Raymund Swertz scoort tegen 400 per uur

Vier Franse teams en één Spaans team kwalificeren zich voor Europacup finale klassieke disciplines, DBC Bochum is de titelverdediger

05 maart 2018

ATHENE - De Europese kwalificatiewedstrijden voor plaatsing voor de Europacup in de klassieke disciplines zijn dit weekend op drie locaties, in Chartres, Athene en Vic, Spanje gespeeld. De vijf teams die zich plaatsten voor de finale in Bochum waren vier Franse teams en Vic uit Spanje. De Franse teams zijn Oissel, Chartres, Ronchin en Douarnenez Sport met Raymund Swertz als uitblinker. DBC Bochum is automatisch geplaatst voor de finale als titelhouder.

Het finaleweekend is op 20, 21 en 22 april in Bochum. DBC Bochum speelt in die finale in een poule met Oissel en Chartres. Het Spaanse Vic speelt met Douarnenez en Ronchin. Vanwege de sneeuw in de omgeving van Lyon kon het team van Ecully niet afreizen naar Griekenland.

De Nederlander Raymund Swertz was in het team van Douarnenez Sport in de spelsoort kader 47/2 een van de grote uitblinkers van het weekend. Hij speelde onder meer twee partijen van 250 punten uit in 1 beurt in 37 en 38 minuten. Dat betekent een gemiddelde van meer dan 400 punten per uur. Zijn twee andere partijen won Swertz in 3 en 4 beurten, een totaal van 1000 punten in 9 beurten, goed voor 111.11 gemiddeld. Raymund Swertz, die vanmorgen, maandag, op het vliegtuig naar Nederland stapte, vertelde over het weekend: ,,We kregen een prachtige ontvangst en zijn ook weer goed uitgezwaaid. Ik vond het verbazend dat de klassieke disciplines in Griekenland toch nog heel populair zijn, terwijl er ook hier toch veel driebanden wordt gespeeld.''

Douarnenez won met 6-0 van Eldense, 4-2 van Athene, 5-1 van Eldense in de tweede ontmoeting en 6-0 van Athene. Pierre Soumagne won zijn kaderpartijen 71/2 in 11, 4, 6 en 8 beurten, goed voor 27.58 gemiddeld. Grégory le Deventec won twee wedstrijden in het bandstoten, verloor en speelde gelijk tegen Nicolas Gérassimopoulos en eindigde algemeen met 8.01 gemiddeld. Athene en Eldense werden uitgeschakeld in de finale.

In de poule in Chartres met drie Franse teams en een Oostenrijks team werd Oissel winnaar met Pierre Martory op 47/2, Benoit Deziles-Legros op 71/2 en Johann Petit in het bandstoten. Het Oissel team versloeg de Oostenrijkers met Arnim Kahofer in het bandstoten met 4-2 (Kahofer won het bandstoten van Petit met 120-78 in 7). Ook tegen Chartres en Soissons won Oissel met 4-2. Daardoor haalde het team de maximale zes punten. Pierre Martory speelde 33.18 in 47/2, Benoit Deziles-Legros 35.28 in 71/2 en Johann Petit 9.93 in bandstoten. De tweede plaats van Chartres (Gérimont, Gretillat en Justice) was ook goed voor plaatsing. Willy Gérimont bleef als enige ongeslagen in deze lpoule met 57.69 gemiddeld in het 47/2.

In het Spaanse Vic domineerde het thuisteam in de ontmoetingen met Ronchin en Zürich. Esteve Mata, Joan Espinasa en Raul Cuenca wonnen 11 van hun 12 individuele wedstrijden, in totaal goed voor 8 matchpunten en 22 individuele punten (98.9%). De nummer twee, Roncin, haalde 4 matchpunten en is ook geplaatst voor de finaleronde. Mata won zijn partijen in 1, 4, 7 en 13 beurten, Cuenca in 7, 13, 5 en 6, Espinasa het bandstoten in 9, 17, 12 en 18 beurten.