Ledenwerving in de praktijk (3): B.V. de Barbier

"Café De Barbier was op de laatste dag tjokvol. Maar zo vol als het was, zo stil kon het zijn tijdens de wedstrijden. Bij prachtige caramboles klonk er een luid applaus. Het publiek leeft dus mee en ook daardoor wordt de interesse groter"

21 januari 2019

Verenigingen zeggen vaak: "Het wordt steeds moeilijker om leden te vinden. We doen er alles aan, maar het lukt gewoon niet." Maar is dat wel zo?

In deze serie artikelen geven we voorbeelden van verenigingen die op relatief eenvoudige wijze toch op succesvolle wijze leden aan zich hebben weten te binden.

In deel 1 was de aftrap met BV Ommoord. In deel 2 namen we een kijkje bij de Open Dagen van BV Steenwijk. Vandaag B.V. de Barbier in Lievelde met als vraag: wat is de impact van de finale van het Lievelds Kampioenschap 2018?

 

 

In Lievelde, een klein dorp in de Achterhoek, werd in 1985 de biljartvereniging “De Barbier” opgericht door o.a. Paul Kasten. De vereniging heeft zijn naam te danken aan het feit dat de thuiswedstrijden gespeeld worden in de voormalige kapperszaak. Die kapperszaak werd gerund door de ouders van Paul.

De vereniging begon heel klein met maar 1 team van ongeveer 6 leden. In datzelfde jaar werd meteen begonnen met het toernooi om het Lievelds Biljartkampioenschap. Er deden maar 16 mensen mee. Paul Kasten werd als eerste biljartkampioen van Lievelde. Daarna werd jaar in jaar uit dit toernooi georganiseerd met de bedoeling biljarttalenten te ontdekken, maar vooral om meer mensen te interesseren voor deze sport.

Publicaties in een plaatselijk krantje hebben er o.a. toe bijgedragen dat naarmate de jaren verstreken, er steeds meer mensen zich inschreven voor dit toernooi. In 2001 deden er al 34 mensen mee. Kenmerkend voor de interesse was de finale die gespeeld werd door 6 personen waarvan er 5 geen lid waren.

In januari van dit jaar waren van de zes finalisten er twee geen lid. Het mooiste is dat één van die twee nu lid wil worden.

Omdat er maar één biljarttafel is, kunnen er momenteel maximaal 40 personen mee doen. De laatste jaren schrijven zich inderdaad 40 mensen in. Ze worden verdeeld in 5 poules van 8 personen. De 5 poulewinnaars plaatsen zich direct voor de finale en de nummers 2 spelen nog tegen elkaar om een finaleplaats. De poulewedstrijden beginnen in oktober en de finale wordt begin januari gespeeld.

De finale 2018, gespeeld op zaterdag en zondag, had een entourage die z’n weerga niet kent. Café De Barbier was op de laatste dag tjokvol. Maar zo vol als het was, zo stil kon het zijn tijdens de wedstrijden. Bij prachtige caramboles klonk er een luid applaus. Het publiek leeft dus mee en ook daardoor wordt de interesse groter.

 

De finale 2018, gespeeld op zaterdag en zondag, had een entourage die z’n weerga niet kent. Café De Barbier was op de laatste dag tjokvol. Maar zo vol als het was, zo stil kon het zijn tijdens de wedstrijden. Bij prachtige caramboles klonk er een luid applaus. Het publiek leeft dus mee en ook daardoor wordt de interesse groter.

 

De finalisten worden goed verzorgd door een gezamenlijk ontbijt ’s morgens en ’s middags een lunch. Alle finalisten krijgen een beker en bloemen uiteraard, de kampioen krijgt daarnaast de grote wisselbeker uitgereikt. De finale wordt opgeluisterd door een prijsvraag en een loterij met prachtige prijzen, ook met de bedoeling om nog meer publiek te trekken. Het toernooi wordt gespeeld tussen de competitiewedstrijden door waar we in seizoen 2018-2019 met 5 teams spelen. In totaal is de vereniging gegroeid tot een leden aantal van 23.

Door inzet van het bestuur hoopt de biljartvereniging nog heel lang te kunnen blijven bestaan in een toch al verenigingsrijk dorp wat Lievelde is.

 

 

Voorafgaand aan het Lievelds Kampioenschap spraken we ook met Gerdo ten Barge, penningmeester van B.V. de Barbier.

"B.V. De Barbier speelt dit seizoen met vijf teams competitie in het district Berkel en Slinge. Voor een klein dorp als Lievelde heeft onze vereniging best een leuk aantal leden."

"Uiteraard willen we ons ledenbestand op peil houden. Het Lievelds Kampioenschap dat onze vereniging organiseert, helpt hier zeker bij. Doel van het evenement: het enthousiasmeren van plaatselijke biljartliefhebbers die nog geen lid zijn van onze vereniging, waarbij we uiteraard hopen dat we op termijn enkele nieuwe leden mogen verwelkomen."

"Jongens die regelmatig na de voetbaltraining een potje biljarten, kunnen zich nu meten met de leden van B.V. De Barbier. Ze zien hoe het anders kan en worden beter in het spelletje. Er zitten vast een aantal potentiële nieuwe leden bij voor onze vereniging."

 

KNBB Vereniging Carambole (KVC) heeft aan B.V. de Barbier een eerste voorschot gegeven van € 50,= als tegemoetkoming in de kosten. Na evaluatie ontvangen ze de tweede termijn van € 50,= van KVC. Dit alles in het kader van de veelbesproken -en op onze website eerder benoemde- Ledenwerfactie van KVC, waarbij KVC geld heeft vrij gemaakt om verenigingen te belonen voor aanwas van leden.

 

Tekst: Clemens Hulshof, B.V. de Barbier
Foto's: B.V. de Barbier

 

Biljartzalen KVC Leden/Lidmaatschap
Volg ons online