Op weg naar de Masters Artistiek 2020

Eerste Grand Prix Artistiek Ereklasse dit weekend in Biljartcafé Jorissen

Een korte vooruitblik met Jop de Jong & Sander Jonen

05 januari 2020

Het artistieke Ereklasse seizoen gaat komend weekend van start met de eerste Grand Prix Artstiek Ereklasse in Biljartcafé Jorissen.

 

 

Eind vorig jaar won Rene Kuijstermans op prachtige wijze het NK Artistiek Eerste Klasse, en promoveerden behalve Kuijstermans ook Wilfrie Vermeer, Jean-Marie Limbourg en Fred Groen naar de Ereklasse, die daarmee weer uit twaalf spelers bestaat.

 

 

Deze twaalf spelers zullen de komende maanden proberen zich over drie Grand Prix toernooien bij de eerste acht te plaatsen voor de Masters NK artistiek Ereklasse, van 8 t/m 10 mei in de Hazelaar in Rosmalen.

 

 

We spraken met één van de favorieten Jop de Jong, vorige week nog winnaar van de Jan Bunnekreef Memorial:

"Mijn doel voor de GP's zijn dat ik constant wil spelen. Ondanks dat ik de JBM won werd het toch nog spannender dan nodig omdat ik op het einde afzwakte en niet het hoge niveau vast bleef houden. Ik zou bij wijze van spreken eerder tevreden zijn met een goede verliespartij dan een slechte winstpartij. Verder kijk ik er enorm naar uit om weer aan tafel te staan en artistiek te beoefenen samen met de andere mannen. Ik merk dat, nu ik min of meer fulltime aan het lesgeven ben, ik de biljarttijd meer ben gaan waarderen, misschien komt dat mijn spel ten goede?"

"Het niveau is hoog in de Ereklasse, in principe kan iedereen van iedereen winnen. Belangrijkste concurrenten zijn natuurlijk de bekende namen: Sander Jonen, Erik Vijverberg, Rene Dericks. Deze spelers zijn voorspelbaar in de zin dat ze altijd goed spelen, maar alle andere spelers kunnen daar ook van winnen. Zeker in het nieuwe systeem dat er maar in de poulefase twee sets gespeeld worden zorgt ervoor dat je tegen iedereen je van je beste kant moet laten zien. Spannend, meer druk op de 'bekende finalespelers', maar wel leuk!"

 

 

Gevraagd naar de verwachtingen van één van Jop's grootste concurrenten Sander Jonen, antwoordt Jonen met de hem zo kenmerkende kwinkslag: "Ik ga er altijd vanuit dat ik ga winnen - zou gek zijn als ik niet zou winnen, toch?" ;)

Daarna is de voormalig wereldkampioen biljart artistiek serieuzer: "Ik heb totaal niet getraind, maar als altijd ga ik met het goede vertrouwen erin. Normaal zou je denken dat Jop, Rene, Erik & ik de grootste kans hebben op de winst inderdaad; twee weken terug waren we ook de eerste vier bij de Jan Brunnekreef Memorial."
"Waar ik op hoop? Ik hoop op een finale tegen Jop dan wordt het sowieso een spannende. Dit zijn altijd speciale wedstrijden: er gebeurt altijd wel iets, en meestal tot het uiterste dus een spannende vijf-setter. Laten we daar maar voor gaan dan!"

 


 

Komende vrijdag vanaf 11:00 gaat in de Heelsumstraat het artistieke ereklasse geweld van start. Hopelijk tot daar - en anders online op de Facebook pagina van Biljart Artistiek, waar alles op de voet wordt gevolgd.

 

 

Eerste GP Artistiek Ereklasse (infopagina KNBB)
Eerste GP Artistiek Ereklasse (eventpagina Biljart Artistiek)
Tweede GP Artistiek Ereklasse
Derde GP Artistiek Ereklasse
Masters Biljart Artistiek

 

Tekst: KNBB
Banner: Biljart Artistiek
Foto's Jop de Jong, Ewald Holzhaus, Ander Jonen, Erik Vijverberg & Rene Dericks ©Ton Smilde
UItgelichte archieffoto ©Stefan Osnabrug

 

Artistiek Ereklasse Jonen, Sander
Volg ons online