Twee Nederlanders in halve finale bandstoten

Jean Paul de Bruijn-Raul Cuenca, Raymund Swertz-Frédéric Caudron

01 mei 2017

BRANDENBURG – Jean Paul de Bruijn en Raymund Swertz hebben zich geplaatst voor de halve finale van het bandstoten op het Europees kampioenschap in Brandenburg. De slotfase van deze discipline is morgen, dinsdag, met de halve finales om 9.00 uur en de finale van het toernooi om 17.00 uur. Michel van Silfhout is uitgeschakeld.

Jean Paul de Bruijn, vijfvoudig Europees kampioen in het bandstoten, toonde zich tot nu toe de beste van de 24 spelers op het EK. De Zeeuw won zijn twee wedstrijden in de poule van de Griek Dionisis Tsokantas met 100-38 in 10 en van de Fransman Grégory le Deventec met 100-14 in twee beurten (slotserie 95). Dat leverde De Bruijn het beste moyenne van alle spelers op: 16.66.

In de eerste knock-out ronde was De Bruijn veel te sterk voor de Fransman Florent: hij won met 100-12 in 5 beurten met een slotserie van 64.

 

 

Michel van Silfhout werd poulewinnaar ondanks een remise in zijn laatste partij tegen de Fransman Bernard Baudoin in 11 beurten. Het gemiddelde gaf de doorslag: 8.69 voor Van Silfhout, 7.14 voor Baudoin. In de kwartfinales stuitte Van Silfhout op Frédéric Caudron, met Jean Paul de Bruijn de grote favoriet voor de titel. De Belg won met 120-47 in 8 beurten.

Raymund Swertz kon zijn beste start in de voorronden 100-14 in 3 beurten in de volgende sessie geen vervolg geven. De Limburger speelde in een moeizame partij gelijk tegen Bernard Villiers uit Frankrijk met de gelijkmakende carambole in de nabeurt.

In de kwartfinale stond Swertz tegenover de Belg Eddy Leppens, die aanvankelijk een voorsprong nam, maar met series van 37 en 47 kwam de Nederlander tot op twee punten van het einde. Hij finishte in de 10e beurt, waarna Leppens de nabeurt miste: 120-85.

De laatste partij in de kwartfinales was ook de langste: Raul Cuenca uit Spanje en Sven Daske uit Duitsland maakten het elkaar heel lastig met de posities: de Spanjaard haalde het einde pas na 22 beurten: 120-55.

 

 

De halve finales:

Frédéric Caudron-Raymund Swertz

Jean Paul de Bruijn-Raul Cuenca.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto's ©Ton Smilde/Kozoom

Bandstoten Bruijn, Jean Paul de EK
Volg ons online