Ton Schoordijk overleden

14 februari 2019


Twee weken geleden kreeg ik de telefonische mededeling, dat Ton in een hospice was opgenomen. Hij overleed op zondag 10 februari jl. Wie kende deze oud-internationaal arbiter nog, die al sinds 2001 geen lid meer was van de KNBB? Ik weet, dat enkele oud-collega’s, zoals Jack Westerveld, ook nog contact met hem onderhielden. In het bondsbureau waren zijn gegevens gewist. Alhoewel medewerker Ad Klijn, zelf destijds een goede sub-topper, zijn naam nog kon herinneren.
Ik zal de naam Ton Schoordijk nooit vergeten, want deze goedlachse op 7 augustus 1931 geboren Amsterdammer was immer opgewekt en zocht steeds de zonzijde ook in zijn drukke journalistenleven.
Tijdens de legendarische arbiterstoernooien om de ‘Michel Gobets-bokaal’, die in de 70-er en 80-er jaren jaarlijks binnen de groep internationale arbiters door de winnaar van het vorige toernooi werd georganiseerd, was Ton Schoordijk toch onbetwist de vrolijke noot.
Bij deze jaarlijkse happening kwamen de echtgenoten ook mee en dat bracht voor mevrouw Schoordijk en mijn echtgenote nog een extra band mee. Deze twee hadden dezelfde verjaardagdatum en dit was voor Alexandra Schoordijk uniek. Ná haar overlijden in 1992 bleef Ton die gewoonte voort zetten en elke 12de mei viel er een felicitatie uit Amsterdam, Emmen of uit het Zuid Franse Saint Couat d’Aube, waar Ton na haar overlijden meer dan twaalf jaar zijn rust zocht en de laatste jaren uit Waddinxveen, op onze deurnat.
Ja, wie kent deze toen toch zeer toegewijde KNBB-er nog ? Hij zal uit het geheugen van vele oude biljarttoppers zijn verdwenen. Niet uit het mijne.
Op 25 maart 1990 na het  Europees kampioenschap ankerkader 47/1, dat door B.V. ‘Anjo’ in Sint Annaparochie grandioos werd georganiseerd, werden Ton en ik, vanwege de destijds vermaledijde leeftijdsgrens, gedwongen afscheid te nemen van de internationale arbitrage. De journalist Schoordijk stortte zich met nog meer energie op zijn journalistieke taak bij het AD en bleef de biljartsport wel trouw, doch raakte als arbiter uit het zicht van de KNBB.

Het was fijn hem als vriend te hebben gekend.
                                      Vaassen, Valentijnsdag 2019, Ad Vermeulen oud-UMB-arbiter.
NB
Ik bied bovenstaande korte herinnering bij de KNBB ter publicatie aan en aan de redactie van ‘De Ballen’, in de veronderstelling, dat enkele geïnteresseerden wellicht willen reageren op deze regels in de rouwcirculaire: Correspondentieadres: ‘Marja Pommerel-Schoordijk Wingerd 153 2742 SG Waddinxveen’. Alsmede: ‘Wij nemen afscheid van Ton op maandag 18 februari om 14.00 uur bij het crematorium Meerbloemhof, Buytenparklaan 1 te Zoetermeer.

Overlijden
Volg ons online