Nederlanders spelen race tegen de klok

Raymund Swertz scoort in 47/2 op EK tegen 425 caramboles per uur

03 mei 2017

BRANDENBURG – Het scoreboard tikte langzaam in het voordeel van Raymund Swertz, maar eigenlijk was het geen eerlijke strijd. De Limburger speelde op één van de twintig tafels op het Europees kampioenschap naar 200 caramboles kader 47/2. De lange Noord-Hollander scoorde net zo snel, maar had natuurlijk iets langer nodig voor 300 caramboles vrij spel.

Het tempo van Swertz op de kaderlijnen was razendsnel: 200 caramboles in 27.35 minuten, goed voor 425 caramboles per uur. ,,Ik zag het halverwege mijn serie’’, vertelde de Nederlander later, nadat hij de Fransman David Jacquet van de tafel had geveegd met 200-1 in 1 beurt. Bij die 27.35 zitten ook nog drie pauzes om de ballen te poetsen, op 30, 80 en 120 caramboles.

 

 

Zijn vriendin Jorien vertelde in de tribune tegen het eind van de serie: ,,Raymund heeft in een Frans toernooi eens 495 punten per uur gespeeld. Het zou mooi zijn dat hij de 500 een keer zou halen.’’ Michel van Silfhout, ook toeschouwer: ,,Ik weet dat Frédéric Caudron eens een partij 47/1 van 200 punten in 38 minuten heeft gedaan. Dat is ook een ongelooflijk tempo in die spelsoort.’’

Sam van Etten, die in het vrij spel won van de andere Nederlander, Jordi Jong, met 300-1 in 1 beurt, moest er even om glimlachen. ,,Raymund speelde super zeker, dat dacht ik wel te zien. Maar ik ken Raymund: het zal nog wel beter kunnen, denk ik.’’ Zelf werd de Noord-Hollander in zijn feilloze serie van 300 één keer afgebroken voor een vastliggende bal, maar na de acquit tussendoor had hij de ballen weer pijlsnel in positie.

 

 

Sam van Etten en Jordi Jong kwamen uit de poulewedstrijden en werden met acht man ingedeeld voor de knock-out. De andere zes zijn Anders Henriksen, Lukas en Simon Blondeel, Jason Petit, Pierre Martory en Stef van Hees.

Raymund Swertz en Michel van Silfhout spelen het 47-2 in acht poules van drie, waarvan de winnaars naar de kwartfinales gaan.

De kegelbiljarters in het individuele toernooi zijn al uitgeschakeld. René Dericks zondag op de eerste speeldag van het kegelbiljart. De Italiaan Daniel Ricardo Lopez was te sterk voor Alex ter Weele, die bij de geplaatste spelers was, maar met 3-0 verloor.

Dave Christiani verloor met 2-1 van de Oostenrijker Martin Jodl en met 3-0 van Gianluca Memmi uit Duitsland. Roy van Wietmarschen werd uitgeschakeld door Daniel Ricardo Lopez met 3-0 na winst in zijn eerste partij tegen Brice Briere met 3-0.

De Nederlanders komen later nog met het nationale team in actie.

Het driebanden op de kleine tafel is ook van start gegaan. Joey de Kok won zijn eerste partij van Wil Janssen met 25-22 in 29 beurten. Peter van der Scheur verloor van de Fransman Thibaut Espada (25-19 in 22), Adri Verhoef won van Wim de Kok (18-16 in 30) en Jordy de Kruyf was kansloos tegen de Turk Omer Karakurt met 25-5 in 6 beurten.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Raymund Swertz, Sam van Etten  ©Ton Smilde/Kozoom

EK Kader Swertz, Raymund
Volg ons online