Jop de Jong (20) in spotlights op EK Artistiek

Debuterende jonge Nederlander laat beste spel zien bij oplopende spanning

06 mei 2017

BRANDENBURG – De twintigjarige Jop de Jong, één van de grootste talenten in het artistiek biljart ooit, heeft zich nu al in de schijnwerpers gespeeld op het Europees kampioenschap in Brandenburg. De Nederlander, die debuteert, op het internationale podium, overleefde niet alleen de voorronden ongeslagen, maar won in een echte thriller ook zijn eerste partij in de knock-out fase van de Belgische routinier Erik Vervliet (3-2). Daardoor heeft hij zich geplaatst bij de beste acht van het toernooi.

Sander Jonen werd ongelukkig uitgeschakeld door de Turk Baris Cin. De eindscore van 3-0 was vertekend, omdat twee sets in een tiebreak werden beslist. Die verloor Jonen nipt. ,,Ik had ze allebei kunnen winnen, maar hij speelde wel heel gelukkig’’, was het commentaar van Jonen.

Jop de Jong, veruit de jongste speler in dit circuit, moest terugvechten uit een achterstand van 2-1 in sets, maar deed dat voortreffelijk. Met prachtige zweepslag-trekstoten, zware kopstoten en subtiele doorschieters met maximaal effect overrompelde hij onder druk zijn tegenstander op cruciale momenten.

Het eerste part leek nog in het voordeel van de Belg, die de eerste set won met 43-34 en daarna De Jong zag tegenscoren met 32-26 (1-1). In de derde set greep Vervliet met een zware kopstoot, door zijn tegenstander net gemist, naar een krappe 35-34.

Toen de spanning opliep, was de jonge speler uit Bathmen in Overijssel, op zijn best. Hij won eerst de vierde set afgetekend met 32-17 en ging heel de beslissende set gelijk op met de Belg. Met nog één tien-punten figuur te spelen en een voorsprong van 35-32, sloeg De Jong meesterlijk toe.

Bij zijn derde poging (kopstoot, twee keer lange boot door de hoek en carambole) mocht hij de vuist ballen en vierde hij de winst. ,,Wat spannend, goh’’, lachte hij opgelucht toen hij de verzameling keuen opborg. Zijn tegenstander, licht ontgoocheld: ,,Wat had ik graag die laatste figuur nog gespeeld.’’ Maar door de riante voorsprong, was De Jong al onbereikbaar.

,,Ik heb wel een voordeel op hem’’, was De Jong bescheiden. ,,Hij komt als geplaatste speler koud in het toernooi, ik heb al drie wedstrijden kunnen spelen in de voorronde. Daar heb ik nu van geprofiteerd.’’ De volgende tegenstander bij de laatste acht is Michaël Hammen uit Frankrijk. Die wedstrijd begint om 15.00 uur.

Tekst: Frits Bakker