Tijd voor Krijt naar derde Brabantse locatie

Maatschappelijk project KNBB Tijd voor Krijt, met biljarten als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten onder het genot van een kop koffie, gaat van start op derde Brabantse locatie.

Na succesvolle start bij twee ontmoetingscentra in omgeving Sint-Oedenrode, is het vanaf 18 mei de beurt aan de eerste ‘echte’ biljartlocatie: ’t Ivoor in Boxtel. Met een clinic door biljartpromotor Mike Hofland!

15 mei 2022

 

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) is in juli 2021 gestart met een nieuw initiatief gericht op ouderen: Tijd voor Krijt. Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma van minimaal 10 weken op een locatie waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Het bestaat uit het plaatsen van een mobiele biljarttafel in een sportkantine/buurthuis en het organiseren van laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen. Een breed onderzoek uitgevoerd door Mulier Instituut moet bijdragen aan de ontwikkeling van de definitieve aanpak en verdere opschaling.

De opening van Tijd voor Krijt in Boxtel vindt plaats tijdens de OldStars VitaliteitSpelen, de Nationale Beweegweek voor Ouderen. De week is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en is in het leven geroepen om de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen extra onder de aandacht te brengen. Met alle voordelen op fysiek en cognitief gebied past Tijd voor Krijt  daar goed in. Voor een compleet overzicht en/of meer informatie over OldStars VitaliteitSpelen zie oldstars.nl/vitaliteitspelen.

Tijd voor Krijt in Boxtel wordt mede mogelijk gemaakt met dank aan het BrabantSport Fonds, het fonds dat onderdeel is van BrabantSport en zich volledig richt op de maatschappelijke impact, en het Nationaal Ouderenfonds, dat zich inzet voor alle ouderen in Nederland om op een actieve manier ouder te worden, door allerlei activiteiten aan te bieden waar mensen elkaar ontmoeten. Dit maatschappelijke programma van de KNBB wordt ondersteund door het Ministerie van VWS.

 

 

Reacties van deelnemers bij de eerdere Brabantse locaties:

“Ik speelde vroeger tussen de mannen met een redelijk hoog gemiddelde en dat vonden ze niet altijd leuk. Heel leuk om nu weer een potje te kunnen biljarten.”
Mia (85 jaar)

“50 jaar geleden voor het laatste gebiljart. Heel fijn dat ik het nu weer kan doen in mijn buurt.”
Koos (81 jaar)

“Echt iets om iedere week naar uit te kijken. Een potje biljarten met anderen. Heel leuk dat dit er is!” Piet (78 jaar)

 

 

Woensdagmiddag 18 mei 2022:
Een mooie start in Boxtel op een toplocatie – en m.m.v. het Ouderenfonds

Tien weken lang zal elke woensdagmiddag vanaf 13:30 een begeleider (in de termen van Tijd voor Krijt: een aanvoerder) van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond aanwezig zijn die u bekend zal maken met de beginselen van het biljartspel. Hier kunt u geheel gratis kennismaken met biljarten, onder het genot van de kop koffie waar Tijd voor Krijt om bekend staat. Er wordt met een extra biljartbal gespeeld zodat u het spel snel onder de knie gaat krijgen, en zodat iedereen aan spelen toekomt en niemand lang op zijn stoel zit te wachten.

Onder begeleiding wordt u wegwijs gemaakt in de beginselen van het biljartspel. Let wel: het betreft niet zozeer het leren van het biljartspel, het betreft vooral een gezellig samenkomen met elkaar onder begeleiding, en waarbij geen of weinig ervaring in het biljartspel geen belemmering is om toch gezellig te kunnen meedoen. Behalve biljarten kunt u ook een potje kaarten, dammen of simpelweg wat met elkaar praten.

 

 

Zoals gezegd is er een vast beginmoment: iedere woensdagmiddag om 13:30, gewoonlijk tot uiterlijk 15:30 waarna er gelegenheid is voor vrij biljarten of andere activiteiten. Bij de opening op 18 mei is er nog iets extra bijzonders, omdat biljartpromotor Mike Hofland een inspirerende biljartclinic komt geven, en omdat we zullen eindigen met een koffie nazit om gezellig met elkaar de middag na te bespreken.

Aanmelden voor Tijd voor Krijt bij ’t Ivoor in Boxtel kan via Tim van den Akker: per telefoon op 06-19049800, of per e-mail aan timhetty@gmail.com

Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

 

Eerdere locaties in Brabant:
Tijd voor Krijt bij Thuis in Rooi en Thuis in Neijnzel in Sint-Oedenrode

Op woensdagmiddag 2 maart is Tijd voor Krijt van start gegaan op de eerste Brabantse locatie. Voor deze opening bij Thuis in Rooi was gezorgd voor iets bijzonders: niet alleen was KNBB-directeur Willem La Riviere aanwezig, maar tevens Christ van der Smissen - één van Nederlands bekendste (en meest geliefde) biljarters én biljarttrainers uit de geschiedenis. Iemand die het spel geweldig kan uitleggen! Het was een mooie dag, en een gezellige drukte.

Er waren zoveel aanmeldingen voor Thuis in Rooi en het enthousiasme was zo groot, dat het zeer voor de hand lag dat op een locatie in de buurt een tweede Tijd voor Krijt locatie zou komen. En wat voor locatie is dat geworden!

Vanaf donderdag 21 april was Thuis in Neijnzel, inderdaad het ‘zusje’ van succesconcept Thuis in Rooi, de tweede Brabantse locatie van Tijd voor Krijt, en tegelijk ook de tweede locatie in omgeving Sint-Oedenrode. De exacte tijd: van 13.30 uur tot max 16.00 uur. Net als bij Thuis in Rooi is ook bij Thuis in Neijnzel ‘samen’ het toverwoord. En, net als bij Thuis in Rooi is ook Thuis in Neijnzel een plek waar oud, jong, mensen met en zonder beperking, arm en rijk, allochtoon en autochtoon meedoen en zijn verbonden door ontmoeting, werk of activiteiten. En, met als gemeenschappelijk doel: samen zijn! Want samen is nu eenmaal gezelliger dan alleen. 

De succesvolle lanceringen hebben in Brabant hebben geleid tot de start op een derde Brabantse locatie: de succesvolle en maatschappelijk betrokken biljartvereniging ’t Ivoor in Boxtel op woensdag 18 mei.

 

 

Over Tijd voor Krijt
Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Dit maatschappelijke programma van de KNBB wordt ondersteund door het Ministerie van VWS.

Verspreid door Nederland wordt er op tien locaties met het programma Tijd voor Krijt gestart. In juli 2021 is in Leidschenveen (Den Haag) gestart, en is na 10 succesvolle weken momenteel een vaste, leuke groep ouderen geformeerd die ook na deze 10 weken wekelijks bij elkaar blijven komen om te biljarten onder het genot van een kop koffie. In november 2021 startte Tijd voor Krijt op een tweede locatie: Wijkcentrum De Boskern in Hoofddorp.

Begin 2022 is gestart op maar liefst zes nieuwe locaties: bij SV Geinoord in Nieuwegein (vanaf 3 februari iedere donderdag tussen 14:30 en 16:30), bij Sportvereniging ARC in Alphen a/d Rijn (vanaf 11 februari iedere vrijdag tussen 14:00 en 17:00), bij Thuis in Rooi in Sint-Oedenrode (vanaf 2 maart iedere woensdagmiddag van 13:00 tot max 15:30). En nu dus sinds eind april ook bij Thuis in Neijnzel (vanaf donderdagmiddag 21 april tussen 13:30 en 16:00), en vanaf 18 mei bij ’t Ivoor in Boxtel.

Website: www.tijdvoorkrijt.nl
 

Over BrabantSport Fonds

Het fonds is onderdeel van BrabantSport en richt zich volledig op de maatschappelijke impact. BrabantSport maakt Brabant sterker door sport. Vandaag, morgen en overmorgen. Want een provincie mét sport is sterker dan een provincie zonder sport. BrabantSport maakt zich daarom hard voor het allerbeste sportklimaat van Nederland, in de breedste zin van het woord. Dat doet ze voor alle Brabanders, met steun van overheden, Team BrabantSport ambassadeurs, kennisinstellingen, sportbonden en het bedrijfsleven.

#brabantsterkerdoorsport #brabantsportfonds #brabantgelukkigerdoorsport

Website: www.brabantsportfonds.nl
 

 

Over het Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor alle ouderen in Nederland. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op een actieve manier ouder te worden. Daarom bieden we allerlei activiteiten aan waar mensen elkaar ontmoeten. Want ouder worden doen we samen!

 

Over ’t Ivoor (Boxtel)

Biljartvereniging ’t Ivoor is een modelvereniging in bloei. Waar als voorwaarde voor lidmaatschap wordt gesteld het leveren van een andere bijdrage aan de club dan spelen alleen. Waar je 24 uur per dag kunt biljarten, en waar leden een eigen sleutel hebben van het pand. En waar men open staat voor allerlei sociale en maatschappelijke initiatieven. Vandaar ook de start van Tijd voor Krijt, het project waar gezelligheid voorop staat en het biljarten feitelijk slechts bijzaak is.

Adres:
De Voetboog 14A, 5283 WL Boxtel

Website: https://www.biljartivoor.nl/

 

 

Tekst: KNBB/Nationaal Ouderenfonds/Brabant Sport Fonds/’t Ivoor
Foto’s ©Tijd voor Krijt
Foto Mike Hofland: Eddie Post
Foto ’t Ivoor ©’t Ivoor

Ouderen/senioren Recreatief Tijd voor Krijt
Volg ons online