Nick Dudink sluit EK biljarten af met zilveren medaille

Na het brons van het Nederlands team op het Europees kampioenschap biljarten voor junioren in Italië, haalde Nick Dudink op de slotdag de zilveren medaille in het vrij spel onder 22 jaar. De Noord-Hollander was de beste van het toernooi, maar had een zwakke start, waarin hij verloor van de Fransman Nathan Legendre, die daarna ongeslagen bleef. Dudink haalde het beste gemiddelde en de hoogste serie. Het toernooi werd in het driebanden gedomineerd door de jonge Turkse spelers.

10 april 2022

DESIO - Twee jonge Turkse biljarters, van wie er één tot de grootste talenten in de wereld wordt gerekend, hebben het Europees kampioenschap biljarten in het driebanden gedomineerd. Denizcan Akkoca uit Ankara werd kampioen in de discipline tot 22 jaar, waarin hij in de finale de Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer versloeg (35-32 in 35 beurten). De zestienjarige Burak Haşhas uit Beylikdüzü, Istanbul, was met een riante voorsprong de beste in de klasse onder 17 jaar: hij versloeg de Fransman Tangui Duriez in de finale met 30-5 in 10 beurten (3.000 gemiddeld).

Denizcan Akkoca stond op het podium bovenaan met Nikolaus Kogelbauer, Ivan Mayor (de Europese kampioen onder 25) en de Griek Christos Falangas. De gouden Akkoca en Nikolaus Kogelbauer speelden een boeiende finale, die in de laatste fase werd beslist. De Oostenrijker was de grote kanshebber nadat hij in de halve finale Ivan Mayor had verslagen met 35-25 in 21.

De jonge Turk Burak Haşhas maakte op het Europees kampioenschap de meeste indruk van alle biljarters. Hij speelde in de onder 17 weliswaar op de kleine tafel, maar stak ver boven de rest van de deelnemers uit met zijn gemiddelde en hoge series.

Burak Haşhas (geboren 8 april 2006) komt uit Beylikdüzu, Istanbul, was al 3 keer Turks kampioen bij de junioren en speelt in de Beylikdüzü club van Gülsen Degener, de bekende Turkse damesspeelster, die in zijn jonge carrière zijn mentor is. De jonge Turkse speler heeft volgens veel kenners het talent van de Koreaan Myung-Woo Cho, de drievoudig wereldkampioen junioren.

Op het Europese podium in Desio schitterde Burak Haşhas onder meer met winstpartijen tegen de Fransman Watbled (25-3 in 15), Toni Garcia uit Spanje (zijn beste partij met 25-7 in 8, 3.125 gemiddeld), tegen de twee jaar jongere Belg Luca Philipoom in de kwartfinales (30-8 in 15), Toni Garcia in de halve finales (30-24 in 21) en tenslotte in de finale tegen Tangui Duriez (30-5 in 10).

Denizcan Akkoca is 17, werd geboren in Sinop en woont in Ankara, waar hij een universitaire studie volgt. Zijn leermeester was Nurettin Karakurt, hij traint met Omer en Berkay Karakurt. Akkoca biljart vanaf zijn 7e jaar, Burak Haşhas begon zijn carrière op zijn tiende jaar. De andere Turkse speler op het podium van de onder 21 was Seymen Ozbas, die in de halve finale verloor van Tangui Duriez met 30-28 in 20.

De Fransman Nathan Legendre werd ongeslagen kampioen vrij spel onder 21 jaar. De beslissing in het toernooi, dat met zes spelers in een volledige competitie werd gespeeld, viel al in de eerste partijen. De Fransman stond tegenover Nick Dudink uit Nederland en won na een matige wedstrijd met 177-49 in de maximale 20 beurten.

Nick Dudink ontpopte zich na die slechte start als beste speler van het toernooi. De Nederlander won verder al zijn partijen, onder meer de laatste wedstrijd tegen Samuel Vanderveken met 250-14 in 3 beurten, de beste partij van het hele toernooi.

De Fransman Legendre won verder ook al zijn partijen en werd met de maximale matchpunten kampioen. Dudink had het beste gemiddelde met 15.89 (Legendre 10.11) en de hoogste serie (218, Legendre 108). Derde en vierde werden de Fransen Picard en Ty.

De Italianen stonden op de posities 1, 2 en 3 in het kegelbiljart. Emanuel Cucchiara was de winnaar met 10 matchpunten voor Felice Izzo met ook 10 punten.

In het EK biathlon, waarin één speler driebanden speelt en de andere kegel, werd Denemarken 1 kampioen met Lukas Mortensen en Jonas Söndergard. De nieuwe Europese kampioen in deze discipline versloeg Italië 2 in de finale. De grootste verrassing kwam van Nederland, dat met Joris van 't Zelfden en Marius Kroonen een prachtige derde plaats haalde.

De eindstanden van het Europees kampioenschap, georganiseerd door de Europese federatie CEB en de Italiaanse biljart federatie: