Spectaculair Toveren met Biljartballen in ’t Hartje van Oosterhout

Zinderende finale kunststoten gewonnen door Robert van Veenendaal uit Doetinchem

17 februari 2020

Op 14-15-16 februari 2020 is de SIMONIS BILJARTLAKENS 2e GP Biljart Artistiek Ereklasse (kunststoten) gespeeld door 12 spelers in Biljartcentrum ’t Hartje van Oosterhout, aan De Braak 31 in Oosterhout.

 

 

Uitbater Seyfi was erg in zijn sas, dat door de KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond), samen met Biljarts van Dekkers en Buffalo, zo’n uniek evenement nu voor ’t eerst in zijn Biljartcentrum op 2 matchtafels in 3 dagen kon worden gespeeld. Door het plaatsen van extra tribunes was de GP alle dagen live door vele toeschouwers te volgen.

 

 

De top van Biljart Artistiek is van heinde en verre (veelal met aanhang) uit heel Nederland naar De Braak in Oosterhout gekomen om in drie dagen te strijden op de matchtafels. De spelers waren geplaatst in poule Marseillaise op basis van de uitslag van de 1e GP-ereklasse.

 

 

Veelal spectaculaire caramboles werden gemaakt uit de 100 te spelen kunststoten (figuren), zoals ook een 9-bander (Figuur D9) en vele doorschiettrekstoten!

 

 

Willem Dekkers, namens de plaatselijke organisatie BC 't Hartje: " Een zinderende finaledag bij de 2e Grand Prix biljart Artistiek Ereklasse (ofwel in de volksmond: kunststoten) in de biljartzaal van ’t Hartje van Oosterhout in Oosterhout. Op de volle tribunes genoten de massaal opgekomen biljartliefhebbers van de “toverballen” van de 12 deelnemers. In de gelederen waren diverse Wereld- en Europesekampioenen. De kreten van verbazing waren niet van de lucht."

Robert van Veenendaal uit Doetinchem, die voor het eerst een Grand Prix finale speelde, werd de winnaar tegen Jop de Jong uit Bathmen. Er moesten 5 sets worden gespeeld, om de uiteindelijke winnaar boven te laten drijven, waaronder in de 4e set een tiebreak, die bijna 2 sets duurde. Kortom, spanning en sensatie!

 

 

De finale was ongemeen spannend:

1e set de Jong - v Veenendaal: 53 - 43
2e set v Veenendaal - de Jong: 51 - 28
3e set de Jong - v Veenendaal: 44 - 30
4e set v Veenendaal - de Jong: eindigde in gelijke stand van 52 - 52. Tie-break werd pas in het 9e figuur (!) beslist, uitslag set werd 84 - 77
5e set de Jong - v Veenendaal: 48 - 57

 

 

Derde werd René Dericks uit Venray, die van Mark Janssen uit Sittard won. Dericks: "Iedereen kan terugkijken op een zeer geslaagd en gezellig weekend en iets unieks om mee te maken."

 

 

Zowel Seyfi, de uitbater, als de overige organisatoren zijn het erover eens, dat Biljartcentrum ’t Hartje een uitstekende locatie is voor zo’n evenement. Een rondje van Bram Speijer langs enkele spelers, arbiters en bezoekers, leverde reacties op, zoals: Prima locatie, gezellig met vele biljarttafels, fijne bar, goede overnachtings- en parkeermogelijkheden, een 10!

 

 

Seyfi (en zijn crew): “Wat ons betreft, mag dit jaarlijks herhaald worden!”

 

 

 

Updates en video's van de tweede GP Ereklasse in Oosterhout zijn te zien via de Facebook-pagina Biljart Artistiek.

 

 

De derde en laatste Grand Prix Ereklasse is van 6 t/m 8 maart in Capelle; van 8/ tm 10 mei wordt in Rosmalen het seizoen afgesloten met de Masters Biljart Artistiek.

 

 

Tekst: Bram Speijer/Biljart Artistiek
Bewerking: KNBB
Foto's: Toon Hofkens
Poster: Biljart Artistiek

 

Artistiek Ereklasse Grand Prix
Volg ons online