Zeeuws biljartpionier Joop Nicodem (80) overleden

Hij stond aan de wieg van het Zeeuwse biljartteam, dat de promotie maakte naar de eredivisie driebanden, kwam zelf uit Rotterdam, maar mag worden beschouwd als pionier van het Zeeuwse biljarten.

Joop Nicodem (80) is maandag in Goes overleden aan de gevolgen van een nierziekte

20 november 2019

GOES – Hij stond aan de wieg van het Zeeuwse biljartteam, dat de promotie maakte naar de eredivisie driebanden, kwam zelf uit Rotterdam, maar mag worden beschouwd als pionier van het Zeeuwse biljarten. Joop Nicodem (80) is maandag in Goes overleden aan de gevolgen van een nierziekte. Zijn zoon Raymond, ook een boegbeeld van het toenmalige team van Ockenburgh, maakte melding van zijn overleden. ,,De man die heel zijn leven heeft gezorgd en verzorgd, was nu zelf aangewezen op zorg. Dat was helemaal niets voor hem.’’

Joop Nicodem is geboren en getogen in Rotterdam Zuid, waar hij al vroeg in aanraking kwam met biljarten. Op jonge leeftijd kreeg hij de eerste biljartlessen van meervoudig Nederlands kampioen Piet van der Pol, op een colakistje in Cafe dancing Centraal, het horecabedrijf van zijn tante. Zijn talent ontwikkelde zich pas goed in 1964, toen hij lid werd van biljartclub Engels in Rotterdam, waar hij onder meer samen speelde met Herman Popeyus en Bert Teegelaar. De liefde bracht hem in 1966 naar Zeeland, waar hij dat jaar trouwde met Fenneke van Riesen, met wie hij vanaf 1972 het café-restaurant Ockenburgh ging exploiteren. Biljarten bleef hij vele jaren in Rotterdam doen.

 

 

Het initiatief om Zeeland op de biljartkaart te zetten, nam Joop Nicodem in begin jaren 1990. Hij startte er met een eerste divisieteam in Rilland, in het biljartcentrum van Jacobs. Met zoon Raymond, Ron Schumann, Jos Kriekaard en de Belgen Martin Spoormans en Jos Min werd binnen enkele jaren de basis gelegd voor het latere topteam.

Het eigen horecabedrijf, Brasserie Ockenburgh, waar Joop weken maakte van 80 tot 100 uur, onderging in 1998 een metamorfose, waarbij een multifunctionele biljartzaal werd aangebouwd. De biljarts werden op vloerliften geplaatst, zodat de zaal ook voor andere doeleinden kon worden gebruikt. Vanaf 3 januari 1999 kon de supportersschare in Ockenburg live genieten van wereldtoppers als Blomdahl, Jaspers, Zanetti, Caudron en Ceulemans. Het sportieve hoogtepunt is het behaalde Nederlands kampioenschap in de eredivisie van Delta/Ockenburgh in het seizoen 2005/2006 met als spelers Roland Forthomme, Jean Paul de Bruijn, Martin Spoormans, Henk Habraken en Raymond Nicodem. Het was de kroon op het werk in de destijds sterkste driebandencompetitie ter wereld.

 

 

Aan het biljartsprookje in Ockenburgh kwam in 2006 een eind, toen Joop zijn bedrijf verkocht aan een projectontwikkelaar. Het team verhuisde naar Carambowl in de Zeelandhallen in Goes en één jaar later naar Hotel Café Restaurant Dallinga in Sluiskil, waar het onder de naam Dallinga nog altijd een topteam is in de eredivisie.

Joop Nicodem wordt vrijdag in familiekring ter aarde gebracht.

 

Van deze plaats wensen de besturen, directie en medewerkers  van de KNBB aan familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Joop Nicodem en kampioensteam

Overlijden
Volg ons online