Sander Jonen wederom beste onder Artistiek Ereklassers

Voormalig wereldkampioen maakt in best-of-five finale 0-2 achterstand goed tegen jonge topper Jop de Jong, en wint tweede GP Artistiek Ereklasse

21 januari 2018

DEN HAAG – De man die zo verzwakt was na een zeer ingrijpende medische ingreep door een tumor in zijn linkerkaak, lijkt stap voor stap steeds meer richting zijn oude topniveau te gaan.

Amsterdammer Sander Jonen toonde dit weekend zowel zijn talent en wedstrijdmentaliteit bij de finale van de tweede Grand Prix Artistiek Ereklasse in Den Haag. Zijn jonge en talentvolle tegenstrever Jop de Jong leidde de best of five met 2-0, maar zag voormalig wereldkampioen Jonen alsnog voorbijkomen.

Omdat de finale live werd uitgezonden via de Facebook-pagina van Biljart Artistiek konden veel biljartliefhebbers het spektakel in Den Haag op de voet volgen.

 

 

Jonen na afloop: “Het was een slooppartij op hoog niveau. Ik miste de eerste set een figuur die ik normaal niet mis daardoor verloor ik deze eerste set. Had eigenlijk niet gemogen. De tweede set speelden we allebei redelijk maar Jop iets sterker. De derde set was voor mij alles of niets en die speelde ik heel sterk; met de laatste kopstoot 92 haalde ik die set binnen. Dat gaf Jop een tikkie denk ik want de vierde set speelde hij slecht. Derhalve, een beslissende vijfde set waar ik gelijk de eerste vijf figuren maakte en Jop drie. Ik ben er super blij mee en heb denk ik wel aangetoond dat ik terug ben, en ook dat ik het knokken niet verleerd heb. Ik heb nu twee Grand Prix toernooien gespeeld, en twee gewonnen. De Iron Man is back in town!”

 

 

Verliezend finalist Jop de Jong: “Ik stond de eerste twee sets goed te spelen en kwam snel met 0-2 voor. Helaas liet ik vanaf toen de ‘makkelijke’ stootjes liggen en Sander maakt daar dankbaar en goed gebruik van. Het leek alsof alles ineens tegen ging zitten en Sander begon beter en beter te spelen. Het was op 2-2 spannend tot het laatste figuur dat ik op een haartje miste, waarna Sander won. Toch ben ik (vanavond) tevreden met mijn tweede plaats, zeker omdat ik een super halve finale heb gespeeld. Maar man man man... wat ben ik nu gebrand om keihard te gaan trainen voor de derde Grand Prix in Doetinchem!”

Sander Jonen speelde over het gehele toernooi 68.71% met een setsaldo van +10, nummer twee Jop de Jong 64.15% met een setsaldo van +7.  In de strijd om de derde en vierde plaats was René Dericks te sterk voor Patrick de Haan.

 

Alle uitslagen, rangen & standen GP Artistiek Ereklasse Den Haag (PDF)

 

In 2017 werd een tweedelig portret gemaakt van Sander Jonen over zijn weg naar de top (deel 1) en over zijn doelen en ambities na de behandeling van zijn tumor (deel 2). Sander Jonen en Jop de Jong maakten gezamenlijk ook onderdeel uit van de video Kunstenaars van het Biljart.

 

Tekst: Rolf Slotboom
Archieffoto's Sander Jonen / Sander Jonen, Ewald Holzhaus, Jop de Jong ©Ton Smilde

 

Artistiek Ereklasse Jonen, Sander
Volg ons online