Volop Nederlanders op Coupe d’Europe Classic Teams

Hazelaar goed van start in Douarnenez op Europacup voor klassieke teams; het thuisspelende Franse team van Raymund Swertz topfavoriet

23 maart 2023

DOUARNENEZ - Het blijft een aparte telg binnen de biljartfamilie: de Coupe d’Europe Classic Teams. De Europacup voor clubteams feitelijk, of misschien nog beter gezegd: de Champions League van de klassieke spelsoorten.

Die status heeft de Coupe d’Europe binnen het biljart vooralsnog niet verworven. Maar dat het genieten is van de beste klassieke spelers in de beste klassieke teams – dat is zeker. En: eigenlijk iedere editie doen er relatief veel Nederlanders mee!

 

 

Ook dit jaar is één van de acht deelnemende teams uit Nederland: de Hazelaar met Jordy Kanters, Eric Dericks en de nieuwbakken Nederlands kampioen bandstoten Gert-Jan Veldhuizen. Zij zitten in de poule bij regerend kampioen Douarnenez met Raymund Swertz, het team dat direct de eerste twee deelnames in 2018 en 2019 won, en ook nu als regerend kampioen in eigen huis mag aantreden. Toch is de Hazelaar goed gestart: door overwinningen van Gert-Jan Veldhuizen en Jordy Kanters werd de Derby van de Lage Landen tegen BC Noorderkempen met 4-2 gewonnen.

 

 

Hoe denkt Hazelaar deze zware poule eigenlijk te overleven? Gert-Jan Veldhuizen en Jordy Kanters zijn eendrachtig: “Niet bezig zijn met het verleden, niet bezig met de toekomst. Maar alleen met de volgende bal. Bal voor bal. Wedstrijd voor wedstrijd. We bijten ons er doorheen. Van de missers leren en elkaar scherp houden.”

 

“Niet bezig zijn met het verleden, niet bezig met de toekomst. Maar alleen met de volgende bal. Bal voor bal. Wedstrijd voor wedstrijd. We bijten ons er doorheen. Van de missers leren en elkaar scherp houden”

Gert-Jan Veldhuizen en Jordy Kanters (Hazelaar)

 

 

Maar, zoals gezegd: het klassieke team van Douarnenez Valdyz is drievoudig titelhouder, en het uitstekende team van Grégory Le Deventec en Marek Faus en het Nederlandse klassiek fenomeen Raymund Swertz speelt ook nog eens een thuiswedstrijd.

 

 

Een vijfde Nederlander op deze Coupe d’Europe is Micha van Bochem; hij speelt voor het Duitse team van BFR Sterkrade. En tenslotte is er Martijn Egbers die in actie komt bij het Duitse ABC Merklinde.

De te spelen spelsoorten, en aantal te maken caramboles:

  • 47/2: 250
  • 71/2: 200
  • Bandstoten: 120

De Coupe d’Europe Classic Teams is t/m 26 maart in Douarnenez, en live te volgen (Premium Pass) op Kozoom.

 

 

Alle info over de Coupe d’Europe Classic Teams

 

Tekst: KNBB
Banners + artikel in krant: Douarnenez
Foto: via Gert-Jan Veldhuizen

Bandstoten Kader
Volg ons online