Europees team wat de sfeer en entourage betreft. ,,Ik heb alleen een slechte nacht gehad. Ik slaap in een kamer naast een moskee waar elke nacht rond half 5 het gebed uit de speakers klinkt.’’

Het WCBS kampioenschap verzamelt in Ankara spelers en speelsters vanuit de hele wereld in de disciplines snooker, driebanden, pool en heyball (Chinees pool) voor zowel heren als dames. De zes teams van Europa A, Europa B, Azië A, Azië B, Amerika en Afrika/Rest van de wereld bestaan uit vier mannen en vier dames, voor elke discipline één speler/speelster.

Het totale veld van 48 deelnemers komt uit de meest uiteenlopende landen, zoals Canada, Thailand, Maleisië, Vietnam, Zuid Korea, Zuid Afrika, Marokko, Egypte, Nieuw Zeeland, Australië, China, Peru, Argentinië, Costa Rica, Indonesië, Mongolië en van de Europese landen onder andere Turkije, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Bulgarije en Ierland.

Dick Jaspers uit Nederland is met 57 jaar de oudste van het hele veld, de snookerspeler Liam Davis uit Wales met 17 jaar de jongste.

Het toernooi, dat zondag eindigt met de halve finales en finales, wordt gespeeld volgens het ’Round Robin’ format, waarin alle teams tegen elkaar spelen in de kwalificaties.

In het driebanden won Europa A in de eerste wedstrijdronde van Europa B. Dick Jaspers (Europa B) won in het driebanden van Martin Horn met 40-37 in 22 beurten, onder andere dankzij een serie van 11. Therese Klompenhouwer (Europa A) versloeg Charlotte Sörensen met 25-7 in slechts 11 beurten. Jaspers won ook zijn tweede partij (Europa B-Amerika) van Pedro Gonzalez uit Colombia met 40-35 in 27 beurten. Therese Klompenhouwer had een mindere tweede partij, die ze voor Europa A tegen Afrika/Rest van de wereld verloor van Gülsen Degener met 25-21 in 31 beurten.

Martin Horn verloor ook zijn tweede partij: Sameh Sidhom won met 40-30 in 20 beurten. Charlotte Sörensen herstelde zich van het eerste verlies tegen Klompenhouwer en won van Jackeline Perez met 25-20 in 40 beurten.

Verdere interessante partijen in het driebanden waren de winst van Quyet Chien Tran tegen Haeng Jik Kim met 40-33 in 21 beurten. Sameh Sidhom versloeg Pedro Gonzalez met 40-37 in 21 beurten.

Meest scorende spelers en speelsters in de andere disciplines zijn:

Snooker mannen: Liam Davis, Wales (6 punten uit 2).

Snooker vrouwen: Wendy Jans, België (6 uit 2).

Pool mannen: Mario He, Oostenrijk (5 uit 2)

Pool vrouwen: Meng-Hsia Hung, Australië, (5)

Heyball mannen: Sanjin Pehlivanovic, Bosnië Herzegovina (6)

Heyball vrouwen: Kelly Fisher, Engeland (6).

De wedstrijden voor vandaag, vrijdag (Turkse tijd)

11.00 Europa A-Azië A (Martin Horn-Quyet Chien Tran, Therese Klompenhouwer-Won Heo Cha

13.00: Amerika-Azië B

15.00: Afrika-Europa B (Sidhom-Jaspers, Degener-Sörensen)

17.00: Europa A-Azië B (Horn-Haeng Jik Kim, Klompenhouwer-Nishimoto)

19.00: Amerika-Azië A.

Alle partijen op YouTube van WCBS te volgen.

Tekst: Frits Bakker

Foto het Europees A team met Therese.

 

 

 

     

Internationaal Jaspers, Dick Klompenhouwer, Therese
Volg ons online