René Dericks Koning van Kunststoters in Almelo

Limburger ’hengelt’ eindzege binnen in Jan Brunnekreef Memorial

29 december 2016

 

Dit stuk gaat over de Jan Bunnekreef Memorial. Maar, wie was Jan Bunnekreef eigenlijk?

Bekijk hier een prachtig portret, van exact vijf jaar terug, op RTV Oost.

Hier ook het palmares van, plus aanvullende informatie over, Jan Bunnekreef.

 

ALMELO – De eindzege van René Dericks stond eigenlijk al vast ver voordat de laatste proeven op het blauwe laken werden getoverd. De Limburger was de koning van de kunststoters in Almelo, op zijn troon gezet door zeven kroonprinsen in de Jan Brunnekreef Memorial. ,,Ik vind oppermachtig nogal een groot woord’’, bleef hij na afloop bescheiden. Soeverein en onbedreigd is beter misschien. Kijk maar naar de eindscore, waarin Dericks met 355 punten bovenaan stond, net als vorig jaar. Jop de Jong en Walter Bax completteerden het podium in het gezellige Vijverberg plaza.

,,Op het eind had ik wel een redelijk verschil’’, analyseerde René Dericks na het toernooi. Het verschil was al gemaakt in de vijfde en zesde set, waarin ik 80 procent en meer scoorde. In de laatste set heb ik de focus op de makkelijke figuren gericht en kon ik de winst binnen hengelen. Het was ook belangrijk dat ik mij het beste kon aanpassen aan het voor ons nieuwe laken. Ik ben blij met de 67 procent waarmee ik ben geëindigd en ga met vertrouwen naar de Grand Prix in Den Haag over twee weken.’’

De kampioen had gesproken. Twee weken geleden winnaar van de meest recente Grand Prix, ook voor Jop de Jong, nu ook weer de beste in een veld met gerenommeerde kunststoters, zoals Walter Bax, Erik Vijverberg, Bernd Singer, Rob Scholtes en Sander Jonen, die helaas, door zijn lange, genezingsproces, geen schaduw van zichzelf kon zijn.

Jop de Jong bevestigde zijn grote talent, stond nog even aan de leiding, maar werd in de slotfase overlopen door de beste Nederlander van dit moment. René Dericks ging de laatste drie sessies in met 338 punten voor Walter Bax met 308, Jop de Jong met 306 en Erik Vijverberg met 275.

,,Ik ben blij met mijn tweede plaats, het percentage had nog iets beter kunnen zijn'', zei Jop de Jong. ,,René was heel sterk, dat had ik ook wel verwacht. Het toernooi was weer top in orde, zoals altijd, een heerlijk sfeertje.''

De laatste valkuilen: een kopstoot over de hele lange band, zigzaggend langs de band, een fraaie technische doorschietstoot, met twee keer de hoek (twee keer kort, twee keer lang) in de aanloop naar het punt e, een doorschietstoot met de stootbal dicht tegen wit, met een curve achterom rood en tenslotte een zware trekstoot, zoals de tovenaar Semih Sayginer zou zeggen, ,,met een klein bochtje’’ onderweg naar het punt.

Het waren de beslissende figuren voor de verdeling van de podiumplaatsen, waar Erik Vijverberg door een iets minder slot net buiten viel.

Het toernooi was gezellig druk, met een prima sfeer onder de spelers en ongetwijfeld weer voor herhaling vatbaar. Met dank ook aan biljart.tv voor de prachtige beelden.

Bennie Deegens, Europees voorzitter en verantwoordelijk voor de tv uitzendingen: ,,Het was een toernooi helemaal in de geest van Jan Brunnekreef, die zelf ook een op en top sportman, maar ook een gezelschapsmens. Dat hebben deze deelnemers precies uitgedragen. De overwinning ging naar een fantastisch artistiek speler, die ver boven de rest uitstak en ook de grote favoriet is voor de Nederlandse titel.''

De eindstand (punten, pogingen, procenten):
1 René Dericks 355-156-67.619
2 Jop de Jong 321-152-61.142
3 Walter Bax 315-146-60.000
4 Erik Vijverberg 290-162-55.238
5 Bernd Singer 279-166-53.142
6 Mark Janssen 259-169-49.333
7 Rob Scholtes 236-164-44.952
8 Sander Jonen 166-183-31.619.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto: ©Ton Smilde

 

Artistiek
Volg ons online