Mooi libre & kader weekend: Vier nieuwe Nederlands kampioenen

Ilona Korenromp Nederlands kampioen libre klein dames; Rob Kok nationaal kampioen 38-2 topklasse na thriller; Willem Siebelink overtuigend winnaar NK 38-2 overgangsklasse; John Titselaar (BC De Biljartacademie) wint finale NK 38-2 extra klasse van Bert Remmers (BC Tegelen)

27 maart 2023

WARMENHUIZEN, CASTRICUM, WOUBRUGGE - Het was wederom een weekend vol NK’s! Het Open NK Libre Klein Dames, plus liefst drie kader NK’s: het NK 38-2 extra klasse, het 38-2 topklasse en het NK 38-2 overgangsklasse.

Over het Open NK Libre Dames kunnen we kort zijn: het was daar superspannend! Zoals te lezen is in dit uitgebreide verslag.

 

 

Rob Kok nationaal kampioen 38-2 topklasse na thriller

Maar wat te denken van het NK 38-2 topklasse. Rob Kok, gekomen naar dit NK met het laagste moyenne van de zes deelnemers, had met het ingaan van de laatste ronde met 6 uit 4 twee punten voorsprong op liefst vier concurrenten met vier punten. Rob moest in de laatste partij spelen tegen de enige al uitgeschakelde speler, Tonnie van de Wetering. Rob had dus één taak: de laatste partij niet verliezen – maar dit deed hij wel! Ondanks dat Rob bij het ingaan van de laatste ronde slechts een beperkt moyennevoordeel had, konden zijn concurrenten hem toch niet inhalen, en bleef Rob zijn naaste belagers Leon Dudink (hoogste serie: 141) en Wilbert Gantvoort nipt voor. Een eindstand dus met drie spelers met 6 punten elk, en 3 spelers met 4 punten, en nauwelijks moyenneverschillen. Hoeveel spannender kan een NK zijn?

 

 

Willem Siebelink overtuigend winnaar NK 38-2 overgangsklasse

Of wat te denken van het NK 38-2 overgangsklasse, eveneens bij de Liefhebber in Warmenhuizen. Hier was Willem Siebelink, toch slechts als nummer 5 in moyenne naar de finale gekomen, een klasse apart. Siebelink won alle vijf partijen met een moyenne van ruim boven de 15 – waarmee hij op het niveau van de topklasse speelde. Hein Smit, toch ‘slechts’ vierde in de uitslag, had hier de hoogste serie van liefst 152.

 

 

John Titselaar (BC De Biljartacademie) wint finale NK 38-2 extra klasse van Bert Remmers (BC Tegelen)

Niet ver van Warmenhuizen vandaan, in het gloednieuwe Biljart- en Buurtcentrum Castricum, vond de ‘laagste’ van de drie 38-2 NK’s plaats, het NK 38-2 extra klasse. Hier gingen Peter Gnodde en Jan August Minke als favorieten de poulefase in. Maar Jan August struikelde in de poulefase, want met slechts de derde plek haalde hij niet de finale, en ook niet de troostfinale om het brons. En Peter Gnodde had in zijn poule weliswaar met afstand het hoogste moyenne (boven de 14, alle andere spelers in zijn poule ruim onder de 10), maar John Titselaar had één matchpunt meer – en mocht dus de finale spelen tegen de andere poulewinnaar Bert Remmers.

 

 

Hoe close het allemaal was, beschreef Peter Gnodde op zijn Facebook: “Een ervaring rijker en een illusie armer. Derde plek op het NK kader 38/2 in de extra klasse. Ik verlies mijn laatste poulewedstrijd. Ik moest er zelf nog 6 en ik mis een vrije makkelijke bal, waarna mijn tegenstander John Titselaar (de latere kampioen) de partij uitmaakt met een serie van 41. Daardoor tweede in de poule en kon ik dus alleen nog strijden voor een derde plek. Deze partij maakte ik de 125 caramboles in 7 beurten. Kwam over het hele toernooi maar zes caramboles te kort. Had tevens het hoogste moyenne, maar het draait toch om winnen. Volgend jaar een klasse hoger!”

In de finale was John Titselaar te sterk voor Bert Remmers, en daarmee de Nederlands kampioen 38-2 extra klasse.

Hoogste serie was voor de nummer 9 uit de uitslag, Erik Wennekes met een serie van 100. Erik was de poulefase als een speer gestart met een overwinning in 6 beurten, hoogste serie van 100 en moyenne boven de 20 – maar kon dit geweldige begin geen vervolg geven. Overigens kwam ook in dit artikel van vandaag het mooie seriespel in kader van Erik al goed naar voren.

 

Al met al, een heerlijk kaderweekend in West-Friesland, danwel de kop van Noord-Holland, en voor de dames in het fraaie Woubrugge. Gefeliciteerd aan de kampioenen!

 

Alles over het Open NK Libre Klein Dames
Alles over het NK 38-2 extra klasse
Alles over het 38-2 topklasse
Alles over het NK 38-2 overgangsklasse

 

Tekst: KNBB
Foto’s: via Willem Siebelink, Peter Gnodde en De Liefhebber (Warmenhuizen)

Carambole/libre Kader NK
Volg ons online