Tijd voor Krijt in Nieuwegein, Alphen a/d Rijn & St. Oedenrode

Maatschappelijk project KNBB, met biljarten als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten onder het genot van een kop koffie, zet succesvolle start voort op drie nieuwe locaties

01 februari 2022

De Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) is in juli 2021 gestart met een nieuw initiatief gericht op ouderen: Tijd voor Krijt. Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma van minimaal 10 weken op een locatie waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Het bestaat uit het plaatsen van een mobiele biljarttafel in een sportkantine/buurthuis en het organiseren van laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen. Een breed onderzoek uitgevoerd door Mulier Instituut moet bijdragen aan de ontwikkeling van de definitieve aanpak en verdere opschaling.

 

 

Verspreid door Nederland wordt er op tien locaties met het programma Tijd voor Krijt gestart. In juli 2021 is in Leidschenveen (Den Haag) gestart, en is na 10 succesvolle weken momenteel een vaste, leuke groep ouderen geformeerd die ook na deze 10 weken wekelijks bij elkaar blijven komen om te biljarten onder het genot van een kop koffie. In november 2021 startte Tijd voor Krijt op een tweede locatie: Wijkcentrum De Boskern in Hoofddorp. Ook hier weer voor 10 weken onder begeleiding van het Tijd voor Krijt team van de KNBB, en waarna de wekelijkse bijeenkomsten vervolgens door de lokale mensen in Hoofddorp zelf worden voortgezet, en ook hier vooralsnog met succes.

We zijn verheugd om te melden dat we begin 2022 gaan starten op maar liefst drie nieuwe locaties: bij SV Geinoord in Nieuwegein (vanaf 3 februari iedere donderdag tussen 14:30 en 16:30), bij Sportvereniging ARC in Alphen a/d Rijn (vanaf 11 februari iedere vrijdag tussen 14:00 en 17:00), en bij Thuis in Rooi in Sint-Oedenrode (vanaf 2 maart iedere woensdag van 13.00 uur tot max 15.30 uur).

 

 

Over Tijd voor Krijt
Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. Het richt zich op de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Dit maatschappelijke programma van de KNBB wordt ondersteund door het Ministerie VWS.

Website: www.tijdvoorkrijt.nl

 

 

Tijd voor Krijt vanaf 3 februari van start bij Geinoord in Nieuwegein

 

Vanaf 3 februari 2022 stelt de Stichting Geinoord Maatschappelijk (SGM) het clubhuis van SV Geinoord elke donderdagmiddag open voor inwoners van Nieuwegein en omgeving van 55 jaar en ouder. Op deze donderdag kunnen zij van 14.30 tot 16.30 uur kennis maken met de biljartsport en daarnaast ook bordspellen doen, kaarten of sjoelen.

De SGM zorgt voor vrijwilligers, die de deelnemers ontvangen en voorzien van koffie, thee of een drankje. Voorts is er een spel coördinator van de KNBB aanwezig voor de begeleiding bij het biljarten en bij de spellen. In aanvulling op het tafelbiljart van de KNBB is ook een vaste biljarttafel in het clubhuis van SV Geinoord geïnstalleerd, en worden laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen georganiseerd. 

Het clubhuis is bij uitstek de plek om mensen samen te brengen. Door hier activiteiten te organiseren en spelaanbod aan te bieden worden veel mensen bereikt en betrokken. Uitgangspunt zal zijn dat het een laagdrempelig, gezellig en sociaal samenzijn wordt, waarbij de deelnemers uit hun isolement worden gehaald en sociale contacten opbouwen.

Deelname is gratis voor 55-plussers uit Nieuwegein en omgeving. Meedoen kan door gewoon op donderdagmiddag te komen (met QR-code) naar sportpark Parkhout, Parkhout 1, 3432 NE  Nieuwegein.

 

 

Website SV Geinoord: https://www.svgeinoord.nl/
Website Stichting Geinoord Maatschappelijk: https://sgm-nieuwegein.nl/

 

 

Tijd voor Krijt vanaf 11 februari van start bij Sportvereniging ARC in Alphen a/d Rijn

 

Begin 2022 zal Alphen a/d Rijn het succesvolle voorbeeld van Den Haag en Hoofddorp gaan volgen. Vanaf vrijdag 11 februari 2022 is bij Sportvereniging ARC op Olympiaweg 6, Alphen a/d Rijn de mogelijkheid om te gaan deelnemen aan Tijd voor Krijt.

Onder begeleiding wordt u wegwijs gemaakt in de diverse soorten van het biljartspel. Let wel: het betreft niet zozeer het leren van het biljartspel, het betreft vooral een gezellig samenkomen met elkaar onder begeleiding, en waarbij een beperkte ervaring in het biljartspel geen belemmering is om toch gezellig te kunnen meedoen.

ARC stelt elke vrijdag haar deuren open van 14.00 – 17.00 uur. Er wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM. In verband met de corona-maatregelen wordt vooraf aanmelden daarom op prijs gesteld.

Tien weken lang zal elke vrijdagmiddag een begeleider (in de termen van Tijd voor Krijt: een aanvoerder) van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond aanwezig zijn die u bekend zal maken met de beginselen van het biljartspel. Hier kunt u geheel gratis kennismaken met biljarten, onder het genot van de kop koffie waar Tijd voor Krijt om bekend staat. Er wordt met een extra biljartbal gespeeld zodat u het spel snel onder de knie gaat krijgen, en zodat iedereen aan spelen toekomt en niemand lang op zijn stoel zit te wachten. Meld u snel aan!

Er zijn geen kosten aan verbonden. 

 

 

Wanneer?
Vrijdag 11 februari 2022 14:00-17:00 uur (en hierna iedere vrijdagmiddag 14.00-17.00)

Waar?
Sportvereniging ARC. Olympiaweg 6, Alphen a/d Rijn. Website: https://www.svarc.nl/

 

Aanmelden?
Vul dit online formulier in: https://www.svarc.nl/3091/aanmeldingsformulier-de-derde-helft/  Of telefonisch: 06-54731884  

 

Tijd voor Krijt vanaf 2 maart van start bij Thuis in Rooi in Sint-Oedenrode

 

"Thuis in Rooi" is dé ontmoetingsplaats in het centrum van Rooi (Sint-Oedenrode) waar oud, jong, mensen met en zonder beperking, arm en rijk, allochtoon en autochtoon meedoen en zijn verbonden door ontmoeting, werk of activiteiten. De vrijwilligers laten de bezoekers van "Thuis in Rooi" weer samen genieten van de kleine dingen in het leven. Elkaar ontmoeten aan een oude keukentafel afkomstig van Rooienaren, met als gemeenschappelijk doel: samen zijn! Want samen is nu eenmaal gezelliger dan alleen.  Het is vaak niet alleen praten en kletsen, maar ook iets willen doen met elkaar. En dat kan echt van alles zijn. Van samen zingen, krantje lezen, puzzelen, spelletjes kaarten, sjoelen,  keezen, dammen en schaken, maar ook breien/haken en creatieve activiteiten tot samen eten aan de aanschuiftafel, want niemand eet immers graag alleen. Mensen verbinden vanuit het hart en maatschappelijke bevlogenheid. Bijzonder, omdat het eigenlijk zo gewoon is!

Passend bij de laagdrempelige activiteiten die in Thuis in Rooi worden georganiseerd, en waar al een biljart aanwezig is, zal vanaf 2 maart iedere woensdagmiddag worden gestart met Tijd voor Krijt, het sociaal activeringsprogramma van de KNBB waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten. De exacte tijd: van 13.00 uur tot max 15.30 uur.

Bij de opening op 2 maart is gezorgd voor iets bijzonders: niet alleen zal KNBB-directeur Willem La Riviere aanwezig zijn, maar tevens Christ van der Smissen - één van Nederlands bekendste (en meest geliefde) biljarters én biljarttrainers uit de geschiedenis.

Tien weken lang zal elke woensdagmiddag een begeleider (in de termen van Tijd voor Krijt: een aanvoerder) van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond aanwezig zijn die u bekend zal maken met de beginselen van het biljartspel. Hier kunt u geheel gratis kennismaken met biljarten, onder het genot van de kop koffie waar Tijd voor Krijt om bekend staat. Er wordt met een extra biljartbal gespeeld zodat u het spel snel onder de knie gaat krijgen, en zodat iedereen aan spelen toekomt en niemand lang op zijn stoel zit te wachten.

Onder begeleiding wordt u wegwijs gemaakt in de diverse soorten van het biljartspel. Let wel: het betreft niet zozeer het leren van het biljartspel, het betreft vooral een gezellig samenkomen met elkaar onder begeleiding, en waarbij een beperkte ervaring in het biljartspel geen belemmering is om toch gezellig te kunnen meedoen.

Aanmelden kan via AnneNel per mail info@thuisinrooi.nl, of telefonisch 0413786128 (het beste tussen dinsdag en donderdag 10:00-16:00).

Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

 

Tekst & foto's: KNBB/Tijd voor Krijt

 

Gezelligheid Initiatieven KNBB
Volg ons online