Rene Dericks wint zijn eerste Grand Prix

Artistiek biljarter verslaat Jop de Jong in finale in Doetinchem

20 december 2016

DOETINCHEM – Het thuishonk van René Dericks kon er volop van meegenieten. De biljarter zelf werd eindelijk verlost van een klein complex en een mentale druk. In De Veemarkt in Doetinchem won de 39-jarige Limburger zondagmiddag de eerste Grand Prix artistiek in zijn carrière. Hij versloeg in de finale van het toernooi in De Veemarkt in Doetinchem de jeugdige Masters-winnaar Jop de Jong met 3-1.

Het was zijn eerste na twee verloren finales in Grand Prix toernooien tegen Sander Jonen en Erik Vijverberg. René Dericks: ,,Ik ben er blij mee, want ik heb er hard voor gewerkt. In de zomermaanden ben ik als schilder meestal vrij druk, maar deze zomer heb ik er meer uren in gestoken dan anders. En ik probeer overal mee te doen aan toernooien, niet alleen hier, maar ook in het buitenland. Dat heeft zich uitbetaald met deze winst.’’

De winnaar had er een mooi gevoel bij. ,,Ik had me voorgenomen om dit jaar één Grand Prix te winnen. Dan is het natuurlijk prachtig als dat gelijk in de eerste gebeurt. En ook nog op een hoog niveau. Behalve de eerste partij, die heel slecht was, maar die ik toch nog won, heb ik hoge percentages gespeeld. In de halve finale 86 procent, in de finale 73 procent. Dat is bijna ongekend voor mijn doen.’’

,,Hij verdient het als geen ander’’, stelde Sander Jonen, die vorig jaar alle Grand Prix toernooien won, maar na zijn operaties en correcties nog niet klaar is voor een hoofdrol. De meester zei in zijn analyse: ,,René was mentaal iets sterker dan Jop deze keer, dat heeft hem aan de overwinning geholpen.’’

Rene Dericks: ,,We gingen gelijk op tot 1-1 en Jop speelde een geweldige eerste set. Daarin miste hij maar één figuur. In de tweede scoorde ik de beslissende en hij niet. Daar kreeg hij wel een kleine knik van, denk ik. De derde set won ik makkelijk, in de vierde ging het weer gelijk op, zodat het net zo goed nog een vijfde set had kunnen worden. Maar goed, ik won die vierde, misschien wel omdat ik me mentaal zo sterk voelde.’’

De Limburgse schilder zal na zijn eerste zege zeker geen gas terugnemen. ,,Begin januari spelen we weer, in Den Haag. En dan wil ik er weer staan om mee te doen voor de hoogste posities.’’

Benny Smits won op de finaledag de strijd om de derde plaats van Erik Vijverberg met 2-0 en liet 80.000 procent noteren tegen 47.826 voor zijn tegenstander.